Traži
Zadnje teme
» Spam Tema....od Nim Ned 14 Apr 2024, 04:08
» Sta trenutno slusate
od Zevs86 Sub 03 Feb 2024, 23:56
» Slike prirode nam majke
od Lala Pet 26 Maj 2023, 21:46
» Predstavite nam se....
od Assassin Pet 28 Apr 2023, 18:23
» Robert Džordan "Točak vremena"
od Uno Nomesta Pon 26 Sep 2022, 14:57
» Robin Hobb - Vidovnjaci
od Zevs86 Uto 29 Dec 2020, 15:25
» Stiven Erikson- Malaska knjiga palih
od Assassin Pon 13 Apr 2020, 10:31
» Igrice (Generalno)
od Lord M. Pet 03 Apr 2020, 12:33
» Sta sada citate?
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:58
» Winter Is Coming...to HBO
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:55
» Dela, po povoljnoj ceni.
od Vazarius Uto 10 Mar 2020, 08:25
» Srećna 2o2o!
od Assassin Uto 07 Jan 2020, 12:43
» Serije koje volite / trenutno pratite
od Assassin Uto 12 Nov 2019, 16:54
» Silmarilion
od Vazarius Čet 31 Okt 2019, 09:38
» Jezik Čitanja
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:23
» Novi filmovi i filmske novosti
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:19
» "Vukodav" - Marija Semjonova
od Zevs86 Pet 25 Jan 2019, 10:49
» Demon Cycle - Peter V. Brett [spoiler]
od Vazarius Uto 08 Jan 2019, 14:44
» Srećna 2o19!
od Areal Sre 02 Jan 2019, 20:56
» Rejmond E. Fajst "Ratovi kapije sveta"
od Vazarius Pet 19 Okt 2018, 12:46
Pristupi
Ko je trenutno na forumu
Imamo 59 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 59 Gosta Nema
[ Videti svu listu ]
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 95 dana Čet 14 Nov 2024, 22:08
Naj bolji poslanici
Зимоврел (15838) | ||||
Sparkling Comet (15528) | ||||
Assassin (13622) | ||||
Zevs86 (11916) | ||||
Zandrin (10789) | ||||
CRNIJASTREB (10420) | ||||
Princ Regar (9341) | ||||
LunarFang (9218) | ||||
Uno Nomesta (8868) | ||||
Nim (8274) |
Kuvanje i recepti
+21
Prince of Ravens
Brat Crni
Oberin Martel
KrleTuđin
Assassin
Vazarius
HuddleBre
victarion greyjoy
Nocnoi_Dozor
Lothesse
Chandrian
LunarFang
Lord M.
CRNIJASTREB
Зимоврел
Ergon Lar Tund
Areal
VojaLu
Zevs86
Mondenkind
Nim
25 posters
Strana 7 od 8
Strana 7 od 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Re: Kuvanje i recepti
Moze neki recept za tu pitu, jako vrlo bih naterao Heru da je pravi
Zevs86- Lord zaštitnik Dola
- Broj poruka : 11916
Godina : 37
Raspoloženje : Meh
Reputacija : 651
Datum upisa : 28.02.2012
Sure, pazi vako. Korica se pravi od beskvasnog testa ... što danas u modernom slengu rekli hrono testo ... što je totalno budalaština pošto to nema nikakve veze sa vremenom Poenta je kod testa da odnos brašno/masnoća/hladna voda bude 3/2/1. Može bilo koje brašno, crno, belo šta god, naravno izbor brašna utiče na ukus i težinu pečenja. Masnoća može da bude ulje, margarin, maslac, svinjska mast ... izbor masti određuje čvrstinu testa, ulje pravi hrskavu koru, mast pravi koricu koja se topi i mrvi, dok margarin i maslac prave nešto između tako je to uvek moj izbor.
Trik kod mešenja korice je da ne mesi previše a da se sva tri sastojka sjedine lepo + so i šećer. Zato ja predlažem pola kila brašna, 250 gr masnoće i čaša hladne frižiderske vode. E tu može da se doda i neki alkohol kako bi korica dobila taj prepoznatljiv ukus. Ja koristim vodku jer nema miris mada možeš da koristiš tekilu ako je lemon pie radi tematsko ispunjenja Sasvim malo ne previše alkohola. Brašno, so i šećer pomešam prvo gde šećera ima više nego soli.Kada umesiš ravni disk u obliku tepsije ili vatrostalne posude staviš u tu posudu i pokriješ nekom folijom, streč, aluminijumska ili obična kesa i gurneš u frižider najmanje 20 minuta. Ali iz mog iskustva što duže stoji to bolje. Ako prenoći još bolje.
Posle toga u ovom slučaju korica mora da se predpeče, to jest peče se odvojeno od fila. Druge voćne pite se obično peču zajedno sa voćem dok kod liminske to nije slučaj. Ako nemaš keramičke tegove za pečenje tih pita (kao što ih i ja nemam, nisu skupi ali poštarina iz belog sveta je pet puta veća nego vrednost ), bocneš villjuškom kako se prilikom pečenja ne bi klabučilo i nadimalo. Zavisi od testa, brašna i masnoće ali peče os 200 stepeni do 225, u retkim slučajevima i do 250 ali onda moraš da staviš alu foliju na ivice koje bi sigurno izgorele.
Fil ide ovako. Nemam tačnu meru jer sve radim po ukusu tako da je eksperimentacija ključna.
Treba limun, onako 1/4 to pola čaše od 2dl isceđenog soka, zavisi koliko želiš da se oseća limun. Nemoj da baciš koru limuna jer i to treba. Hladna voda pola od količine limuna i tri kesice želatina. Pomešaš limunski sok, hladnu vodu i želatin lepo i ostaviš pet minuta. Onda to staviš na srednju vatru dok se želatin lepo ne istopi i dok je još vruće dodaš rendanu koru limuna. I to je po ukusu.
U drugoj većoj posudi staviš krem sir (imam recept kako da napraviš svoj krem sir od rikote ako nekom treba) i šećer, oko jedne čaše od 2dl mada može i manje i više, zavisi koliko si limuna stavio itd. I to mutiš mikserom dok ne postane glatko. Onda pomešaš sa gore pripremljenom smešom i ostaviš u frižider 15 minuta.
Umitiš krem šlag i dodaš u smešu koja je bila u frižideru dok po malo mutiš. U već izpečenu koricu napuniš fil i ostaviš u frižider 4 sata.
Tada, brand new lemon pie.
Trik kod mešenja korice je da ne mesi previše a da se sva tri sastojka sjedine lepo + so i šećer. Zato ja predlažem pola kila brašna, 250 gr masnoće i čaša hladne frižiderske vode. E tu može da se doda i neki alkohol kako bi korica dobila taj prepoznatljiv ukus. Ja koristim vodku jer nema miris mada možeš da koristiš tekilu ako je lemon pie radi tematsko ispunjenja Sasvim malo ne previše alkohola. Brašno, so i šećer pomešam prvo gde šećera ima više nego soli.Kada umesiš ravni disk u obliku tepsije ili vatrostalne posude staviš u tu posudu i pokriješ nekom folijom, streč, aluminijumska ili obična kesa i gurneš u frižider najmanje 20 minuta. Ali iz mog iskustva što duže stoji to bolje. Ako prenoći još bolje.
Posle toga u ovom slučaju korica mora da se predpeče, to jest peče se odvojeno od fila. Druge voćne pite se obično peču zajedno sa voćem dok kod liminske to nije slučaj. Ako nemaš keramičke tegove za pečenje tih pita (kao što ih i ja nemam, nisu skupi ali poštarina iz belog sveta je pet puta veća nego vrednost ), bocneš villjuškom kako se prilikom pečenja ne bi klabučilo i nadimalo. Zavisi od testa, brašna i masnoće ali peče os 200 stepeni do 225, u retkim slučajevima i do 250 ali onda moraš da staviš alu foliju na ivice koje bi sigurno izgorele.
Fil ide ovako. Nemam tačnu meru jer sve radim po ukusu tako da je eksperimentacija ključna.
Treba limun, onako 1/4 to pola čaše od 2dl isceđenog soka, zavisi koliko želiš da se oseća limun. Nemoj da baciš koru limuna jer i to treba. Hladna voda pola od količine limuna i tri kesice želatina. Pomešaš limunski sok, hladnu vodu i želatin lepo i ostaviš pet minuta. Onda to staviš na srednju vatru dok se želatin lepo ne istopi i dok je još vruće dodaš rendanu koru limuna. I to je po ukusu.
U drugoj većoj posudi staviš krem sir (imam recept kako da napraviš svoj krem sir od rikote ako nekom treba) i šećer, oko jedne čaše od 2dl mada može i manje i više, zavisi koliko si limuna stavio itd. I to mutiš mikserom dok ne postane glatko. Onda pomešaš sa gore pripremljenom smešom i ostaviš u frižider 15 minuta.
Umitiš krem šlag i dodaš u smešu koja je bila u frižideru dok po malo mutiš. U već izpečenu koricu napuniš fil i ostaviš u frižider 4 sata.
Tada, brand new lemon pie.
Prince of Ravens- Broj poruka : 5786
Godina : 35
Raspoloženje : Sorrowfully happy
Reputacija : 791
Datum upisa : 01.04.2010
Je l' mogu ja da dođem kod tebe u pekaru?
Uno Nomesta- Zapovednik Istočne Morobdije
- Broj poruka : 8868
Godina : 29
Raspoloženje : lepo
Reputacija : 259
Datum upisa : 21.02.2013
Sure, od 07-16h u ul. Dragiše Mišovića 40 u Čačku. Ja sam za kasom
I to bi izgledalo nekako ovako na kraju. Služi se hladno and it's fucking awesome.
L ništa ti ovo ne valja, pošalji na moj adresu, greota je da pojedeš nešto ovako ružno pa ću da se žrtvujem
_Yara_- Broj poruka : 53
Raspoloženje : ok
Reputacija : 2
Datum upisa : 27.05.2016
Dogovoreno. BTW da li zna neko ima li da se nabavi ovo kod nas https://en.wikipedia.org/wiki/Dioscorea_alata
Najzad sam otkrila kako da jedem avokado a da se ne ispovracam usput
Dopada mi se kada ga izmesam sa kefirom, maslinovim uljem i belim lukom, a planiram da probam i sa kuvanim jajima, naseckanom paprikom i limunom kao na slici gore.
Dopada mi se kada ga izmesam sa kefirom, maslinovim uljem i belim lukom, a planiram da probam i sa kuvanim jajima, naseckanom paprikom i limunom kao na slici gore.
Gost- Gost
Ugh, avocado Yucky.
I made brownies today <3 I love this Joy of Baking channel <3
Сада имам следећи подухват као љубитељ беле чоколаде-blondies! White chocolate brownies
I made brownies today <3 I love this Joy of Baking channel <3
Сада имам следећи подухват као љубитељ беле чоколаде-blondies! White chocolate brownies
Зимоврел- Gospa od Zimovrela
- Broj poruka : 15838
Godina : 38
Raspoloženje : :)
Reputacija : 2659
Datum upisa : 09.09.2012
Reading this
And making this o.O It's one of the easiest ones xD
And making this o.O It's one of the easiest ones xD
Зимоврел- Gospa od Zimovrela
- Broj poruka : 15838
Godina : 38
Raspoloženje : :)
Reputacija : 2659
Datum upisa : 09.09.2012
Spremala juce govedji jezik, samo kazem, recept ne verujem da nekog interesuje
Nim- Kraljica Rojnara, Andala i Prvih ljudi, gospodarica Sedam kraljevstava
- Broj poruka : 8274
Raspoloženje : kiselo grozdje :P
Reputacija : 388
Datum upisa : 13.03.2012
Mi upravo pravimo krofne, Nutella je spremna i mlaka već, džemovi spremni, šećer u prahu takođe Ako preživim, pričaću vam kako je bilo
A jaaaaaaaaaaaaoooooooooooooooooo....Trešnja ::Lazanje!!
Sta mi to radis xD
Nisam ih pravio dugo, sad si me inspirisala skroz! I jos je klinka stajala iza mene dok sam otvarao ovaj tab i videla je sliku i pitala me kad cemo da pravimo?
Haha ako ako Meni su lazanje mozda i socnije od musake, sto je i logicno, jer je ipak u pitanju tanko testo a ne krompir. Volim kako se tope u ustima kada zagrizes
Gost- Gost
@Tresnja Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, a odozgo parmezan i kackavalj se tope xD
Trešnja ::Da, jer mi se moze
Inače, Ovo moram da probam, samo da izganjam sve sastojke:
Ček, ček, Zeko, samo da vidim da l' sam dobro odradio:
Za ne baš napredne, recept je sledeći: zaklati, očerupati, očistiti. Napraviti ložište, staviti popreko dva štapa, ćurku nabiti na kolac i okretati polako iznad vatre.
Savage style.
Ili pratiti video ukoliko vam treba recept kako napraviti... recimo goveđi gulaš... ili tako nešto.
Lazy style.
Za ne baš napredne, recept je sledeći: zaklati, očerupati, očistiti. Napraviti ložište, staviti popreko dva štapa, ćurku nabiti na kolac i okretati polako iznad vatre.
Savage style.
Ili pratiti video ukoliko vam treba recept kako napraviti... recimo goveđi gulaš... ili tako nešto.
Lazy style.
KrleTuđin- Broj poruka : 3002
Raspoloženje : ...
Reputacija : 525
Datum upisa : 20.02.2013
Sada sam ukapirala da nikada u zivotu nisam sekla zivo meso za sebe Poslednji put je bilo pre dve godine kada sam spremala rucak za lisice Vise mi se da taj prljavi posao obavi neko drugi.
Gost- Gost
Strana 7 od 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Strana 7 od 8
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu