Traži
Similar topics
Zadnje teme
» Spam Tema....od Nim Ned 14 Apr 2024, 04:08
» Sta trenutno slusate
od Zevs86 Sub 03 Feb 2024, 23:56
» Slike prirode nam majke
od Lala Pet 26 Maj 2023, 21:46
» Predstavite nam se....
od Assassin Pet 28 Apr 2023, 18:23
» Robert Džordan "Točak vremena"
od Uno Nomesta Pon 26 Sep 2022, 14:57
» Robin Hobb - Vidovnjaci
od Zevs86 Uto 29 Dec 2020, 15:25
» Stiven Erikson- Malaska knjiga palih
od Assassin Pon 13 Apr 2020, 10:31
» Igrice (Generalno)
od Lord M. Pet 03 Apr 2020, 12:33
» Sta sada citate?
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:58
» Winter Is Coming...to HBO
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:55
» Dela, po povoljnoj ceni.
od Vazarius Uto 10 Mar 2020, 08:25
» Srećna 2o2o!
od Assassin Uto 07 Jan 2020, 12:43
» Serije koje volite / trenutno pratite
od Assassin Uto 12 Nov 2019, 16:54
» Silmarilion
od Vazarius Čet 31 Okt 2019, 09:38
» Jezik Čitanja
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:23
» Novi filmovi i filmske novosti
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:19
» "Vukodav" - Marija Semjonova
od Zevs86 Pet 25 Jan 2019, 10:49
» Demon Cycle - Peter V. Brett [spoiler]
od Vazarius Uto 08 Jan 2019, 14:44
» Srećna 2o19!
od Areal Sre 02 Jan 2019, 20:56
» Rejmond E. Fajst "Ratovi kapije sveta"
od Vazarius Pet 19 Okt 2018, 12:46
Pristupi
Ko je trenutno na forumu
Imamo 28 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 28 Gosta Nema
[ Videti svu listu ]
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 95 dana Čet 14 Nov 2024, 22:08
Naj bolji poslanici
Зимоврел (15838) | ||||
Sparkling Comet (15528) | ||||
Assassin (13622) | ||||
Zevs86 (11916) | ||||
Zandrin (10789) | ||||
CRNIJASTREB (10420) | ||||
Princ Regar (9341) | ||||
LunarFang (9218) | ||||
Uno Nomesta (8868) | ||||
Nim (8274) |
Pesma leda i vatre
+29
HuddleBre
Lya
Lord M.
LunarFang
VojaLu
Језовук
Alatar The Blue
Elendil
Gospa od Laži
ACME
Brom
Aurora
Son Of Odin
Bleak
Stark Kid
Aegon
Sorceress Nanija
Sever
bookman
Oberin Martel
SerbianRaven
Fat Rat
Artil
pinki
Struki
sajberkurajber
Glumac92
Edard Stark
mikap
33 posters
Strana 7 od 9
Strana 7 od 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Re: Pesma leda i vatre
Šta mislite o Gnijezdu sokolovom?
To mi je nakako najnelogičniji zamak u čitavom serijalu. Neosvojiv je, to je tačno, ali zašto ga uopšte osvajati? Ne kontroliše nikakve puteve, a i do Erinovo dola je lakše doći sa mora nego iz Gnijezda. Zamkovi se grade da kontrolišu određenu teritoriju, prvenstveno preko puteva, da bi vojska mogla brzo da interveniše gdje treba, a Gnijezdo je bogu iza nogu.
Da ni ne spominjem probleme koje moraju imati sa svakodnevnim snabdijevanjem, a tek mogu zamisliti kako ga je bilo napraviti i ko bi preduzeo takav trud radi čistog vazduha i pogleda, pošto sa takvim zamkom samo to dobijaju.
To mi je nakako najnelogičniji zamak u čitavom serijalu. Neosvojiv je, to je tačno, ali zašto ga uopšte osvajati? Ne kontroliše nikakve puteve, a i do Erinovo dola je lakše doći sa mora nego iz Gnijezda. Zamkovi se grade da kontrolišu određenu teritoriju, prvenstveno preko puteva, da bi vojska mogla brzo da interveniše gdje treba, a Gnijezdo je bogu iza nogu.
Da ni ne spominjem probleme koje moraju imati sa svakodnevnim snabdijevanjem, a tek mogu zamisliti kako ga je bilo napraviti i ko bi preduzeo takav trud radi čistog vazduha i pogleda, pošto sa takvim zamkom samo to dobijaju.
bookman- Arhimeštar
- Broj poruka : 1375
Raspoloženje : da mi se naspavati
Reputacija : 49
Datum upisa : 24.02.2009
+ zimi je potpuno neupotrebljiv a leti u njemu zivi 20 ljudi.
Krvave dveri brane onaj klanac ...kakosezvase...koji je tolko i sam nepristupacan da mu nisu potrebne kule kapije i zidine da ga brane a kamoli jos jedan zamak na vrhu planine (koju usput cuvaju jos 3 utvrdjenja) na njegovom kraju.Mada mozda je to i POENTA.Samo procitaj gorenapisano i razmisli dali bi ti slao ljude na to.
theory 2:Gnezdo Sokolovo je samo slikovit nacin za prikaz frigidne paranoje Lize Erin (usamljeni zamak na sneznoj planini)
Nadmasujem sebe sa ovim teorijama
Krvave dveri brane onaj klanac ...kakosezvase...koji je tolko i sam nepristupacan da mu nisu potrebne kule kapije i zidine da ga brane a kamoli jos jedan zamak na vrhu planine (koju usput cuvaju jos 3 utvrdjenja) na njegovom kraju.Mada mozda je to i POENTA.Samo procitaj gorenapisano i razmisli dali bi ti slao ljude na to.
theory 2:Gnezdo Sokolovo je samo slikovit nacin za prikaz frigidne paranoje Lize Erin (usamljeni zamak na sneznoj planini)
Nadmasujem sebe sa ovim teorijama
Stark Kid- Citac plamena
- Broj poruka : 458
Godina : 30
Raspoloženje : life's a bitch
Reputacija : 4
Datum upisa : 21.02.2009
To je samo simbol moci...A mislim da je nasledjen od Planinskih Kraljeva ili Kraljeva planine[kko god]....
U svakom slucaju postoje zamkovi[gradoovi]koji su gradjeni na nepristupacnim terenima bas i jedino iz razloga da ne bi bili osvojeni...Jedna od njih je Macu Picu...
Ima i dosta crkava koje su gradjene na neverovatnim mestima...Meteori u grckoj...Ostrog kod nas...
Tako da mislim da mu je namena da pokaze Moc i Gracioznost kuce i da bude sigurno utociste za vladara koji vlada tim zemljama...
U svakom slucaju postoje zamkovi[gradoovi]koji su gradjeni na nepristupacnim terenima bas i jedino iz razloga da ne bi bili osvojeni...Jedna od njih je Macu Picu...
Ima i dosta crkava koje su gradjene na neverovatnim mestima...Meteori u grckoj...Ostrog kod nas...
Tako da mislim da mu je namena da pokaze Moc i Gracioznost kuce i da bude sigurno utociste za vladara koji vlada tim zemljama...
Sever- Legendarni Vojnik
- Broj poruka : 222
Raspoloženje : Savrseno
Reputacija : 9
Datum upisa : 23.02.2009
Sve ovo sto si narojao su religijski objekti koji su se pravili na nepristupačnim mjestima iz prostog razloga da bi se sakrili, tj da bi neprijateljima bilo teško doći do njih, pa su radije odustajali nego ih osvajali. Samim tim oni nisu imali nikakvu vojnu dominaciju nad terenom gdje su se nalazili.
bookman- Arhimeštar
Zapravo Macu Picu nije bio religiski objekat.....Bio je grad....
Kao sto sam i naveo Gnezdo nema nikakvu dominaciju nad terenom sem visinske...Napravljen je u planini na nepristupacnom terenu da bi bio neosvojiv....
Drugi moguci razlog je sto u tim planinama ima mnogo razbojnika i pljackasa od kojih su zeleli da se zastite na taj nacin...
to je simbol koji se vidi iz celog kraja...
A sta sam ja napisao u svom postu?
Sve ovo sto si narojao su religijski objekti koji su se pravili na nepristupačnim mjestima iz prostog razloga da bi se sakrili, tj da bi neprijateljima bilo teško doći do njih, pa su radije odustajali nego ih osvajali. Samim tim oni nisu imali nikakvu vojnu dominaciju nad terenom gdje su se nalazili.
U svakom slucaju postoje zamkovi[gradoovi]koji su gradjeni na nepristupacnim terenima bas i jedino iz razloga da ne bi bili osvojeni
Kao sto sam i naveo Gnezdo nema nikakvu dominaciju nad terenom sem visinske...Napravljen je u planini na nepristupacnom terenu da bi bio neosvojiv....
Drugi moguci razlog je sto u tim planinama ima mnogo razbojnika i pljackasa od kojih su zeleli da se zastite na taj nacin...
to je simbol koji se vidi iz celog kraja...
Sever- Legendarni Vojnik
Bio je grad u čijem se središtu nalazi religijski objekt, pa je za pretpostaviti da je grad nikao oko njega.Sever ::Zapravo Macu Picu nije bio religiski objekat.....Bio je grad....
Isto tako je za pretpostaviti da su u visinama potražili sigurnost od neke druge, prijašnje religije, koja ih je proganjala, pošto glavni razlog "nepristupačnih visinskih objekata" nije dominacija i simbol moći, nego strah od uništenja.
Znam da moji argumenti stoje na vrlo labavim nogama pretpostavki, ali imajući u vidu ponašanje sveštenstva kroz vijekove, ne mogu da zamislim da bi oni gradili u visinama da bi bili bliži bogu, nego iz prostog razloga spašavanja svojih debelih guzica.
E sad imajući u vidu da Gnijezdo sokolovo nije nikakav religijski objekt (čak štaviše, ni bogošuma ne može da izraste) i da se nalazi u veoma trustnom području, gdje je svake dvije godine nekakav rat, i gdje je od prijeke potrebe imati funkcionalna vojno-strateška utvrđenja, njegovo građenje je predstavljalo uzaludno bacanje vremena i sredstava.
bookman- Arhimeštar
Bio je grad u čijem se središtu nalazi religijski objekt, pa je za pretpostaviti da je grad nikao oko njega.
Isto tako je za pretpostaviti da su u visinama potražili sigurnost od neke druge, prijašnje religije, koja ih je proganjala, pošto glavni razlog "nepristupačnih visinskih objekata" nije dominacija i simbol moći, nego strah od uništenja.
Znam da moji argumenti stoje na vrlo labavim nogama pretpostavki, ali imajući u vidu ponašanje sveštenstva kroz vijekove, ne mogu da zamislim da bi oni gradili u visinama da bi bili bliži bogu, nego iz prostog razloga spašavanja svojih debelih guzica.
E sad imajući u vidu da Gnijezdo sokolovo nije nikakav religijski objekt (čak štaviše, ni bogošuma ne može da izraste) i da se nalazi u veoma trustnom području, gdje je svake dvije godine nekakav rat, i gdje je od prijeke potrebe imati funkcionalna vojno-strateška utvrđenja, njegovo građenje je predstavljalo uzaludno bacanje vremena i sredstava.
ako me secanje dobro sluzi u centru je bio suncani sat a ne religiski objekat....
A grad je sagradjen verovatno odjednom i ne zna se cemu je sluzio sa sigurnoscu...ima raznih teorija ali nema teorija o tome da je religiski objekat sagradjen prvi....Ima teorija da je bio ekonomski centar,zatvor....
I opet imajuci u vidu ono sto sam napisao ranije ....
Za Gradjenje Gnezda na nepristupacnom terenu moguce je da su zasluzni pljackasi i bande kojih u tim planinama ima dosta...znaci zastita od pljackasa i bandi...
Moguce je i da je napravljen da pruza sigurno utociste vladarima u ratu[vrlo verovatno]...
Moguce da je to samo simbol moci kakvih ima u istoriji,niti su vojni objekat niti nista...prosto su rezidencija vladara...Koje su raskosne i monumentalne...
Gnezdo je vidljivo skoro iz celog kraja nad kojim dominira sto moze da kazuje da je statusni simbol vladara tih krajeva...
Sever- Legendarni Vojnik
Logičnije bi bilo da se razbojnici kriju na planini, a ne vladari.
Ako je tolika prijetnja od razbojnika, kako su onda štitili kolone snabdijevanja, koje su morale biti izuzetno česte i jako primamljive za razbojnike. I zar nije normalnije, kad već trošiš pare, sagraditi jako utvrđenje u centru "razbojničke" teritorije, odakle ćeš ih puno lakše razbiti i tako osigurati "mir i prosperitet", nego sakriti se na vrh planine, odakle možeš samo pljuvati po njma, dok se oni razmnožavaju?
Ako je tolika prijetnja od razbojnika, kako su onda štitili kolone snabdijevanja, koje su morale biti izuzetno česte i jako primamljive za razbojnike. I zar nije normalnije, kad već trošiš pare, sagraditi jako utvrđenje u centru "razbojničke" teritorije, odakle ćeš ih puno lakše razbiti i tako osigurati "mir i prosperitet", nego sakriti se na vrh planine, odakle možeš samo pljuvati po njma, dok se oni razmnožavaju?
bookman- Arhimeštar
Logicno jeste da se razbojnici kriju na planini i zato se i kriju Razbojnika ima svuda po mesecevim planinama...
tako da Gnezdo i jeste negde u centru razbojnicke teritorije....
Ti govoris o logicnom trosenju para....Za dosta gradjevina se nemoze reci e ovo su dobro utrosene pare....Medju tim gradjevinama su palate na koje je troseno izrazio mnogo para a koje nisu imale svrhu vojnog objekta vec su bile rezidencijalnog karatera...
Stoga pitanje zar nije logicno da su potrosili pare na ovo a ne na ono ne stoji...ili ovo je bacanje para jeste bacanje para ali dvorac nije sasvim bez svrhe...
Vladari su cesto trosili pare bez preterane logike...
Oni su nasledili zemlju od Kraljve Planine[Planinskih Kraljeva] sam njihov naziv govori dosta o mestu sa koga su vladali....
tako da Gnezdo i jeste negde u centru razbojnicke teritorije....
Ti govoris o logicnom trosenju para....Za dosta gradjevina se nemoze reci e ovo su dobro utrosene pare....Medju tim gradjevinama su palate na koje je troseno izrazio mnogo para a koje nisu imale svrhu vojnog objekta vec su bile rezidencijalnog karatera...
Stoga pitanje zar nije logicno da su potrosili pare na ovo a ne na ono ne stoji...ili ovo je bacanje para jeste bacanje para ali dvorac nije sasvim bez svrhe...
Vladari su cesto trosili pare bez preterane logike...
Oni su nasledili zemlju od Kraljve Planine[Planinskih Kraljeva] sam njihov naziv govori dosta o mestu sa koga su vladali....
Sever- Legendarni Vojnik
Ovako možemo do sudnjeg dana i zaključujem ovu raspravu sa konstatacijom da je Gnijezdo sokolovo najljepši (a vjerovatno i najskuplji) vidikovac na Westerosu.
bookman- Arhimeštar
ALI
slazem se...
slazem se...
Sever- Legendarni Vojnik
Dio iz Gozbe za vrane:
"Eron mu uputi zlokoban pogled, pogled od koga su se trovali bunari a žene postajale jalove."
Koji opis jednog pogleda!
"Eron mu uputi zlokoban pogled, pogled od koga su se trovali bunari a žene postajale jalove."
Koji opis jednog pogleda!
bookman- Arhimeštar
hehe...martin je car sto se tice takvih stvari...mislim opisa tog tipa.Bas mi pre pola sata palo nesto slicno napamet al sad se ne secam jbg.
Stark Kid- Citac plamena
Sorceress Nanija- Broj poruka : 464
Godina : 35
Raspoloženje : ko jos ovo cita:)
Reputacija : 5
Datum upisa : 26.02.2009
najace recenica iz gozbe za vrane mi je kad Brijena i Podrik uhvate Semigvela(Segvela,onu dvorsku ludu)a on ih moli da ga ne ubiju i kaze:
,,Isuvise sam duhovit da umrem,,najaci je:)
,,Isuvise sam duhovit da umrem,,najaci je:)
pinki- Broj poruka : 964
Godina : 33
Raspoloženje : samo sto ne jodlujem
Reputacija : 19
Datum upisa : 11.02.2009
Kad Tirion ustreli Tivina Lanistera i ne znam tacno kako ide na srpskom al u svakom slucaju kaze nesto kao "oh, it seems he doesnt shit gold after all." Tako morbidna situLacija al ja sam se pokidao opet
Stark Kid- Citac plamena
Zamislite da morate da zivite u svetu iz PLiV.Gde bi najvise voleli da zivite u tom slucaju?
Ja licno bih verovatno voleo da zivim u Qarthu jer deluje kao pristojno mesto, ili u Kraljeovj Luci pod uslovom da sam bogat - ili bilo gde pod uslovom da sam bogat actually
Ja licno bih verovatno voleo da zivim u Qarthu jer deluje kao pristojno mesto, ili u Kraljeovj Luci pod uslovom da sam bogat - ili bilo gde pod uslovom da sam bogat actually
Stark Kid- Citac plamena
Stark Kid :: ili bilo gde pod uslovom da sam bogat actually
I još ako imaju palme i neke zgodne crnkinje sa bijelim zubima, da mašu lepezama dok se izležavam na plaži....
I najbitniji uslov, da mi niko ne radi o glavi, pošto mi je jako draga.
bookman- Arhimeštar
bookman ::Stark Kid :: ili bilo gde pod uslovom da sam bogat actually
I još ako imaju palme i neke zgodne crnkinje sa bijelim zubima, da mašu lepezama dok se izležavam na plaži....
I najbitniji uslov, da mi niko ne radi o glavi, pošto mi je jako draga.
Mislim da si upravo opisao Letnja ostrva
Struki- Broj poruka : 1808
Raspoloženje : Cetri solitera, dve trafike, moja Olivera nosi Reebok patike
Reputacija : 122
Datum upisa : 14.02.2009
Zar nije u Kraljevoj luci bio neki pernati sa Letnjih ostrva, koji je ista morao napustiti zbog realne prijetnje nabijanja na kolac, pa "sad" jednom godišnje moljaka za vojsku koja bi im vratila "slobodu"?
bookman- Arhimeštar
Dzalabar Kso... on ti je taj sa letnjih ostrva....
Son Of Odin- Vitez Bezemljaš
- Broj poruka : 44
Raspoloženje : Do Jaja... Uvek
Reputacija : 0
Datum upisa : 11.05.2009
Takvo mesto ne postoji u svetu Dzordza Martinabookman ::I najbitniji uslov, da mi niko ne radi o glavi, pošto mi je jako draga.
Glumac92- Broj poruka : 541
Godina : 32
Raspoloženje : Da je bolje ne bi valjalo
Reputacija : 3
Datum upisa : 09.02.2009
Hmm, stvarno nemam snage da citam svih 12 strana da vidim ima li istomisljenika etc. :S
Prilicno sam novopocena kada je ova saga u pitanju. Tek sam prvi deo zavrsila I naravno, planiram nastavke, sutra idem u biblioteku da ih uzmem
Anw, vec na prvi pogled bila sam raspamecena. Cenzura? Martin za to nije cuo xD I to me odusevljava. Mozemo savrseno da osetimo svu tu sirovost kod odredjenih likova. Nema ulepsavanja, umanjivanja nekih bitnih detalja. Ono sto je mislio, to je napisao.
Treba malo vremena da uhvatis korak sa silnim imenima i pojmovima koji se vec u prvim poglavljima pominju, ali apsolutno vredi.
Omiljeni lik mi je, naravno Dzon Snezni. Pored njega, obozavala sam i Edarda
Kad smo kod Edarda, stvarno, ali stvarno ne mogu da svarim Sansu -.- Nju krivim za sve! <_<
Za sada nemam jos sta mnogo da pricam, cim nastavim sa knjigama, javljacu se ja redovno
Prilicno sam novopocena kada je ova saga u pitanju. Tek sam prvi deo zavrsila I naravno, planiram nastavke, sutra idem u biblioteku da ih uzmem
Anw, vec na prvi pogled bila sam raspamecena. Cenzura? Martin za to nije cuo xD I to me odusevljava. Mozemo savrseno da osetimo svu tu sirovost kod odredjenih likova. Nema ulepsavanja, umanjivanja nekih bitnih detalja. Ono sto je mislio, to je napisao.
Treba malo vremena da uhvatis korak sa silnim imenima i pojmovima koji se vec u prvim poglavljima pominju, ali apsolutno vredi.
Omiljeni lik mi je, naravno Dzon Snezni. Pored njega, obozavala sam i Edarda
Kad smo kod Edarda, stvarno, ali stvarno ne mogu da svarim Sansu -.- Nju krivim za sve! <_<
Za sada nemam jos sta mnogo da pricam, cim nastavim sa knjigama, javljacu se ja redovno
Aurora- Broj poruka : 48
Godina : 33
Raspoloženje : Happy
Reputacija : 0
Datum upisa : 04.06.2009
Zavidim ti.
Volio bi ih čitati ponovo prvi put.
Volio bi ih čitati ponovo prvi put.
bookman- Arhimeštar
seconded!!!
edit: i da, aurora na ovoj temi zna da se nadje nevidjena kolicina spojlera, ali tok radnje knjiga je takav da ti ionako nista nebi bilo jasno
edit: i da, aurora na ovoj temi zna da se nadje nevidjena kolicina spojlera, ali tok radnje knjiga je takav da ti ionako nista nebi bilo jasno
Stark Kid- Citac plamena
Strana 7 od 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Strana 7 od 9
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu