Traži
Similar topics
Zadnje teme
» Spam Tema....od Nim Ned 14 Apr 2024, 04:08
» Sta trenutno slusate
od Zevs86 Sub 03 Feb 2024, 23:56
» Slike prirode nam majke
od Lala Pet 26 Maj 2023, 21:46
» Predstavite nam se....
od Assassin Pet 28 Apr 2023, 18:23
» Robert Džordan "Točak vremena"
od Uno Nomesta Pon 26 Sep 2022, 14:57
» Robin Hobb - Vidovnjaci
od Zevs86 Uto 29 Dec 2020, 15:25
» Stiven Erikson- Malaska knjiga palih
od Assassin Pon 13 Apr 2020, 10:31
» Igrice (Generalno)
od Lord M. Pet 03 Apr 2020, 12:33
» Sta sada citate?
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:58
» Winter Is Coming...to HBO
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:55
» Dela, po povoljnoj ceni.
od Vazarius Uto 10 Mar 2020, 08:25
» Srećna 2o2o!
od Assassin Uto 07 Jan 2020, 12:43
» Serije koje volite / trenutno pratite
od Assassin Uto 12 Nov 2019, 16:54
» Silmarilion
od Vazarius Čet 31 Okt 2019, 09:38
» Jezik Čitanja
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:23
» Novi filmovi i filmske novosti
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:19
» "Vukodav" - Marija Semjonova
od Zevs86 Pet 25 Jan 2019, 10:49
» Demon Cycle - Peter V. Brett [spoiler]
od Vazarius Uto 08 Jan 2019, 14:44
» Srećna 2o19!
od Areal Sre 02 Jan 2019, 20:56
» Rejmond E. Fajst "Ratovi kapije sveta"
od Vazarius Pet 19 Okt 2018, 12:46
Pristupi
Ko je trenutno na forumu
Imamo 24 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 24 Gosta Nema
[ Videti svu listu ]
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 95 dana Čet 14 Nov 2024, 22:08
Naj bolji poslanici
Зимоврел (15838) | ||||
Sparkling Comet (15528) | ||||
Assassin (13622) | ||||
Zevs86 (11916) | ||||
Zandrin (10789) | ||||
CRNIJASTREB (10420) | ||||
Princ Regar (9341) | ||||
LunarFang (9218) | ||||
Uno Nomesta (8868) | ||||
Nim (8274) |
Stiven Erikson- Malaska knjiga palih
+24
Milan981
Sparkling Comet
KrleTuđin
gahgah
Lyanna Stark
Eriops
Oberin Martel
CRNIJASTREB
Zandrin
Zevs86
Prince of Ravens
Lya
AbsintVila
Areal
Ergon Lar Tund
Зимоврел
Assassin
Nocturnal
Uno Nomesta
Lothesse
Nocnoi_Dozor
Chandrian
Lord M.
Vazarius
28 posters
Strana 12 od 15
Strana 12 od 15 • 1 ... 7 ... 11, 12, 13, 14, 15
Re: Stiven Erikson- Malaska knjiga palih
Evo malo detaljnijih informacija oko gostovanja Eriksona
http://www.laguna.rs/v4970_vest_stiven_erikson_u_beogradu_od_4_do_6_novembra_laguna.html
Tako da... Zevse (pošto verujem da jedino još tebe na ovom forumu ovaj pisac iole interesuje), ako imaš vremena i volje mogao bi da odeš, vidim, biće dobrih tema za razgovor kada je generalno epska fantastika u pitanju, pa se valjda svašta može čuti.
Takođe, najbitnije u ovoj najavi jeste potvrda da se šesta knjiga "Bonehunters" prevodi, što znači da Laguna nije odustala od serijala.
Noćni, red je da počneš da nabavljaš serijal polako. Naravno, čim ti se novčanik oporavi usled ovog sajamskog pustošenja.
http://www.laguna.rs/v4970_vest_stiven_erikson_u_beogradu_od_4_do_6_novembra_laguna.html
Tako da... Zevse (pošto verujem da jedino još tebe na ovom forumu ovaj pisac iole interesuje), ako imaš vremena i volje mogao bi da odeš, vidim, biće dobrih tema za razgovor kada je generalno epska fantastika u pitanju, pa se valjda svašta može čuti.
Takođe, najbitnije u ovoj najavi jeste potvrda da se šesta knjiga "Bonehunters" prevodi, što znači da Laguna nije odustala od serijala.
Noćni, red je da počneš da nabavljaš serijal polako. Naravno, čim ti se novčanik oporavi usled ovog sajamskog pustošenja.
KrleTuđin- Broj poruka : 3002
Raspoloženje : ...
Reputacija : 525
Datum upisa : 20.02.2013
@Krle Mozda, ali samo mozda, bih mogao da se organizujem za 4. novembar... Voleo bih da cujem sta ima da kaze o Malaskoj knjizi palih zaista i mozda postavim koje pitanje ako imam priliku za to
Zevs86- Lord zaštitnik Dola
- Broj poruka : 11916
Godina : 37
Raspoloženje : Meh
Reputacija : 651
Datum upisa : 28.02.2012
Zevs86 ::@Krle Mozda, ali samo mozda, bih mogao da se organizujem za 4. novembar... Voleo bih da cujem sta ima da kaze o Malaskoj knjizi palih zaista i mozda postavim koje pitanje ako imam priliku za to
"Palog". Jednina je. Znam da smaram sa tim ispravkama, ali ono... boli me uvce.
Jaoj, Kuprešanine, ti i tvoj prevod... I onaj Jovanović sa njegovom Džasnom Kolin... Hah, a pogodi koja dvojica vode panel sa Eriksonom. Aha, baš njih dvojica...
Nego, meni deluje interesantnija subota, 5og, kada budu pričali o fantastici danas uopšte u svetu i njenom stanju, budućnosti, sudbini, trte mrte... To mi delovalo zanimljivije.
Ma, ako budeš mogao, skokni i budi reprezent ovog foruma. Bre!
Nikakav problem nemam sa tim da me neko ispravi kada nisam u pravu, ali ono kao:KrleTuđin ::Zevs86 ::@Krle Mozda, ali samo mozda, bih mogao da se organizujem za 4. novembar... Voleo bih da cujem sta ima da kaze o Malaskoj knjizi palih zaista i mozda postavim koje pitanje ako imam priliku za to
"Palog". Jednina je. Znam da smaram sa tim ispravkama, ali ono... boli me uvce.
Jaoj, Kuprešanine, ti i tvoj prevod... I onaj Jovanović sa njegovom Džasnom Kolin... Hah, a pogodi koja dvojica vode panel sa Eriksonom. Aha, baš njih dvojica...
Nego, meni deluje interesantnija subota, 5og, kada budu pričali o fantastici danas uopšte u svetu i njenom stanju, budućnosti, sudbini, trte mrte... To mi delovalo zanimljivije.
Ma, ako budeš mogao, skokni i budi reprezent ovog foruma. Bre!
http://www.laguna.rs/n1130_knjiga_mesecevi_vrtovi_-_pripovest_iz_malaske_knjige_palih_laguna.html
Laguna je zove tako, a ona radi promociju i prodaju. Ne kazem da oni nisu pogresili, vec samo da sam ja odatle pokupio to. Pa ako oni grese, gresim i ja. Cu izguglam malo o tome pa cu vidim
Ma, Laguna je poznata po tome da dozvoljava svojim prevodiocima da prevode kako oni misle da treba (slučaj Džasne Kolin Ivana Jovanovića, a sam Sanderson je zove Jasna sa J) i da neretko pogreše.
Fallen kao Fallen God - glavni negativac serijala. To ti je onaj Crippled God što samo sedi u šatoru. Znaš onaj što u petoj/sedmoj knjizi non-stop vraća u život onog Tiste Edura, onog što je sav prekriven zlatnicima? Car Tiste Edura, kasnije Letera?
Ne mogu bolje da opišem Palog Boga da ti ne spojlujem nešto.
I ja sam mislio da naslov predstavlja sve pale ljude tokom serijala, ali onda čuh samog Eriksona kako kaže da je u pitanju Malazan Book of the Fallen (God).
Ha, eto ti možda odlično pitanje da mu postaviš, ako budeš išao, hmm?
Fallen kao Fallen God - glavni negativac serijala. To ti je onaj Crippled God što samo sedi u šatoru. Znaš onaj što u petoj/sedmoj knjizi non-stop vraća u život onog Tiste Edura, onog što je sav prekriven zlatnicima? Car Tiste Edura, kasnije Letera?
I ja sam mislio da naslov predstavlja sve pale ljude tokom serijala, ali onda čuh samog Eriksona kako kaže da je u pitanju Malazan Book of the Fallen (God).
Sad mi je sve dosta jasnije I logicno je da je ceo serijal zapravo o njemu samom jer je on taj koji prouzrokuje sav picvajzKrleTuđin ::Ma, Laguna je poznata po tome da dozvoljava svojim prevodiocima da prevode kako oni misle da treba (slučaj Džasne Kolin Ivana Jovanovića, a sam Sanderson je zove Jasna sa J) i da neretko pogreše.
U suštini da, na njemu je većina odgovornosti, ali... spojleri, spojleri...
Što se naslova tiče, takva mu je namera bila od početka. Naslov se konkretno odnosi na nešto, nekog ili neki događaj u knjizi, ali se taj isti naslov može i interpretirati.
Recimo odličan je primer Deadhouse Gates. Laguna je to dobro prevela kao Dveri Kuće Mrtvih, što se može odnositi između ostalog i na genocid nad izbeglicama u pustinji. Ali se zapravo naslov odnosi na otvaranje mrtve kuće Ejzata, koja se pod uticajem Palog Boga ponovo budi i koja služi kao njegov prozor u svet živih kroz koji on sada može da pruži ruku i utiče na događaje.
Onda House of Chains iliti Kuća Lanaca čiji naslov se može odnositi na Karsine vaskolike muke kroz koje prolazi, sve te duše mrtvih koje se vezuju za njega, koje ga prate i koje su njegov teret, a u stvari se konkretno odnosi na otvaranje nove Kuće - Kuće Lanaca - (a na čijem je čelu Pali Bog) u panteonu božanstava i konačno dobijanjem uticaja među ostalim Bogovima.
Ne znam kako će Laguna prevesti naslove Reapers Gale i Toll the Hounds. Bukvalno je Kosačeva Bura i Taksa Kučića. A trebalo bi Bes Smrti i Bež'te Ljudi, Idu Psi!
Ako je za nešto dobar onaj Kuprešanin onda su to naslovi...
Idi bre, sad mi se čita serijal...
Što se naslova tiče, takva mu je namera bila od početka. Naslov se konkretno odnosi na nešto, nekog ili neki događaj u knjizi, ali se taj isti naslov može i interpretirati.
Recimo odličan je primer Deadhouse Gates. Laguna je to dobro prevela kao Dveri Kuće Mrtvih, što se može odnositi između ostalog i na genocid nad izbeglicama u pustinji. Ali se zapravo naslov odnosi na otvaranje mrtve kuće Ejzata, koja se pod uticajem Palog Boga ponovo budi i koja služi kao njegov prozor u svet živih kroz koji on sada može da pruži ruku i utiče na događaje.
Onda House of Chains iliti Kuća Lanaca čiji naslov se može odnositi na Karsine vaskolike muke kroz koje prolazi, sve te duše mrtvih koje se vezuju za njega, koje ga prate i koje su njegov teret, a u stvari se konkretno odnosi na otvaranje nove Kuće - Kuće Lanaca - (a na čijem je čelu Pali Bog) u panteonu božanstava i konačno dobijanjem uticaja među ostalim Bogovima.
Ne znam kako će Laguna prevesti naslove Reapers Gale i Toll the Hounds. Bukvalno je Kosačeva Bura i Taksa Kučića. A trebalo bi Bes Smrti i Bež'te Ljudi, Idu Psi!
Ako je za nešto dobar onaj Kuprešanin onda su to naslovi...
Idi bre, sad mi se čita serijal...
Sparkling Comet- Broj poruka : 15528
Godina : 35
Raspoloženje : Hope for the best, I always do :)))
Reputacija : 1019
Datum upisa : 30.08.2012
Dobar tekst o serijalu, slazem se sa njim prilicno.
I naglaso bih ono sto je rekao o uporedjivanju Eriksonovih likova sa Kukovim.
@Krle Ako nisi citao Crnu Cetu Glena Kuka, a volis Eriksona ( sto znam da volis ) obavezno moras to da citas! Likovi su, bez blama mogu to da kazem, podjednako upecatljivi kao sto su Eriksonovi, a radnja i svet i istorijat dele... Pa, dele dosta slicnosti. Crna Ceta mi je i dalje na listi za citanje i moram da nastavim od... treceg dela, cini mi se.
I posle citanja ovog teksta definitivno sam blizi tome da nastavim sa serijalom
Tekst dođe kao dobar uvod za ljude koji nisu mnogo upoznati sa Eriksonom, taman da te zainteresuje.Zevs86 ::Dobar tekst o serijalu, slazem se sa njim prilicno.
Sparkling Comet- Broj poruka : 15528
Godina : 35
Raspoloženje : Hope for the best, I always do :)))
Reputacija : 1019
Datum upisa : 30.08.2012
Zevs86 ::Dobar tekst o serijalu, slazem se sa njim prilicno.
@Krle Ako nisi citao Crnu Cetu Glena Kuka, a volis Eriksona ( sto znam da volis ) obavezno moras to da citas! Likovi su, bez blama mogu to da kazem, podjednako upecatljivi kao sto su Eriksonovi, a radnja i svet i istorijat dele... Pa, dele dosta slicnosti. Crna Ceta mi je i dalje na listi za citanje i moram da nastavim od... treceg dela, cini mi se.
I posle citanja ovog teksta definitivno sam blizi tome da nastavim sa serijalom
Čitam tekst i vidim nešto mi poznato, rečenice kao da sam već negde čitao... I onda naletim na reč "dapače" i sine mi ko tu reč još koristi u srpskom prevodu.
Skrolujem dole i imam šta i da vidim - ingeniozni prevodilac trilogija Red Magle, Skrhano More, osoba sposobna da ti ustisak i ocenu istog naslova smanji za dve svojim prevodom kao u slučaju Sandersonovih Reči Blistavosti - gdin Ivan Jovanović.
I da li je moguće da je tolika lenčuga od čoveka da nije mogao da napiše novi tekst, već je iskoristio dve trećine svoje recenzije za Mesečeve Vrtove iz 2012. godine?
https://www.goodreads.com/review/show/423792801
Svega mi, doći ću sutra na taj jebeni Beokon, ne kako bih čuo tribinu o Malaškoj Knjizi, ne kako bi mi Erikson potpisao serijal na engleskom pošto me je sramota da mu donosim polovično preveden na srpskom, već kako bih ovog osrednjeg, nadobudnog naduvenka od prevodioca šutnuo u dupe!
Izvini Zevse za ovaj rant, ali je retko ko ovako sposoban da iz mene izvlači ono najgore kao ovaj... pih...
Hoću, imam u planu već neko vreme da krenem sa Kukom, baš zbog tih sličnosti sa Eriksonom. I mislim da su dve, tri knjige čak i prevedene kod nas, zar ne?
Ja mislim da ću Malašku knjigu od početka ponovo... Ovih par dana sam na dosta mesta čitao o njoj od raznih ljudi, ali iskreno, posle ovog teksta osećam se bre prljavo...
Koji lenjivac ne verujem...
Elem, uzimaj da čitaš, šta čekaš? Bog (u kog ni ti ni ja ne verujemo) zna da će se jednoga dana forum ugasiti a ti i ja ćemo taj kraj dočekati i dalje kao jedini članovi koji su pročitali više od dve knjige o ovom svetu.
@Krle Ej, evo jos samo malo i vracam se na Eriksona, pa daj mi jos malo da skupim snage Imam tu jos neke dve knjige pre toga pa nastavljam!
Sto se tice Kuka, jesu slicni ali mi je Kuk mnogo pitkiji i manje mrsi, ako razumes sta hocu da ti kazem Cesto ima mnogo vise madjijanja i akcije i bitaka pogotovo na mikro nivou. Vise akcije a manje dijaloga i monologa. I od njega ti preporucujem i Gareth P.I. To je nesto nalik Drezdena bez magije u svetu EF kako se bori i nadmudruje sa svim mogucim rasama i mesavinama rasa A svugde ima one prave klise detektivske opaske i mudrovanja Kuk je skroz kul. Ajde sad cu ja tebe da teram da citas Kuka, dok ti mene teras da citam Eriksona, pa cemo da vidimo ko ce vise da iscita
Sto se tice Kuka, jesu slicni ali mi je Kuk mnogo pitkiji i manje mrsi, ako razumes sta hocu da ti kazem Cesto ima mnogo vise madjijanja i akcije i bitaka pogotovo na mikro nivou. Vise akcije a manje dijaloga i monologa. I od njega ti preporucujem i Gareth P.I. To je nesto nalik Drezdena bez magije u svetu EF kako se bori i nadmudruje sa svim mogucim rasama i mesavinama rasa A svugde ima one prave klise detektivske opaske i mudrovanja Kuk je skroz kul. Ajde sad cu ja tebe da teram da citas Kuka, dok ti mene teras da citam Eriksona, pa cemo da vidimo ko ce vise da iscita
U redu Zevse, prihvatam izazov, kao i preporuku. Evo već sutra uzimam da čitam Crnu Četu od Kuka. Kad ti uzimaš Toll the Hounds?
@Krle Evo, samo da smlatim jos dve relativno male knjige i vracam se na Eriksona i to dokle god ne procitam i 10ti deo! Pa cu posle toga i ja na Kuka, najverovatnije, a knjige o ekonomiji neka cekaju
Ja sam već na polovini Bonehuntersa. Ako ne budem preumoran večeras kada završim, sutra počinjem sa Crnom Četom.
Nego, ode li ti na taj Beokon?
Nego, ode li ti na taj Beokon?
Nazalost, nisam Jbg, kuca posao i sve to tako...
Jos jedna pa se vracam na Toll the Hounds
Jos jedna pa se vracam na Toll the Hounds
Ja ponovo procitao prvu i drugu na engleskom (hvala Zevse jos jednom) (i dalje mi je prva bolja od druge) i krenuo sa trecom (i onda me nesto drmnulo da krenem ponovo i harija potera i sad manje vise citam samo potera) a secanje na led nesto malo mada mi je najbolja od prve cetri koliko sam procitao na srpskom
- Spojler:
- Jel moze neko da mi kaze samo secam se jedne scene sa nekim dzinovskim statuama od zada koje su valjda kao neki zatvori il tako nesto.. i bio sam ubedjen da je to bila ona scena kada je Heborik dodirnuo dzinovski prst u pustinji medjutim nije. Da li se to onda posle Paranu desilo? Ili sam ja izmislio celu tu scenu :/
Chandrian- Kralj Rojnara, Andala i Prvih ljudi, gospodar Sedam kraljevstava
- Broj poruka : 5140
Godina : 33
Raspoloženje : ^
Reputacija : 604
Datum upisa : 21.12.2012
@Chandrian Nema na cemu!
- Spojler:
- Da, ta scena se desava, i posle ima scena kada te statue putuju svemirom i tako nesto koliko se ja secam? Da, Heborik je dodirno te statue na ostrvu gde je zatvor, i ja se secam toga... valjda?
Deder, valjda ti neću spojlovati previše
- Spojler:
Uhh, imaš mnoogo statua koje su zatvori u ovom serijalu. Statue koje zadržavaju Pse Mraka, statue koje zadržavaju Elejnte, statue koje...
Ali, da, jeste dotakao i statuu od žada, u obliku ruku, koja je zadržavala duše sledbenika Palog Boga u ovom slučaju.
Fora je u tome što je Heborik dok je radio u rudnicima otatarala u sebe upio dovoljnu količinu da on konstantno struji njegovim telom, a otataral je poznat kao legura koja poništava uticaj magije.
Kada je dotakao statuu, maltene je poništio magijska svojstva koja su te duše zadržavale u njoj.
Nekom forom je dobio moći koje su bile u toj statui, kao dve nevidljive ruke, onda je izgubio i vid, ali je zauzvrat mogao da vidi prošlost, budućnost itd.
Ostatak da bih ti objasnio, morao bih da ti spojlujem dalje knjige.
Što se Parana tiče, iskreno - ne sećam se da je on išta radio sa konkretno tim statuama. Sa bilo kojim doduše, osim sa onim u šestoj knjizi. Ali, spojleri.
Reče mi drug, fanatik Malaške knjige Palog, da je Erikson bez pardona rekao, da je krao od Kuka
CRNIJASTREB- Lord od Starigrada
- Broj poruka : 10420
Raspoloženje : PARTIZAN=SRCE ŠAMPIONA
Reputacija : 636
Datum upisa : 01.07.2012
Samo da pitam. Pošto sam čitao da su Plime ponoći hronološki prve da li se može početi od njih ili redom kako su izlazile?
Nocnoi_Dozor- Vitez od Zimovrela
- Broj poruka : 6765
Godina : 36
Raspoloženje : Ok
Reputacija : 260
Datum upisa : 11.01.2013
Čitaj kako su izlazile. Lakše će shvatiti
CRNIJASTREB- Lord od Starigrada
- Broj poruka : 10420
Raspoloženje : PARTIZAN=SRCE ŠAMPIONA
Reputacija : 636
Datum upisa : 01.07.2012
Ako procitas nesto od serijala Crna Ceta bice ti jasno sveCRNIJASTREB ::Reče mi drug, fanatik Malaške knjige Palog, da je Erikson bez pardona rekao, da je krao od Kuka
Nocnoi_Dozor ::Samo da pitam. Pošto sam čitao da su Plime ponoći hronološki prve da li se može početi od njih ili redom kako su izlazile?
Plime Ponoći čak i ne moraš da čitaš. Pričao sam sa dosta ljudi koji su je preskakali i nisu uopšte imali problema da prate glavnu radnju. A ta knjiga je napisana upravo za to: da čitaocima olakša praćenje radnje posle šeste knjige pošto se u sedmoj ubacuje dosta novih likova (a upravo je o njima reč u petoj knjizi Plime Ponoći i tom, nazovimo, prikvelu).
Još ni sa kime ko je počeo od te knjige pa nastavio glavnu radnju nisam pričao pa da ti prenesem iskustvo. Ti bi bio prvi koji je to uradio. Tako da, ako želiš, podržavam te. Biće ti lakše da shvatiš Eriksonov stil pisanja na početku serijala, svet, magiju i humor poput onog kod fantastičnih likova poput Tehola i Baga.
A Zevs će se složiti da Tehol i Bag imaju najbolje dijaloge u čitavom serijalu, zar ne? Onda Iskaral Pust, pa Kurdl i Telorast, pa... ma, kol'ko 'oćeš..
Što se tiče toga za Kuka i Eriksona - Kuk ima Bogaze, junake koji se pretvaraju u zmajeve, Kuće Ejzata, Uporišta, Bogove koji aktivno učestvuju u ratu???
Pa fantastično! Zevse, što mi ranije nisi rekao da je ovo slučaj sa Kukovim serijalom.
@Krle Izvini, molim te Dugo nisam pricao o tom serijalu, jer... Jednostavno nikako da dodje na dnevni red na forumu Meni je Kuk bio pravo osvezenje, nesto sto nije mejnstrim a zaista ima kvalitet i originalnost. Ja sam prvo citao na srpskom prvi deo, pa sam procitao na engleskom prvi i drugi pa napravio pauzu. Ume malo Kuk da me zamori na isti nacin na koji to radi i Erikson. Mada mi je bio jos jednom pravo osvezenje sa Gareth P.I. serijalom. Ali sam i tu procitao samo jedan deo, a ima ih dosta xD
Svakako mi je na listi za citanje i nesto cemu cu posvetiti vise paznje cim procitam ovo sto sada citam
Cita mi se neki EF, jer sam napravio mali otklon poslednjih meseci, pa je vreme da se vratim kuci
Svakako mi je na listi za citanje i nesto cemu cu posvetiti vise paznje cim procitam ovo sto sada citam
Cita mi se neki EF, jer sam napravio mali otklon poslednjih meseci, pa je vreme da se vratim kuci
Strana 12 od 15 • 1 ... 7 ... 11, 12, 13, 14, 15
Similar topics
» Mracna kula-Stiven King
» Stiven King i njegov svet mracnih cudesa
» Savrsena knjiga epske fantastike
» Stiven King i njegov svet mracnih cudesa