Traži
Similar topics
Zadnje teme
» Spam Tema....od Nim Ned 14 Apr 2024, 04:08
» Sta trenutno slusate
od Zevs86 Sub 03 Feb 2024, 23:56
» Slike prirode nam majke
od Lala Pet 26 Maj 2023, 21:46
» Predstavite nam se....
od Assassin Pet 28 Apr 2023, 18:23
» Robert Džordan "Točak vremena"
od Uno Nomesta Pon 26 Sep 2022, 14:57
» Robin Hobb - Vidovnjaci
od Zevs86 Uto 29 Dec 2020, 15:25
» Stiven Erikson- Malaska knjiga palih
od Assassin Pon 13 Apr 2020, 10:31
» Igrice (Generalno)
od Lord M. Pet 03 Apr 2020, 12:33
» Sta sada citate?
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:58
» Winter Is Coming...to HBO
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:55
» Dela, po povoljnoj ceni.
od Vazarius Uto 10 Mar 2020, 08:25
» Srećna 2o2o!
od Assassin Uto 07 Jan 2020, 12:43
» Serije koje volite / trenutno pratite
od Assassin Uto 12 Nov 2019, 16:54
» Silmarilion
od Vazarius Čet 31 Okt 2019, 09:38
» Jezik Čitanja
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:23
» Novi filmovi i filmske novosti
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:19
» "Vukodav" - Marija Semjonova
od Zevs86 Pet 25 Jan 2019, 10:49
» Demon Cycle - Peter V. Brett [spoiler]
od Vazarius Uto 08 Jan 2019, 14:44
» Srećna 2o19!
od Areal Sre 02 Jan 2019, 20:56
» Rejmond E. Fajst "Ratovi kapije sveta"
od Vazarius Pet 19 Okt 2018, 12:46
Pristupi
Ko je trenutno na forumu
Imamo 27 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 27 Gosta Nema
[ Videti svu listu ]
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 95 dana Čet 14 Nov 2024, 22:08
Naj bolji poslanici
Зимоврел (15838) | ||||
Sparkling Comet (15528) | ||||
Assassin (13622) | ||||
Zevs86 (11916) | ||||
Zandrin (10789) | ||||
CRNIJASTREB (10420) | ||||
Princ Regar (9341) | ||||
LunarFang (9218) | ||||
Uno Nomesta (8868) | ||||
Nim (8274) |
SIMBOLIKA PLIV-a I POVEZNICE SA REALNOŠĆU
+2
HBK_Bojan
CRNIJASTREB
6 posters
Strana 1 od 1
SIMBOLIKA PLIV-a I POVEZNICE SA REALNOŠĆU
Kada god neki Amer napiše djelo ja volim u njemu tražiti nekakvu simboliku i poveznice koje se trenutno dešavaju na geopolitičkoj sceni... Njiha umjetnost i zabava su takve... Ne osuđujem ih, ali me zabavljaju njihove predrasude, neobavještenost, ali manipulativnost i sl. Sjetite se silnih filmova, teorija, knjiga o napadu malih zelenih sa crvene planete. Kakva podsvejsna poruka, i manipulacija. Zeleno kao vojne odore, a crveno pa to je očito šta je bilo crveno a kapitalisti nisu voljeli.
o ovome možete napisati doktorat. Ali nas to ne zanima. Ja, mi, hajde da pokušamo naći sve simole i poveznice stvarnosti u PLIV-u.
Da krenemo. Kod Martina nema nema tako ekstremnih stvari, ali ima nekih jako zanimljivih vezanih za svijet u kojem živimo.
Vesteros je na zapadu. Baš kao i njegove SAD. Dalje, na sjeveru kontinenta se nalaze ledena prostranstva. Aljaska, Sjeverni pol. Rijeka Trozubac podsejća bar mene na Misisipi. Lanisteske zemlje poznate po zlatu nalaze se na Zapadu, baš kao Kalifornija nekad davno.
Luzijana, Teksas, Virdzinija su ko zemlje Visokog sada.
Prvi Ljudi su došli prvi. Žive na sjeveru. Prvi ljudi i Željezni su martinivska verzija Vikinga i Germana. Nimerjin narod je južno. Oni su tamnijeg tena, vatreni i žive u pomalo polupustinjskim zemljama. Zvuči pomalo Latino? Mehiko?
Vesterosom su prije lutali mali ljudi koji su voljeli prirodu, živjeli u skaldu sa njom i lovili su strijelama i kopljima?! Ne nisu Apači, Sijuksi, Hopi, već djeca šume. Saskveč? Hodorov rođo.
Andali su anglosaksonci... Puritanci koji su istrijebili Djecu tj. Indijance. Pohlepni ljudi posjekli šume, uzeli rudnike, svee. Donijeli novu, ne baš tolerantu religiju.
Vesteros sebe smatra centrom svijeta. Poznato? Slobodni gradovi su na Istočnom kontinentu. Sva propala carstva su tu. Sve religije su došle sa Istoka, vjerski fanatici, kao i svi doseljenici na Vesteros.
Istok je pomalo i ponegdje moralno dekadentan, bar seksualno. Tako većina puritanaca gleda Evropu. Koliko ste filmova gledali u kojima mladi Amerikanci dolaze po divlji seks u Evropu? Doduše Martinov Istok je protumbana Evroazija.
ja sam to tako skontao i zaključio. Vi napišite neko svoje viđenje, ako ga imate.
o ovome možete napisati doktorat. Ali nas to ne zanima. Ja, mi, hajde da pokušamo naći sve simole i poveznice stvarnosti u PLIV-u.
Da krenemo. Kod Martina nema nema tako ekstremnih stvari, ali ima nekih jako zanimljivih vezanih za svijet u kojem živimo.
Vesteros je na zapadu. Baš kao i njegove SAD. Dalje, na sjeveru kontinenta se nalaze ledena prostranstva. Aljaska, Sjeverni pol. Rijeka Trozubac podsejća bar mene na Misisipi. Lanisteske zemlje poznate po zlatu nalaze se na Zapadu, baš kao Kalifornija nekad davno.
Luzijana, Teksas, Virdzinija su ko zemlje Visokog sada.
Prvi Ljudi su došli prvi. Žive na sjeveru. Prvi ljudi i Željezni su martinivska verzija Vikinga i Germana. Nimerjin narod je južno. Oni su tamnijeg tena, vatreni i žive u pomalo polupustinjskim zemljama. Zvuči pomalo Latino? Mehiko?
Vesterosom su prije lutali mali ljudi koji su voljeli prirodu, živjeli u skaldu sa njom i lovili su strijelama i kopljima?! Ne nisu Apači, Sijuksi, Hopi, već djeca šume. Saskveč? Hodorov rođo.
Andali su anglosaksonci... Puritanci koji su istrijebili Djecu tj. Indijance. Pohlepni ljudi posjekli šume, uzeli rudnike, svee. Donijeli novu, ne baš tolerantu religiju.
Vesteros sebe smatra centrom svijeta. Poznato? Slobodni gradovi su na Istočnom kontinentu. Sva propala carstva su tu. Sve religije su došle sa Istoka, vjerski fanatici, kao i svi doseljenici na Vesteros.
Istok je pomalo i ponegdje moralno dekadentan, bar seksualno. Tako većina puritanaca gleda Evropu. Koliko ste filmova gledali u kojima mladi Amerikanci dolaze po divlji seks u Evropu? Doduše Martinov Istok je protumbana Evroazija.
ja sam to tako skontao i zaključio. Vi napišite neko svoje viđenje, ako ga imate.
CRNIJASTREB- Lord od Starigrada
- Broj poruka : 10420
Godina : 37
Raspoloženje : PARTIZAN=SRCE ŠAMPIONA
Reputacija : 636
Datum upisa : 01.07.2012
Re: SIMBOLIKA PLIV-a I POVEZNICE SA REALNOŠĆU
Jastrebe, mislim da si u pravu za istok i Evroaziju. Takodje, mislim da je Dortrake hteo da prikaze kao Turska-Muslimanska-nesto slicno, plemena.
A takodje se u mnogo cemu slazem sa tobom u vezi same Amerike. To je drzava koja nema identitet, nema svoju simboliku. Prosto nema istoriju. Istorija im bukvalno krece od gradjanskog rata. Hej, gradjanski rat? Neka dodju ovde da vide sta je rat... Oni su se svim srcem zdali i poslednjih 100 godina pokusavaju da napisu sebi istoriju i stvore heroje koje nemaju. Pogledajmo na primer njihove sportiste. Kosarkasi, Americki fudbal, Felps... Oni njih uzdizu u nebesa i prave heroje koje su silno zeleli da prigrle u svojoj proslosti.
Ja se izvinjavam, ponelo me, otis'o u off.
A takodje se u mnogo cemu slazem sa tobom u vezi same Amerike. To je drzava koja nema identitet, nema svoju simboliku. Prosto nema istoriju. Istorija im bukvalno krece od gradjanskog rata. Hej, gradjanski rat? Neka dodju ovde da vide sta je rat... Oni su se svim srcem zdali i poslednjih 100 godina pokusavaju da napisu sebi istoriju i stvore heroje koje nemaju. Pogledajmo na primer njihove sportiste. Kosarkasi, Americki fudbal, Felps... Oni njih uzdizu u nebesa i prave heroje koje su silno zeleli da prigrle u svojoj proslosti.
Ja se izvinjavam, ponelo me, otis'o u off.
HBK_Bojan- Broj poruka : 500
Godina : 36
Raspoloženje : Izmedju jave i sna
Reputacija : 36
Datum upisa : 15.07.2012
Има ова мапа са деловима Европе који су наводно провинције у Вестеросу али морам да признам да теорија о Америци стварно одлично звучи. Супер си то повезао Јастребе. +!
http://hunnittbuxx.files.wordpress.com/2012/03/westeros-and-essos.jpg?w=1024&h=815
http://hunnittbuxx.files.wordpress.com/2012/03/westeros-and-essos.jpg?w=1024&h=815
Зимоврел- Gospa od Zimovrela
- Broj poruka : 15838
Godina : 38
Raspoloženje : :)
Reputacija : 2659
Datum upisa : 09.09.2012
@ bojane nema veze.... sa svime se slažem.... e da u pravu si i za Dotrake
@zim moram je pogledati
@zim moram je pogledati
Hm, nesto mi se ne dopada ova mapa. Hamburg, Oslo, zatim Beneluks?
HBK_Bojan- Broj poruka : 500
Godina : 36
Raspoloženje : Izmedju jave i sna
Reputacija : 36
Datum upisa : 15.07.2012
Само кликни на ту слику... Није лоше... Лондон је чини ми се Крајолуја а Мадрид Сунчево копље...
Nije kraljeva luka toliko drevna da bude Rim... Recimo da je Sankt Peterbug južnije mogla bi biti on....
Хммм.... Слажем се али можда су написали да је као Рим због оних брежуљака/брда, да ли беше постоје три брда у Краљевој луци, једно је било за змајеве, друго Белорова септа а треће је ваљда сама палата... Као оних 7 брежуљака око Рима... Али сам Егон и династија Таргерјен ми не делују као Римљани...
Валирија с друге стране делује као Античка Грчка...
А Ланистери... Не знам да ли су ми баш Немци по понашању, нисам сигурна.
Валирија с друге стране делује као Античка Грчка...
А Ланистери... Не знам да ли су ми баш Немци по понашању, нисам сигурна.
Valirija je Atlantida
Има логике... Како је беше уништена Валирија, да ли је потонула или је истопљена лавом... Могла би бити и Помпеја...
iz svakog brda je suknula vatra, spalila zamjeve na nebu.... priča tirion u plesu
Звучи као последњи дани Помпеје....
mislim da je uzeo pojave iz ljudske istorije i lepo je poslozio u Vesteros, pa naravno da mu je nesto bilo inspiracija, iako to vesto ukomponuje opet moze da se poveze sa dogadjajima ili mestima u stvarnom svetu. poput Zida, i Hadrijanov i kineski su sluzili da odbrane 'kraljevstvo ljudi' od divljih hordi i 'zla' s one strane Zida
orome- Legendarni Gusar
- Broj poruka : 319
Reputacija : 21
Datum upisa : 28.07.2011
@Jastreb Aman, Martin sam lepo kaze da je inspirisan srednjim vekom i desavanjima u njemu A svi znamo, da u srednjem veku Amerika istorijski ne postoji ! . I samo, ne znam zasto imas tako negativnu konotaciju Jastrebe, kada govoris o Americi i Martinu kao americkom piscu i drzavljaninu. Sto se mene tice, prilicno je ocigledno sta su mu bile motivacije, i kako ih je lepo prebacio u svoj svet. Bukvalno sve sto je u njegovom svetu, je postojalo( sem zmajeva i mitologije i magije) u nasem stvarnom svetu, tokom srednjeg veka, pa nadalje. I sam kaze bezbroj puta u svojim intervjuima, da Deca sume predstavljaju indijance, Andali puritance( tj doseljenike) . Za dotrakaje nisam cuo sta kaze tacno, ali meni oni predstavljaju simbol varvarskih plemena koja su vrsila invazije u evropu i evropska kraljevstva sve od Rima pa do kraja srednjeg veka( Huni, Mongoli, Tatari i itd) . Takodje je govorio, kako se trudio da veru sedmoro predstavi stp vise kao katolicku religiju. Dok je stare bogove predstavio kao paganska verovanja u ziva bica i predmete i idole.
Takodje je uzeo stare engleske kuce i njihov sukob preneo u svoj svet, samo menjajuci njihova imena. Kuce York i Lankaster, Stark i Lanister
Nasao je motivaciju u ratu ruza, koji je vodjen izmedju engleza i francuza. Mislim, mene sve zivo podseca na srednji vek, ali takodje i na anticka doba( piramide sa harpijama robovlasnicka drustva i itd)
I ne znam, gde to pise da Westeros sebe smatra centrom sveta, posto se ne secam tog dela iz knjiga....Mozda tvoj licni utisak ?
@Zim O tome sam ti pricao, kad sam ti rekao da se ne bojis da nadjes motivaciju u necemu vec postojecem. Jer nakon, sto nadjes motivaciju, ti lako mozes da promenis nazive mesta, likova, dogadjaja. Bitan je integritet price, i desavanja izmedju likova kao i njihov razvoj.
Takodje je uzeo stare engleske kuce i njihov sukob preneo u svoj svet, samo menjajuci njihova imena. Kuce York i Lankaster, Stark i Lanister
Nasao je motivaciju u ratu ruza, koji je vodjen izmedju engleza i francuza. Mislim, mene sve zivo podseca na srednji vek, ali takodje i na anticka doba( piramide sa harpijama robovlasnicka drustva i itd)
I ne znam, gde to pise da Westeros sebe smatra centrom sveta, posto se ne secam tog dela iz knjiga....Mozda tvoj licni utisak ?
@Zim O tome sam ti pricao, kad sam ti rekao da se ne bojis da nadjes motivaciju u necemu vec postojecem. Jer nakon, sto nadjes motivaciju, ti lako mozes da promenis nazive mesta, likova, dogadjaja. Bitan je integritet price, i desavanja izmedju likova kao i njihov razvoj.
Zevs86- Lord zaštitnik Dola
- Broj poruka : 11916
Raspoloženje : Meh
Reputacija : 651
Datum upisa : 28.02.2012
To i jeste poenta te teme..nego zar mora pisati da se smatraju kada to izbijaja iz svake priče..... Gdje ti viđe nešto negativno? Srednji vijek jeste bio ideja, ali modernizam provejava.... Opet kažem da je tema da nađemo simboliku....
Edit: zar rat ruža nije vođen baš između tih kuća, a ne Francuza i Engleza?
Edit: zar rat ruža nije vođen baš između tih kuća, a ne Francuza i Engleza?
ajde ovde cu
u zadnjem itervjuu pitali Martina o povezanosti borbe za nezavinost Starkova i Katalonije, pa je izmedju ostalog pomenuo i nas
u zadnjem itervjuu pitali Martina o povezanosti borbe za nezavinost Starkova i Katalonije, pa je izmedju ostalog pomenuo i nas
America is a great melting pot where we took people from 50 different countries all around the globe and brought them with their languages, their foods and their religions, and in the space of a couple of generations they became Americans. All of them may retain their foods, they celebrate certain feast days…
It doesn’t seem to work that way in Europe, then…?
Yes, and it’s puzzling for me. I mean, when I visited the countries of the former Yugoslavia it was very impacted because they attempted to do the American model taking these five countries to construct Yugoslavia. So long as Josip Broz Tito was alive it seemed to be working, I mean, that people would say: “I am Yugoslav”. But nobody says that anymore; there are all are Serbs, or Croats, or Bosnians, and the ethnic identity is clearly more important than jumping out of the melting pot. They don’t wanna melt into Yugoslavs like we melted to Americans, so I don’t know... It’s interesting. You probably know it more than me. I am not an expert and you may understand that process a lot better, certainly what is happening in Spain, a lot more than I do.
Struki- Broj poruka : 1808
Raspoloženje : Cetri solitera, dve trafike, moja Olivera nosi Reebok patike
Reputacija : 122
Datum upisa : 14.02.2009
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu