Traži
Similar topics
Zadnje teme
» Spam Tema....od Nim Ned 14 Apr 2024, 04:08
» Sta trenutno slusate
od Zevs86 Sub 03 Feb 2024, 23:56
» Slike prirode nam majke
od Lala Pet 26 Maj 2023, 21:46
» Predstavite nam se....
od Assassin Pet 28 Apr 2023, 18:23
» Robert Džordan "Točak vremena"
od Uno Nomesta Pon 26 Sep 2022, 14:57
» Robin Hobb - Vidovnjaci
od Zevs86 Uto 29 Dec 2020, 15:25
» Stiven Erikson- Malaska knjiga palih
od Assassin Pon 13 Apr 2020, 10:31
» Igrice (Generalno)
od Lord M. Pet 03 Apr 2020, 12:33
» Sta sada citate?
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:58
» Winter Is Coming...to HBO
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:55
» Dela, po povoljnoj ceni.
od Vazarius Uto 10 Mar 2020, 08:25
» Srećna 2o2o!
od Assassin Uto 07 Jan 2020, 12:43
» Serije koje volite / trenutno pratite
od Assassin Uto 12 Nov 2019, 16:54
» Silmarilion
od Vazarius Čet 31 Okt 2019, 09:38
» Jezik Čitanja
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:23
» Novi filmovi i filmske novosti
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:19
» "Vukodav" - Marija Semjonova
od Zevs86 Pet 25 Jan 2019, 10:49
» Demon Cycle - Peter V. Brett [spoiler]
od Vazarius Uto 08 Jan 2019, 14:44
» Srećna 2o19!
od Areal Sre 02 Jan 2019, 20:56
» Rejmond E. Fajst "Ratovi kapije sveta"
od Vazarius Pet 19 Okt 2018, 12:46
Pristupi
Ko je trenutno na forumu
Imamo 19 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 19 Gosta Nema
[ Videti svu listu ]
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 95 dana Čet 14 Nov 2024, 22:08
Naj bolji poslanici
Зимоврел (15838) | ||||
Sparkling Comet (15528) | ||||
Assassin (13622) | ||||
Zevs86 (11916) | ||||
Zandrin (10789) | ||||
CRNIJASTREB (10420) | ||||
Princ Regar (9341) | ||||
LunarFang (9218) | ||||
Uno Nomesta (8868) | ||||
Nim (8274) |
Robert Džordan "Točak vremena"
+24
Зимоврел
Ivien
Uno Nomesta
Chandrian
CRNIJASTREB
Jade
Vazarius
Princ Regar
Zevs86
Ergon Lar Tund
Prince of Ravens
Assassin
Gospa od Laži
Sansa Stark
ACME
Maka
Aegon
Vierna
Sorceress Nanija
Lothesse
bookman
Althinne
Struki
mikap
28 posters
Strana 1 od 16
Strana 1 od 16 • 1, 2, 3 ... 8 ... 16
Robert Džordan "Točak vremena"
Točak vremena se okreće i Doba dolaze i prolaze,
ostavljajući saćanja koja postaju legende. Legende blede
u mitove, a čak je i mit davno zaboravljen kada se
Doba koje ga je iznedrilo ponovo vrati. U Trećem
dobu, Dobu proročanstva, Svet i Vreme leže u skladu.
Ono što je bilo, što će biti i što jeste još može da padne
pod Senku.
ostavljajući saćanja koja postaju legende. Legende blede
u mitove, a čak je i mit davno zaboravljen kada se
Doba koje ga je iznedrilo ponovo vrati. U Trećem
dobu, Dobu proročanstva, Svet i Vreme leže u skladu.
Ono što je bilo, što će biti i što jeste još može da padne
pod Senku.
mikap- Čovek iz Senke
- Broj poruka : 284
Godina : 46
Reputacija : 3
Datum upisa : 10.02.2009
Re: Robert Džordan "Točak vremena"
Robert Džordan
Robert Džordan (1948-2007) ili Džejms Oliver Rigni kako mu je zapravo pravo ime, rođen je u Čarstonu u Južnoj Karolini.
Naklonost prema književnosti razvio je već u četvrtoj godini života, kada je uz slučajnu pomoć svog dvanaestogodišnjeg brata naučio da čita. Sa pet godina već se nosio sa Markom Tvenom i Žilom Vernom.
Diplomirao je na Vojnom fakultetu Južne Karoline, na odseku za fiziku. Po završetku studija radio je kao nuklearni inženjer za vojsku SAD-a. Dva puta je služio vojsku u Vijetnamu 1968. i 1970. godine za šta je odlikovan sa tri ordena.
Počeo je da piše 1977. godine i tokom dugogodišnje karijere koristio je više pseudonima. Najpoznatiji alijasi su mu Džekson O'Rajli i Rejgan O'Nil.
Uživao je u lovu, pecanju, pokeru, šahu, jedrenju i sakupljanju lula. Sa suprugom Harijet MekDugal živeo je u kući koja je sagrađena 1797. godine.
Pored serijala Točak vremena, napisao je i niz romana posvećenih kultnom junaku Konanu.
Svetsku slavu stekao zahvaljujući serijalu Točak vremena koji je samo u Severnoj Americi prodat u preko 14 miliona kopija
Godine 2006. utvrđeno mu je retko oboljenje krvi.
Preminuo je u 16. septembra 2007.
mikap- Čovek iz Senke
"Točak vremena" jedan od najpoznatijih serijala epske fantastike. Serijal izuzetno složene i široke radnje i detaljnog opisa izmišljenog sveta. Serijal je postigao veliki uspeh i često ga porede sa Tolkinovim "Gospodarem prstenova".
Spisak knjiga serijala "Točak vremena"
Knjiga 1 Zenica Sveta (prevedena na srpski)
Knjiga 2 Veliki lov (prevedena na srpski)
Knjiga 3 Ponovorodjeni zmaj (prevedena na srpski)
Knjiga 4 Dolazak Senke (prevedena na srpski, izdata u dva dela)
Knjiga 5 Nebeski oganj (prevedena na srpski, izdata u dva dela)
Knjiga 6 Gospodar haosa (prevedena na srpski, izdata u dva dela)
Knjiga 7 Kruna mačeva (prevedena na srpski, izdata u dva dela)
Knjiga 8 Staza bodeža
Knjiga 9 Srce zime
Knjiga 10 Raskršće sumraka
Knjiga 11 Bodež snova
Knjiga 12 Sećanje na svetlost (Džordan je umro pre nego što je završio knjigu, ali je izdavačka kuća je objavila da ce dvanaestu knjigu serijala dovršiti Brendon Senderson, američki pisac fantastike, objavljivanje knjige se planira za jesen 2009 godine)
Spisak knjiga serijala "Točak vremena"
Knjiga 1 Zenica Sveta (prevedena na srpski)
Knjiga 2 Veliki lov (prevedena na srpski)
Knjiga 3 Ponovorodjeni zmaj (prevedena na srpski)
Knjiga 4 Dolazak Senke (prevedena na srpski, izdata u dva dela)
Knjiga 5 Nebeski oganj (prevedena na srpski, izdata u dva dela)
Knjiga 6 Gospodar haosa (prevedena na srpski, izdata u dva dela)
Knjiga 7 Kruna mačeva (prevedena na srpski, izdata u dva dela)
Knjiga 8 Staza bodeža
Knjiga 9 Srce zime
Knjiga 10 Raskršće sumraka
Knjiga 11 Bodež snova
Knjiga 12 Sećanje na svetlost (Džordan je umro pre nego što je završio knjigu, ali je izdavačka kuća je objavila da ce dvanaestu knjigu serijala dovršiti Brendon Senderson, američki pisac fantastike, objavljivanje knjige se planira za jesen 2009 godine)
mikap- Čovek iz Senke
E sad da dam svoje misljenje o knjizi.
Poicitala sam 6 delova knjige (koliko ih je tad bilo prevedeno na srpski). Knjiga mi se svidja, u pocetku sam bila odusevljena, ali vremenom mi je malo splaslo odusevljene. Naime knjiga je fantasticna, izuzetno dinamicna, puno zapleta, dobrih opisa,..... Naravno postoji ono "ali", po meni serijal je malo predugacak, malo razvucen, pa vremenom paznja pocinje da vam opada, i da se malo gubite u svemu tome.
Sto se tice poredjenja sa Tolkinom. Moram priznati da dok sam citala da sam odmah uocavala neke slicnosti sa Tolkinom. Sama radnja je razlicita, osim onog standarndog borbe dobra i zla , to je isto. Ali ima slicnosti u samom opisu tog sveta, dosta podseca na Srednju zemlju, isto se radi o cetiri decaka... Tako da ima stvari koje su preuzete od Tolkina. Mada meni to nije smetalo, jer Tolkin je zacetnik ovog zanra i verovatno se dosta pisaca oslanja na njega.
Generalno knjiga je dobra, meni se svidja, ali je mogla biti kraca.
U svakom slucaju treba je procitati, jer ipak vazi za jedno od najvecih dela epske fantastike.
Koja su vasa misljenja o knjizi
Poicitala sam 6 delova knjige (koliko ih je tad bilo prevedeno na srpski). Knjiga mi se svidja, u pocetku sam bila odusevljena, ali vremenom mi je malo splaslo odusevljene. Naime knjiga je fantasticna, izuzetno dinamicna, puno zapleta, dobrih opisa,..... Naravno postoji ono "ali", po meni serijal je malo predugacak, malo razvucen, pa vremenom paznja pocinje da vam opada, i da se malo gubite u svemu tome.
Sto se tice poredjenja sa Tolkinom. Moram priznati da dok sam citala da sam odmah uocavala neke slicnosti sa Tolkinom. Sama radnja je razlicita, osim onog standarndog borbe dobra i zla , to je isto. Ali ima slicnosti u samom opisu tog sveta, dosta podseca na Srednju zemlju, isto se radi o cetiri decaka... Tako da ima stvari koje su preuzete od Tolkina. Mada meni to nije smetalo, jer Tolkin je zacetnik ovog zanra i verovatno se dosta pisaca oslanja na njega.
Generalno knjiga je dobra, meni se svidja, ali je mogla biti kraca.
U svakom slucaju treba je procitati, jer ipak vazi za jedno od najvecih dela epske fantastike.
Koja su vasa misljenja o knjizi
mikap- Čovek iz Senke
Iskreno proctiao sam sve do sestog dela i knjiga me je smorila do zla boga. Jednostavno serijal nema dinamiku i akciju. Suvise je razvucena i preopsirno je pisana. Ovih sest knjiga koje je napisao, moglo je da se napise u sve tri dela. Tako da mi je knjiga bas zamorna i dosadna. Ima par dobrih ideja i zaplet kao zaplet nije los. Nazalost napisana je poput bajke i mislim da kad procitas tri dela i sama znas kakav ce biti kraj.
Jedino za sta skidam kapu Dzordanu su Aijeli, znaci strasno su dobro odradjeni i uzivao sam citajuci opise njihovog drustva i nacina zivota. I sama istorija Aijela mi je odlicno zamisljena. Eto, toliko od mene
PLIV is the best
Jedino za sta skidam kapu Dzordanu su Aijeli, znaci strasno su dobro odradjeni i uzivao sam citajuci opise njihovog drustva i nacina zivota. I sama istorija Aijela mi je odlicno zamisljena. Eto, toliko od mene
PLIV is the best
Struki- Broj poruka : 1808
Raspoloženje : Cetri solitera, dve trafike, moja Olivera nosi Reebok patike
Reputacija : 122
Datum upisa : 14.02.2009
Pročitala sam samo prvu knjigu, "Zenica sveta", i pravo da vam kažem, dosta mi je vremena trebalo iako jako brzo čitam Jednostavno, u početku mi knjiga nije držala pažnju... MIslim, ok, dinamika, zaplet, ovo- ovo, ali previše je otegnuto...Nekako, jeste da me zanima i šta će da se desi, i ko je ko, i šta je sad pa ovo, ali kad stane da mi oteže radnju i u sred sve one frke i zbrke još da odugovlači, jednostavno izgubim žive i batalim
Zanimaju me i ostale, naravno... Mada nešto ne osećam neku jaku čežnu i potrebu da ih što pre pročitam
Zanimaju me i ostale, naravno... Mada nešto ne osećam neku jaku čežnu i potrebu da ih što pre pročitam
Althinne- Član Malog Veća
- Broj poruka : 2240
Godina : 32
Raspoloženje : mestimično- delimično XD
Reputacija : 53
Datum upisa : 08.02.2009
Sve što ste nabrojali je tačno ali se niko nije sjetio da kaže da je Džordan stvarno vrhunski pisac EF i da je WoT takođe vrhunsko djelo.
Neko na tolkienu je rekao da je dokaz za to što WoT stalno uspoređuju sa ASOIEF i pronalaze mu mane zato što valja ali bi mogao biti i bolji, dok bi ga u suprotnom uspoređivali sa Šanarom i o njemu se ne bi diskutovalo uopšte.
Neko na tolkienu je rekao da je dokaz za to što WoT stalno uspoređuju sa ASOIEF i pronalaze mu mane zato što valja ali bi mogao biti i bolji, dok bi ga u suprotnom uspoređivali sa Šanarom i o njemu se ne bi diskutovalo uopšte.
bookman- Arhimeštar
- Broj poruka : 1375
Raspoloženje : da mi se naspavati
Reputacija : 49
Datum upisa : 24.02.2009
Kako se niko nije setio da kaze da je Dzordan stvarno vrhunci pisac EF.
Pa ja sam to rekla, zato sam i otvorila ovu temu. Kao sto sam vec rekla meni se knjiga svidja, smatram da je malo predugacka, ali mi se svidja i planiram da procitam sve nastavke kada napokon izadju.
E sad sto se nekima nesvidja, to je njihov ukus i njihovo misljenje i imaju pravo na isto.
Ali potpuno si u pravu da ne valje ne bi ga poredili sa Tolkinom. Tako da je zakljucak, bar moj, da knjigu (tj. knjige) treba procitati.
Pa ja sam to rekla, zato sam i otvorila ovu temu. Kao sto sam vec rekla meni se knjiga svidja, smatram da je malo predugacka, ali mi se svidja i planiram da procitam sve nastavke kada napokon izadju.
E sad sto se nekima nesvidja, to je njihov ukus i njihovo misljenje i imaju pravo na isto.
Ali potpuno si u pravu da ne valje ne bi ga poredili sa Tolkinom. Tako da je zakljucak, bar moj, da knjigu (tj. knjige) treba procitati.
mikap- Čovek iz Senke
Ja sam pročitao svih 8 prevedenih knjiga (osmu su preveli na tolkienu pa sam zloupotrebio firmin štampač).
2 Mikap: Izvinjavam se što te nisam izostavio, ali svi ostali su samo nalazili zamjerke pa sam morao reći i nešto pozitivno, inače će se unaprijed zgaditi onima koji ga nisu čitali.
2 Mikap: Izvinjavam se što te nisam izostavio, ali svi ostali su samo nalazili zamjerke pa sam morao reći i nešto pozitivno, inače će se unaprijed zgaditi onima koji ga nisu čitali.
bookman- Arhimeštar
Citala,citam,citacu...
jes malo otegnuto al volim
Lothesse- Broj poruka : 5764
Godina : 34
Raspoloženje : Sleepy kitty, pur, pur, puuuuur
Reputacija : 343
Datum upisa : 11.02.2009
Od Tocka sam procitala 6 knjiga(toliko knjiga su preveli ovi iz lagune).SA pocetkom Zenice sveta sam se mucila,ali posto ne volim da ostavlja nesto sto sam zapocela nedovrseno potrudila sam se i nastavila da citam.Svidja mi se serijal,mada jeste razvuceno.Dzordana sam citala pre Martina i mislila sam da je serijal zanimljiv,ali kada sam uzela da citam PLIV raspametila sam se.Ne treba ih porediti.Nemaju mnogo toga zajednickog osim istog zanra. Dzordan mi je ok.
Sorceress Nanija- Broj poruka : 464
Godina : 35
Raspoloženje : ko jos ovo cita:)
Reputacija : 5
Datum upisa : 26.02.2009
Lothesse ::Citala,citam,citacu...
seconded
P.S. Laguna je prevela 7 knjiga, rade na osmoj
Vierna- Legendarni vojnik
- Broj poruka : 451
Raspoloženje : Money Money Money xD
Datum upisa : 12.02.2009
A na tolkienu su preveli i tu osmu i rade na devetoj.
bookman- Arhimeštar
meh, da mi se cita na kompu, procitala bih na engleskom (tako je i najbolje)... ali ne mogu vise tako, hocu da imam knjigu i da se uvalim u krevet i da citam na miru ^_^
Da,sada sam videla, procitala sam sedam knjiga.Covek se zaboravi koliko ima knjiga u megalomnom serijalu,sto prevedenih sto napisanih.
Sorceress Nanija- Broj poruka : 464
Godina : 35
Raspoloženje : ko jos ovo cita:)
Datum upisa : 26.02.2009
Ovako da ne bi pisao ovde sta mislim o Tocku, samo cu postaviti link gde mozete procitati moj post na Tolkienu napisan. Inace tema je bila Tocak Vremena ili Pesme lede i vatre ?
Moj post
Moj post vam je poslednji
Malo sam od tada smanjio strasti i shvatio da treba da me bole ko sta cita i da cenim svacije misljenje. No, u sustini mi je misljenje o Tocku ostalo isto, samo ga sad malo kulturnije izrazavam
Moj post
Moj post vam je poslednji
Malo sam od tada smanjio strasti i shvatio da treba da me bole ko sta cita i da cenim svacije misljenje. No, u sustini mi je misljenje o Tocku ostalo isto, samo ga sad malo kulturnije izrazavam
Struki- Broj poruka : 1808
Raspoloženje : Cetri solitera, dve trafike, moja Olivera nosi Reebok patike
Reputacija : 122
Datum upisa : 14.02.2009
Pa svi nekoga kopiraju, e sad neko to radi više, a neko manje kvalitetno. Džordanov serijal je po meni na drugom mestu, bar što se tiče onoga što je prevedeno kod nas, ili što je prevedeno na komšijskom jeziku.
Martin malo odudara od standardnnih serijala EF, zato je po meni on na prvom mestu. A što se tiče Džordana i standardnog EF, on je u tom pogledu ispred svih ostalih pisaca EF.
Do sada sam pričitao osam delova WOT-a koliko je prevedeno kod nas, i moram reći da nijedan deo nije isti, već svaki ima priču koja se savršeno uklapa u nastavak.
P.S.
Nadam se da se neće naći neka persona koja će otvoriti temu pod nazivom ERAGON.
Martin malo odudara od standardnnih serijala EF, zato je po meni on na prvom mestu. A što se tiče Džordana i standardnog EF, on je u tom pogledu ispred svih ostalih pisaca EF.
Do sada sam pričitao osam delova WOT-a koliko je prevedeno kod nas, i moram reći da nijedan deo nije isti, već svaki ima priču koja se savršeno uklapa u nastavak.
P.S.
Aegon- Broj poruka : 26
Reputacija : 0
Datum upisa : 27.02.2009
Aegon ::
P.S.
Kakav je Eragon? Ja cula da je za decu...
Gost- Gost
Da je za decu, valjalo bi se pročitati, jer svi smo mi deca, ali ovo je za teletabise. Nikad u životu nisam pročitao gluplje knjige, na svu sreću samo dva dela.
Aegon- Broj poruka : 26
Datum upisa : 27.02.2009
Ja sam procitala sve koje su do sada izdate i svidjaju mi se. Preporucila bih ovaj serijal.
Maka- Broj poruka : 18
Datum upisa : 03.03.2009
Sinoc sam zavrsila The Path of Daggers ( 8 ) na engleskom... Ninaeva se premalo pojavljuje za moj ukus, ali sto se toga tice, ja bih bila zadovoljna samo kad bi se ona pojavljivala u svim poglavljima, sto je nemoguce XD osim toga, extra je knjiga.... Iskreno, mrzi me da cekam na Lagunu, tako da cu i ostale knjige da procitam u originalu (tj. na engleskom)
Cini mi se da sam stao na drugom delo Gospodara haosa. Meni su knjge i ceo serijal OK. No o ukusima ne vredi raspravljati, jer kako bi bilo da svi mislimo isto, svet bi bio jednolican i nebi bilo ovako puno boja! Svako ima svoju omiljenu boju ili vise pa nek bira !!!
ACME- Lovac U službi
- Broj poruka : 642
Godina : 45
Raspoloženje : Odlicno
Reputacija : 9
Datum upisa : 20.05.2009
Procitala sam sve sto je do sada objavljeno na srpskom, mada mi apsolutno nije jasno zbog cega sam ostala verna tom serijalu, kada ga vec smatram spanskom serijom medj epskom fantastikom?!
Jesam li ja jedina kojoj se cini da su Dzordanu, manje vise svi likovi i zenski i muski na isti kalup?
Jesam li ja jedina kojoj se cini da su Dzordanu, manje vise svi likovi i zenski i muski na isti kalup?
Sansa Stark- Broj poruka : 7
Raspoloženje : :)
Datum upisa : 03.06.2009
Nisi, ja sam pročitala samo jednu knjigu i potpisujem tvoju izjavu Mada, ja samo za "Zenicu sveta" to garantujem, ostale stvarno ne znam...
Althinne- Član Malog Veća
- Broj poruka : 2240
Godina : 32
Raspoloženje : mestimično- delimično XD
Reputacija : 53
Datum upisa : 08.02.2009
E, sad ne znam sta da ti kazem... da li da citas dalje ili ne
Sansa Stark- Broj poruka : 7
Raspoloženje : :)
Datum upisa : 03.06.2009