Traži
Similar topics
Zadnje teme
» Spam Tema....od Nim Ned 14 Apr 2024, 04:08
» Sta trenutno slusate
od Zevs86 Sub 03 Feb 2024, 23:56
» Slike prirode nam majke
od Lala Pet 26 Maj 2023, 21:46
» Predstavite nam se....
od Assassin Pet 28 Apr 2023, 18:23
» Robert Džordan "Točak vremena"
od Uno Nomesta Pon 26 Sep 2022, 14:57
» Robin Hobb - Vidovnjaci
od Zevs86 Uto 29 Dec 2020, 15:25
» Stiven Erikson- Malaska knjiga palih
od Assassin Pon 13 Apr 2020, 10:31
» Igrice (Generalno)
od Lord M. Pet 03 Apr 2020, 12:33
» Sta sada citate?
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:58
» Winter Is Coming...to HBO
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:55
» Dela, po povoljnoj ceni.
od Vazarius Uto 10 Mar 2020, 08:25
» Srećna 2o2o!
od Assassin Uto 07 Jan 2020, 12:43
» Serije koje volite / trenutno pratite
od Assassin Uto 12 Nov 2019, 16:54
» Silmarilion
od Vazarius Čet 31 Okt 2019, 09:38
» Jezik Čitanja
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:23
» Novi filmovi i filmske novosti
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:19
» "Vukodav" - Marija Semjonova
od Zevs86 Pet 25 Jan 2019, 10:49
» Demon Cycle - Peter V. Brett [spoiler]
od Vazarius Uto 08 Jan 2019, 14:44
» Srećna 2o19!
od Areal Sre 02 Jan 2019, 20:56
» Rejmond E. Fajst "Ratovi kapije sveta"
od Vazarius Pet 19 Okt 2018, 12:46
Pristupi
Ko je trenutno na forumu
Imamo 16 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 16 Gosta Nema
[ Videti svu listu ]
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 95 dana Čet 14 Nov 2024, 22:08
Naj bolji poslanici
Зимоврел (15838) | ||||
Sparkling Comet (15528) | ||||
Assassin (13622) | ||||
Zevs86 (11916) | ||||
Zandrin (10789) | ||||
CRNIJASTREB (10420) | ||||
Princ Regar (9341) | ||||
LunarFang (9218) | ||||
Uno Nomesta (8868) | ||||
Nim (8274) |
Dzon- Stark ili Targarjen
+58
JohnieRW
Remzi Bolton
Blacko
Lothesse
Dimeks
Kian The Nephilim
Lya
milan.milosewic
Zandrin
akiopaki
Chandrian
азор ахаи
Зимоврел
Oberin Martel
Nocnoi_Dozor
Ket sa kanala
CRNIJASTREB
Srle
thegorstak
Corto Maltese
lady_elanor
Brajan Bearion
dofera
BloodyPrince
Areal
xanten1984
Kapetanili
Jon_Umber
VojaLu
Theon Greyjoy
Glumac92
RhaegarTargaryen
mother of dragons
Ssscilla
Snezna
Zevs86
Starfell
Nim
Rhaenyra
do_balcaka
Cickislav
Maki Taki
LunarFang
Mondenkind
Vazarius
Princ Regar
Bezdusan
inogoste
Balerion
lukshone
Vlad
Assassin
La Sposa Cadavere
Lord M.
♦Black♦Betty♦
Ergon Lar Tund
Prince of Ravens
Witcher
62 posters
Strana 31 od 38
Strana 31 od 38 • 1 ... 17 ... 30, 31, 32 ... 34 ... 38
Dzon- Stark ili Targarjen
Re: Dzon- Stark ili Targarjen
Mislim da je Dzon sin Regara i Lijene. Tesko da je Regar mogao da otme Lijenu da mu ona to nije dozvolila posto je bila poznata kao dobar jahac ali je takodje dobro baratala sa macem. Moguce da su senjih dvoje i vencali sto mislim da je moguce tako da Dzon nije kopile. Umirajuci Lijana je trazila od Edarda da joj cuva sina ali da ne kaze njegovo poreklo jer bi ga Robert preklao a i mozda je htela da ostane u Robertovim ocima neokaljana. Onda crvena carobnica je videla Dzona kao vaskrslog AA, slozice te se jedno kopile tesko da moze biti spasioc sveta, svetleci mac je njegova Kandza, zatim on je zrtvovao svoju ljubav (mislim da je prorocanstvo pominjalo da se zrtvuje ljubav)zatim onaj napad na njega mislim da je izveden u nekom dogovoru sa carobnicom, vodjom divljana i pojedincima iz straze. Dokaz je razgovor od nekoliko sati po prijemu pisma od Boltona, "ukljanjanje" Dzona bi smirilo Boltona i skrenulo paznju sa zida dok Dzon moze da krene u napad sa vojskom. On ce takodje najverovatnije jahati jednog od zmaja najverovatnije belog a povezace se sa njim kao sto se povezuje sa Duhom, tvrdnju potkrepljujem recenicom koju je carobnica (zaboravljam joj ime ) izgovorila da on ima velike moci ali ih jos nije prihvatio mozda ce da ih prihvati kada se sretne sa smrcu (u slucaju da njegov napad nije dogovoren a da on prezivi tako sto se poveze sa Duhom a on mu da snagu da prezivi). Zatim Regarova recenica promenice se sve posle bitke na Trozubcu, mozda se on vec ozenio sa Lijanom znao da ce dobiti sina koji je vredniji naslednik od njegove dece i iz razloga sto je je Lijena bila Stark drevna porodica kraljeva zdrava, divlja dok je Elea bila bolesljiva.
Nagadjanja: Ko je ustvari Dzon otkrice Bren u svojim vizijama, kako ce Dzon doci do zmaja e to je malo teze mozda ce Vitorion da onim rogom steci kontrolu nad zmajevima i mozda krene u osvajanju severa.
Normalno sve ovo moze pastiu vodu ako Martin prati forume i sam pusta buvu da vidi sta fanovi o tome misle pa nas na kraju posteno za...e
I de nestade onaj Robov testament u kome je Dzona proglasio naslednikom i sta je sa Robovom zenom sta ako je i nju majka zamenila sa drugom cerkom/rodjakom a ona negde sakrivena radja Robovog naslednika?
Nagadjanja: Ko je ustvari Dzon otkrice Bren u svojim vizijama, kako ce Dzon doci do zmaja e to je malo teze mozda ce Vitorion da onim rogom steci kontrolu nad zmajevima i mozda krene u osvajanju severa.
Normalno sve ovo moze pastiu vodu ako Martin prati forume i sam pusta buvu da vidi sta fanovi o tome misle pa nas na kraju posteno za...e
I de nestade onaj Robov testament u kome je Dzona proglasio naslednikom i sta je sa Robovom zenom sta ako je i nju majka zamenila sa drugom cerkom/rodjakom a ona negde sakrivena radja Robovog naslednika?
milan.milosewic- Broj poruka : 192
Godina : 38
Raspoloženje : raspolozen
Reputacija : 3
Datum upisa : 31.01.2013
Mogu samo da se složim sa tobom Milane .
Areal- Lord zaštitnik Zapada
- Broj poruka : 5992
Godina : 40
Raspoloženje : Lord Protector of Casterly Rock, Lord of Windblade and Tumbleston, Shield of Lannisport and Warden of the West, Lion from the North, Noble Lord Areal
Reputacija : 403
Datum upisa : 01.01.2012
Ovo što si rekao za Džonovo ubistvo ima neke logike. Melisandra je rekla Džonu da dođe kod nje odmah nakon što dobije pismo, moguće da mu saopšti njen plan, ali ovaj to nije učinio nego je pročitao to pismo pred svima u dvorani. Možda zato nije znao za plan. A ima i ono kad ga ubijaju plačući i govore "Za Stražu".
Ket sa kanala- Broj poruka : 2648
Raspoloženje : ...
Reputacija : 482
Datum upisa : 06.01.2013
Na žalost verovatno jeste.Mislim da je Dzon sin Regara i Lijene.
Između "mlatila se sa Bendženom po bogošumi" i "dobro baratala mačem" postoji velika razlika. Uostalom Regar nije retard, da je hteo da je otme mogao je to lako da učini. Ali slažem se da je "otmica" bila dobrovoljna.Tesko da je Regar mogao da otme
Lijenu da mu ona to nije dozvolila posto je bila poznata kao dobar jahac
ali je takodje dobro baratala sa macem.
Moguce da su senjih dvoje i
vencali sto mislim da je moguce tako da Dzon nije kopile.
Nisu mogli da se venčaju jer je Regar već bio oženjen. Okreni, obrni, Džon je kopilan.
Deni je Azor Ahai. Znano je.Onda crvena carobnica je videla Dzona kao
vaskrslog AA
Šta, ako je kopile onda je niža vrsta? Manje sposoban od onih koji su roženi u bogougodnoj bračnoj zajednici? Uostalom u tipičnoj epskoj fantastici preduslov za spasioca sveta je misteriozno poreklo. I specijalni mač koji dobiješ usput. Ali sve to na stranu, ovo je atipična EF, a Džon je reta koji ne može da spasi svoje dupe od jbng Bovena Marša, koji će on svet da spašava?slozice te se jedno kopile tesko da moze biti spasioc
sveta
Samo što ne svetli. I nije ga kalio probivši srce ljubavi svog života, već ga je dobio na poklon plativši to samo sa jednom opekotinom.svetleci mac je njegova Kandza
Kakvu je on ljubav žrtvovao? Nije žrtvovao ništa više od prosečnog Crnog brata, Belog plašta, meštera...zatim on je zrtvovao svoju ljubav
(mislim da je prorocanstvo pominjalo da se zrtvuje ljubav)
zatim onaj
napad na njega mislim da je izveden u nekom dogovoru sa carobnicom,
vodjom divljana i pojedincima iz straze. Dokaz je razgovor od nekoliko
sati po prijemu pisma od Boltona, "ukljanjanje" Dzona bi smirilo Boltona
i skrenulo paznju sa zida dok Dzon moze da krene u napad sa vojskom.
On ima potencijalno iste moći kao Bren, tako da može samo da majndrejpuje zmaja i zaposedne mu telo, onako herojski.On
ce takodje najverovatnije jahati jednog od zmaja najverovatnije belog a
povezace se sa njim kao sto se povezuje sa Duhom, tvrdnju potkrepljujem
recenicom koju je carobnica (zaboravljam joj ime ) izgovorila da on ima
velike moci ali ih jos nije prihvatio mozda ce da ih prihvati kada se
sretne sa smrcu (u slucaju da njegov napad nije dogovoren a da on
prezivi tako sto se poveze sa Duhom a on mu da snagu da prezivi).
Regarova izjava se odnosi na Ludog Erisa, jasno je iz konteksta. A njegovoj deci ništa nije falilo da bi tražio drugog naslednika. Ako je od Lijenehteo dete, onda je to zarad ispunjenja proročanstva, kao pravi Targ psihopata opsdnut zmajevima.Zatim
Regarova recenica promenice se sve posle bitke na Trozubcu, mozda se on
vec ozenio sa Lijanom znao da ce dobiti sina koji je vredniji naslednik
od njegove dece i iz razloga sto je je Lijena bila Stark drevna porodica
kraljeva zdrava, divlja dok je Elea bila bolesljiva.
Nagađanje: Ko je ustvari Džon otkriće mu Ned u zagrobnom životu.Nagadjanja: Ko
je ustvari Dzon otkrice Bren u svojim vizijama
Da, prva stvar koju poželiš da uradiš kada dobiješ kontrolu nad najmoćnijim stvorenjima na svetu je osvajanje severnjačkih vukojebina.kako ce Dzon doci do
zmaja e to je malo teze mozda ce Vitorion da onim rogom steci kontrolu
nad zmajevima i mozda krene u osvajanju severa.
Otplovio je na sever, sa Lejdi Mormont valjda. Isplivaće pre ili kasnije. Samo ne vidim da će imati neku svrhu. Bren i Rikon su živi, Džon je već odbio Zimovrel i prezime Stark, a i tu je mali problem što će biti nemrtva nakaza kao Berik i Kejtlin.I de nestade onaj
Robov testament u kome je Dzona proglasio naslednikom
...sa matorim Frejo kao babicom, dok mu Ruz Bolton peva uspavanke.i sta je sa
Robovom zenom sta ako je i nju majka zamenila sa drugom cerkom/rodjakom a
ona negde sakrivena radja Robovog naslednika?
Govore zato što je smrdljivi izdajnik koji je pogazio zakletvu, ne zato što su nakon kontriranja koliko toliko razumnim odlukama Lorda zapovednika tokom cele knjige rešili da mu pomognu kad je potpuno zastranio.A ima i ono kad ga ubijaju plačući i govore "Za Stražu".
Hoće li Jon postati nešta kao Beric i Catelyn mi ne znamo dok ne pročitamo u narednoj knjizi. Ja osobno ne vjerujem.
Iz vizija Melisandre(kad traži plamenove da joj pokažu AA) i Jonovog sna("his blade burned red") je vrlo izgledno da je on Azor Ahai.
Što se tiče Lyanne, moguće da ju je Rhaegar oženio jer su Targaryeni u prošlosti prakticirali poligamiju.
Također, pošto je Lyanna najvjerojatniji kandidat za viteza nasmijanog stabla ili kako već s turnira u Harrenhalu, ako je to točno, očito je bila sposoban borac.
Iz vizija Melisandre(kad traži plamenove da joj pokažu AA) i Jonovog sna("his blade burned red") je vrlo izgledno da je on Azor Ahai.
Što se tiče Lyanne, moguće da ju je Rhaegar oženio jer su Targaryeni u prošlosti prakticirali poligamiju.
Također, pošto je Lyanna najvjerojatniji kandidat za viteza nasmijanog stabla ili kako već s turnira u Harrenhalu, ako je to točno, očito je bila sposoban borac.
Corto Maltese- Broj poruka : 248
Raspoloženje : neraspoloženje
Reputacija : 11
Datum upisa : 27.09.2012
Malo sam zagledao nešta početak Igre Prijestolja i veli Bran opisujući Jona da su mu oči jako tamne, gotovo crne. Ne standardno sive kao u Starkova...
Corto Maltese- Broj poruka : 248
Raspoloženje : neraspoloženje
Reputacija : 11
Datum upisa : 27.09.2012
Melisandrin vatreni poljubac je jedini pouzdan način da se Džon vrati u svet živih za koji znamo, samim tim i najverovatniji. sve ostalo su hipotetičke alternative za oživljavanje i nategnute teorije kako je preživeo.Hoće li Jon postati nešta kao Beric i Catelyn mi ne znamo dok ne pročitamo u narednoj knjizi. Ja osobno ne vjerujem.
Deneris zadovoljava svaki kriterijum proročanstva, ne vidim zašto bi tražili dalje. Melisandri su plamenovi pokazivali i Stanisa kao AA, a znamo da je grešila. A i Deneris je imala san u kome se bori protiv Tuđina, ali dok je Džon imao povoda da sanja plameni mač i Tuđine, Denini snovi su ničim izazvani, i stoga mnogo verovatnije proročki.Iz vizija Melisandre(kad traži plamenove da joj pokažu AA) i Jonovog
sna("his blade burned red") je vrlo izgledno da je on Azor Ahai.
Koliko znam Egon I je bio jedini, i to je bilo pre nego što su se Targovi izmirili sa sledbenicima Sedmorke i postali dobri vernici.Što se tiče Lyanne, moguće da ju je Rhaegar oženio jer su Targaryeni u prošlosti prakticirali poligamiju.
Jedini razlog zašto je ona dobar kandidat je, da parafraziram Ruza Boltona, to što je suština turnirskih dvoboja jahanje, a Lijena je bila kentaurTakođer, pošto je Lyanna najvjerojatniji kandidat za viteza nasmijanog
stabla ili kako već s turnira u Harrenhalu, ako je to točno, očito je
bila sposoban borac.
A kako vi detektivi objasnjavate da je Ned dosao iz Kule zadovljstva u zamak Dejna da vrati Zoru, sa detetom u rukama koje niko nije primetio??? Mislite da se ne bi zapitali odakle mu to dete i cije je???
Sam si rekao došao je sa detetom, a dete je najverovatnije Lijenin sin. Drugo vrlo je moguće da je Regar i oženio Lijenu, možda vera ostalima brani poligamiju ali on je uvek bio malo više poseban .
Raspoloženje : Lord Protector of Casterly Rock, Lord of Windblade and Tumbleston, Shield of Lannisport and Warden of the West, Lion from the North, Noble Lord Areal
Ne znam jel si se meni obracao, ali ako jesi onda da odgovorim
Nisam rekao da je dosao sa detetom, pitao sam kako je dosao sa detetom a da niko nije primetio to dete i zapitao se cije li je???
Nisam rekao da je dosao sa detetom, pitao sam kako je dosao sa detetom a da niko nije primetio to dete i zapitao se cije li je???
Pa u toj kuli su bila tri strazara i mozda niko vise jer obicno onaj ko hoce da sakrije tajnu potrudi se da je sto manje ljudi zna, normalno tu bi trebalo da su kuvari, babica/mestar ili ko god vrsi porodjaj po neka sluzavka ali su oni svi mozda najureni ili pobijeni
milan.milosewic- Broj poruka : 192
Godina : 38
Raspoloženje : raspolozen
Reputacija : 3
Datum upisa : 31.01.2013
Ma dobro to, sve je to ok. Ako kazemo da je sve tako. Ned i ova sestroica pobiju ova tri bela plasta, i sve se to izdesava. Ned vidi Lijenu, ona mu kaze "obecaj mi da neces nikom reci da imam dete sa Regarom", umre, bla bla.
Ali posle svega, Ned je otisao do Dejnovih da im vrati Arturov mac. O tome pricam. Kada je isao kod njih, morao je imati bebu u rukama, s obzirom da su bili samo on i mocvarac. A tamo je sigurno bilo ljudi koji bi primetili da on ima dete u rukama, i sigurno bi posle pricali o tome i pitali se "cije li dete gospodar Stark nosi u rukama"
Ali posle svega, Ned je otisao do Dejnovih da im vrati Arturov mac. O tome pricam. Kada je isao kod njih, morao je imati bebu u rukama, s obzirom da su bili samo on i mocvarac. A tamo je sigurno bilo ljudi koji bi primetili da on ima dete u rukama, i sigurno bi posle pricali o tome i pitali se "cije li dete gospodar Stark nosi u rukama"
Pa vjerovatno otuda i ona priča da je dijete od Ašare Dejn ili one babice. A ne znam zašto bi Ned njima uopšte morao da kaže istinu ako bi se raspitivali? Samo kaže "Moje kopile" i gotova priča.
Pa nisam ni rekao da on treba da im kaze ili da im je rekao niti da su ga oni nesto pitali. Ali prosto bi se znalo, jer bi se pricalo "dosao Edard Stark sa detetom", i onda bi bilo jasno da je dete pokupio negde izmedju Kule zadovoljstva i dolaska kod njih i ne bi bilo nedoumica.
азор ахаи ::Ја сам испрва волео Таргарјене, али када сам схватио да је све што су постигли било захваљујући змајевима, престали су да ми буду занимљиви.
& Nadam se da ti nije trebalo dugo vremena, mislim da shvatis.
Covek se sluzi onim sto mu je na raspolaganju, onim sto zna. Lanisteri imaju zlato, Targ. zmajeve, ...
RhaegarTargaryen- Broj poruka : 27
Raspoloženje : Zasto gledate ovamo? Moj post je tamo << ---------------
Reputacija : -2
Datum upisa : 02.05.2012
Sto ti ne daje za pravo da mislis da si bolji od onog kome to nije na raspolaganju. To sto si naveo znaci da ti nisi nesto posebno sposoban, samo si imao vise srece.RhaegarTargaryen :: & Nadam se da ti nije trebalo dugo vremena, mislim da shvatis.
Covek se sluzi onim sto mu je na raspolaganju, onim sto zna. Lanisteri imaju zlato, Targ. zmajeve, ...
@Balcak upravo tako, Egon prvi mi i ne deluje kao neki vanserijski strateg, on je imao moćno oružje i iskoristio ga, da je na njegovom mestu bio neko drugi isto tako bi mogao pomoću zmajeva da pokori Westeros.
@Regare Targarjene šta god mislio o Azoru, vala glup nije... Ako ne kontas njegov sarkazam onda bar ne vrijeđaj... To neće proći na ovom forumu
@oberine + tek sad vidjeh tvoj post...
@oberine + tek sad vidjeh tvoj post...
CRNIJASTREB- Lord od Starigrada
- Broj poruka : 10420
Godina : 37
Raspoloženje : PARTIZAN=SRCE ŠAMPIONA
Reputacija : 636
Datum upisa : 01.07.2012
@Svi Kao i ranije Rheager opet troluje covek, i biva manje vise bezobrazan... Nista novo, dodje sa vremena na vreme i tako istroluje...
Zevs86- Lord zaštitnik Dola
- Broj poruka : 11916
Godina : 37
Raspoloženje : Meh
Reputacija : 651
Datum upisa : 28.02.2012
Prekopiraću delove svog teksta sa bloga, od pre nekog vremena, pošto nikako da nađem vremena da malo opširnije iznesem svoja zapažanja, a i to bi onda doseglo obim književno-teorijske studije (nije isključeno da jednom, kad se pisac smiluje i završi serijal, i to "padne"!), ali, pokušaću ovako sažeto da "žvaknem" ponešto.
Postoji u književnoj teoriji nešto što se zove "pozadinski likovi". Oni se pojave u jednoj epizodi ili ih čak nema u standardnom toku radnje, u čisto egzistencijalnom smislu. Žive u sećanju, priči, ali sami nisu aktivni, neposredni učesnici zbivanja, pa ipak njihova pojava značajno utiče na tok priče, osvetljava sudbine ostalih, nosi jaku simboliku, i slično. Takvi likovi su ovde Lijena, Eris, Regar, Drogo...
Svaki dobar pisac unosi simbole i motive u svoje delo vrlo svesno i sa namerom da ih do kraja razvije i učini njihovo prisustvo smislenim. Takođe, ništa što se (naizgled uzgred) pomene ne sme da bude nebitno ili bezazleno. Ne može uneti epizodu, pomenuti nešto, pa na to zaboraviti i ostaviti je nedovršenu. U stvari, može- ali, to nije dobar pisac, a njegovo delo onda nije celovito, nije zaokružen sistem.
Logički gledano, zašto bi uopšte unosio priču o turniru, otmici, Lijeninoj zagonetnoj smrti, ako isti događaji nemaju u najmanju ruku značajan (a ja bih rekla ključan, no videćemo) status za priču? Čemu lajtmotivsko ponavljanje Lijeninih poslednjih reči, pa svi oni signalčići, npr. o Regarevoj "pogibiji sa imenom žene na usnama"( woman, a ne wife, znači- nije Elija. Inače, u srednjovekovnim riterskim romanima i baladama, viteški kodeks podrazumeva arhetipski ciklus: "vazal izabrane dame- bojno ili turnirsko polje- smrt sa njenim imenom na usnama". Time se i u ovom slučaju zaokružuje Regarov viteški kodeks: krunisavši je na osvojenom turniru, nedvosmisleno se odlučuje za jednu ženu, za koju će kasnije i umreti.), pa motiv plavih zimskih ruža koji se non-stop ističe (a prisustvo u viziji mu daje nesumnjivi značaj)?
Druga stvar, kao što imamo pozadinske likove, postoje i oni povlašćeni. Ovde su to, očigledno, Džon i Deni. Od početka se izvodi jedna fina paralela, katkad po kontrastu, ili sličnosti. Imamo dva kinjena deteta, koja su u kratkom i dramatičnom vremenskom roku ubačena u igru odraslih, gurnuta u pozicije koje nisu birali, ostaju bez staratelja (Viseris i Ned), roditelje ionako ne poznaju, stiču inicijacijska iskustva i to na dva suprotna kraja kraljevstva, u dva različita i na prvi pogled potpuno nespojiva sveta. Ko prati i seriju, tu mu je i vizuelno jasno istaknuto.
Simbolika naslova i sama koncepcija junaka ukazuje na to da Džon i Deneris "led i vatra", dva principa (sasvim arhetipski, kao "jin i jang", svetlo i tama, nebo i zemlja, voda i vazduh) koji se moraju spojiti i ujediniti da bi se ostvario sklad, harmonija- pesma. To je neko moje tumačenje. Tačno, ovo nije tipično EF delo, ali, ne sumnjam da će neki obrasci žanra koji odlikuju "Gospodar"-a biti do kraja ispoštovani.
Stoga nije glavno pitanje hoće li Džon preživeti (hoće, nije ga pisac džabe vodio kroz priču tako dugo i izrazito. Znam, ističe se slučaj uklanjanja Neda, ali, on nije ni bio GLAVNI junak, razmislite o tome. Uostalom, Deni je još u prvom delu prošla kroz granično iskustvo smrti, verovatno i Džon mora tako nešto da prođe kako bi ostvario svoju predodređenu prirodu- ako je stvarno Azor Ahai), čak ni to ko su mu roditelji (kao što rekoh, uverena sam u to da je Lijena Stark majka, a otac onda može biti samo Regar Targarjen, budući da je on jedini imao sa njom neke nagoveštene odnose. To Martin tek treba da razjasni. Mislim, zašto ju je oteo, krajnje nemotivisano? I čemu ona Kraljeva garda koju je ostavio da je čuva? Šta se desilo u Tower of Joy? Zašto je jedino Džonov jezovuk albino?), već ko je taj "treći"? Tirion, Grif/Egon (mislim da je ovo klasična pripovedačka "koska" i da će nas dragi Džordž iznenaditi), Stanis, ili neko deseti?
E, u tome su čar i agonija čitanja i iščekivanja ovakvih knjiga.
Postoji u književnoj teoriji nešto što se zove "pozadinski likovi". Oni se pojave u jednoj epizodi ili ih čak nema u standardnom toku radnje, u čisto egzistencijalnom smislu. Žive u sećanju, priči, ali sami nisu aktivni, neposredni učesnici zbivanja, pa ipak njihova pojava značajno utiče na tok priče, osvetljava sudbine ostalih, nosi jaku simboliku, i slično. Takvi likovi su ovde Lijena, Eris, Regar, Drogo...
Svaki dobar pisac unosi simbole i motive u svoje delo vrlo svesno i sa namerom da ih do kraja razvije i učini njihovo prisustvo smislenim. Takođe, ništa što se (naizgled uzgred) pomene ne sme da bude nebitno ili bezazleno. Ne može uneti epizodu, pomenuti nešto, pa na to zaboraviti i ostaviti je nedovršenu. U stvari, može- ali, to nije dobar pisac, a njegovo delo onda nije celovito, nije zaokružen sistem.
Logički gledano, zašto bi uopšte unosio priču o turniru, otmici, Lijeninoj zagonetnoj smrti, ako isti događaji nemaju u najmanju ruku značajan (a ja bih rekla ključan, no videćemo) status za priču? Čemu lajtmotivsko ponavljanje Lijeninih poslednjih reči, pa svi oni signalčići, npr. o Regarevoj "pogibiji sa imenom žene na usnama"( woman, a ne wife, znači- nije Elija. Inače, u srednjovekovnim riterskim romanima i baladama, viteški kodeks podrazumeva arhetipski ciklus: "vazal izabrane dame- bojno ili turnirsko polje- smrt sa njenim imenom na usnama". Time se i u ovom slučaju zaokružuje Regarov viteški kodeks: krunisavši je na osvojenom turniru, nedvosmisleno se odlučuje za jednu ženu, za koju će kasnije i umreti.), pa motiv plavih zimskih ruža koji se non-stop ističe (a prisustvo u viziji mu daje nesumnjivi značaj)?
Druga stvar, kao što imamo pozadinske likove, postoje i oni povlašćeni. Ovde su to, očigledno, Džon i Deni. Od početka se izvodi jedna fina paralela, katkad po kontrastu, ili sličnosti. Imamo dva kinjena deteta, koja su u kratkom i dramatičnom vremenskom roku ubačena u igru odraslih, gurnuta u pozicije koje nisu birali, ostaju bez staratelja (Viseris i Ned), roditelje ionako ne poznaju, stiču inicijacijska iskustva i to na dva suprotna kraja kraljevstva, u dva različita i na prvi pogled potpuno nespojiva sveta. Ko prati i seriju, tu mu je i vizuelno jasno istaknuto.
Simbolika naslova i sama koncepcija junaka ukazuje na to da Džon i Deneris "led i vatra", dva principa (sasvim arhetipski, kao "jin i jang", svetlo i tama, nebo i zemlja, voda i vazduh) koji se moraju spojiti i ujediniti da bi se ostvario sklad, harmonija- pesma. To je neko moje tumačenje. Tačno, ovo nije tipično EF delo, ali, ne sumnjam da će neki obrasci žanra koji odlikuju "Gospodar"-a biti do kraja ispoštovani.
Stoga nije glavno pitanje hoće li Džon preživeti (hoće, nije ga pisac džabe vodio kroz priču tako dugo i izrazito. Znam, ističe se slučaj uklanjanja Neda, ali, on nije ni bio GLAVNI junak, razmislite o tome. Uostalom, Deni je još u prvom delu prošla kroz granično iskustvo smrti, verovatno i Džon mora tako nešto da prođe kako bi ostvario svoju predodređenu prirodu- ako je stvarno Azor Ahai), čak ni to ko su mu roditelji (kao što rekoh, uverena sam u to da je Lijena Stark majka, a otac onda može biti samo Regar Targarjen, budući da je on jedini imao sa njom neke nagoveštene odnose. To Martin tek treba da razjasni. Mislim, zašto ju je oteo, krajnje nemotivisano? I čemu ona Kraljeva garda koju je ostavio da je čuva? Šta se desilo u Tower of Joy? Zašto je jedino Džonov jezovuk albino?), već ko je taj "treći"? Tirion, Grif/Egon (mislim da je ovo klasična pripovedačka "koska" i da će nas dragi Džordž iznenaditi), Stanis, ili neko deseti?
E, u tome su čar i agonija čitanja i iščekivanja ovakvih knjiga.
Poslednji put izmenio Lya dana Uto 18 Jun 2013, 10:24, izmenio ukupno 2 puta
Skrenula bih pažnju na još nešto, a u vezi sa ovim značajem prošlosti za buduće rasplete. Mala podudarnost: sudbonosni turnir u Harendvoru odigrao se u "godini lažnog proleća"/Year of the False Spring, dok će se sve razrešiti nagoveštajem pravog- A Dream of Spring.
Sjajna simbolika
Prva scena u kojoj Rob i Džon pronalaze svoje jezovuke takođe je interesantna, jer je majka mladunaca usmrćena usled, ako se dobro sećam, proboda jelenskim rogom. Jelen je simbol kuće Barateon, Robert je u svojoj slepoj ljubomori želeo da satre "zmajski nakot", pa Nedovo štićenje Džona i skrivanje identiteta njegove majke čak i po cenu Ketinog besa, itekako ima smisla. Kako god bilo, u toj simboličnoj prvoj sceni, mali albino jezovuk Duh, mada odbačen od ostatka čopora i osuđen na smrt, ipak će preživeti, zahvaljujući Džonu. Time se uspostavlja značajna veza. Kao što je Duh različit, Džon- mada ironično, uz Arju, jedini izgleda tipično "starkovski" - oseća "da ne pripada tu". Njegov san kako silazi u kriptu Zimovrela, jer ga nešto vuče, nekakvo saznanje i jak osećaj da želi viknuti kako "nije Stark" još jedno su važno mesto.
Džon se na početku hvali: "...Halen kaže da u zamku nema boljeg jahača od mene", što je upadljiva sličnost sa kasnijim opisom Lijene kao neke vrste Kentaura.
Pa, onaj dosadni gavran matorog Mormonta, koji u jednom trenutku grakće na Džona:"King".
I, naravno, Melisandrina viđenja Snežnog umesto Stanisa, više nego očigledno.
Govoreći o istorijskom zaleđu Martinove proze, setila sam se da Džejmi u "Gozbi" evocira kako mu je Regar pred odlazak u bitku nagovestio kako planira da izvrši neke promene kada se vrati. Znamo šta se desilo, tako da ostaje misterija šta bi bilo, ali, stalno mi pada na pamet da Džon, vrlo sigurno sin Lijene i Regara, nije kopile. To bi bio zanimljiv obrt, budući da je celoga života bio uveren u to i patio zbog toga, ali i zbog njegovog specifičnog morala usled pripadnosti Noćnoj straži. Postoji velika mogućnost da je Regar u tajnosti oženio Lijenu i planirao da prizna dete dobijeno u tom braku kao prvog naslednika trona. Prvo, Targarjeni su praktikovali bigamiju. Drugo, Lijena nije bilo ko, već devojka iz plemićke, lordovske kuće nekadašnjih kraljeva Severa i što je još bitnije, sigurno ne naivna žrtva otmice i silovanja. Pada mi na pamet slučaj Ane Bolejn kao druge supruge Henrija VIII, tj. da je Lijena sa svoje strane mogla da utiče na to da postane druga i - vrlo moguće - glavna kraljica, koja će nastojati da "progura" svoje dete u prvi plan. Ovo je samo asocijacija.
A inače, odbegla verenica/oteta nevesta je stari književni motiv, od Helene Trojanske i Medeje, a junakinja tad nipošto nije bespomoćna i pasivna, plus je gotovo obavezno u pozadini neki politički okršaj, što je i u ovom sižeu slučaj.
I još nešto, strašno me zanima priča o Vitezu od Nasmejanog drveta.
Sve to sa maskiranim borcem doziva "Prsten Nibelunga" i "Tristana i Izoldu", tj. onaj "bitter-sweet" završetak koji Martin najavljuje.
Mislim da mali Ridovi znaju mnogo i da će Bren biti ključna osoba u prenošenju priče do onih koji treba da je čuju.
S druge strane, ima nagoveštaja koji su u seriji baš eksplicirani, valjda da bi se gledaocima malo više sugerisalo, kao npr. kada Deni u Kući Neumirućih
vidi Gvozdeni presto po kome veje sneg.
I, naravno, Nedovi grozničavi snovi, osećaj opterećenosti i krivice, opsednutost "obećanjima koja je dao Lijeni i ceni koju je platio da ih održi". Ako je stvarno neka tamo beznačajna Vila majka njegovog kopileta, zašto nije bio iskren bar prema najboljem prijatelju? Što se Ket tiče, možemo li govoriti o laganju, ili je pre stvar u prećutkivanju? Ned odbija da pruži bilo kakvu informaciju, ali, ono "Džon je moja krv i to je sve što ti treba o tome da znaš", kao i njen zaključak da "ko god je njegova majka, sigurno ju je mnogo voleo, jer nikada nije dozvolio da se dečko nekuda pošalje" govore mnogo više od bilo kakvih iskaza.
Još par vrlo simptomatičnih pasusa iz Nedovih misli u graničnoj situaciji, pred licem izvesne smrti:
1) "Šta bih uradio da je došlo do toga da život nekog nepoznatog deteta dam za život Roba, Sanse, Arje, Brena i Rikona? Još važnije, šta bi uradila Kejtlin da život njene dece zavisi od Džonovog života?"
2) "Pomisao na Džona ispuni Neda osećanjem sramote i tugom preteškom za reči. Kada bi samo mogao da ga ponovo vidi, da sednu i razgovaraju.."
U Brenovom snu, otac je u kripti, tužan, a razlog je "nešto u vezi sa Džonom". Ned upravo misli o Lijeni i Džonu opterećuju jer postoji mogućnost da napusti ovaj svet, a da ne ispuni do kraja zavet i ne upozna Džona sa istinom.
3) "venac od zimskih ruža, plav kao mraz" jedan je od najupadljivijih simbola koji se kroz delo provlače. Plave ruže, jasno, simbolizuju Lijenu, ALI, plave ruže joj je predao Regar na turniru, skandalizujući sve plemićke krugove. Kad se sećanje pomešalo sa snom:
" Ned pruži ruku da uhvati cvetnu krunu, ali, pod bledoplavim laticama je vrebalo trnje. Osetio je kako mu razdire kožu, oštro i okrutno, video tanak mlaz krvi kako mu curi niz prste, i tada se probudio, tresući se u tami."
-Kada se seća njene smrti, Ned vidi "ružine latice koje su se prosule iz njenih šaka, mrtve i crne"- kada se cvet osuši, on potamni, ali, samo tamni cvet može da pocrni. Crvena ili bela ruža nikada neće postati crna, ali, plava hoće.
-"Donosim joj cveće kada dolazim. Lijena je...volela cveće." (možda u ovom slučaju i nije važno, ali, svaka promena intonacije ili pauza u govoru junaka je značajna)
- u jednoj od vizija, Lijena nosi venac od plavih ruža i roni krvave suze
- soba u kojoj je našao mirisala je na ruže i krv, venac u snu čini da Nedova ruka krvari, dakle, sve je povezano u tragičnom krugu...
Sjajna simbolika
Prva scena u kojoj Rob i Džon pronalaze svoje jezovuke takođe je interesantna, jer je majka mladunaca usmrćena usled, ako se dobro sećam, proboda jelenskim rogom. Jelen je simbol kuće Barateon, Robert je u svojoj slepoj ljubomori želeo da satre "zmajski nakot", pa Nedovo štićenje Džona i skrivanje identiteta njegove majke čak i po cenu Ketinog besa, itekako ima smisla. Kako god bilo, u toj simboličnoj prvoj sceni, mali albino jezovuk Duh, mada odbačen od ostatka čopora i osuđen na smrt, ipak će preživeti, zahvaljujući Džonu. Time se uspostavlja značajna veza. Kao što je Duh različit, Džon- mada ironično, uz Arju, jedini izgleda tipično "starkovski" - oseća "da ne pripada tu". Njegov san kako silazi u kriptu Zimovrela, jer ga nešto vuče, nekakvo saznanje i jak osećaj da želi viknuti kako "nije Stark" još jedno su važno mesto.
Džon se na početku hvali: "...Halen kaže da u zamku nema boljeg jahača od mene", što je upadljiva sličnost sa kasnijim opisom Lijene kao neke vrste Kentaura.
Pa, onaj dosadni gavran matorog Mormonta, koji u jednom trenutku grakće na Džona:"King".
I, naravno, Melisandrina viđenja Snežnog umesto Stanisa, više nego očigledno.
Govoreći o istorijskom zaleđu Martinove proze, setila sam se da Džejmi u "Gozbi" evocira kako mu je Regar pred odlazak u bitku nagovestio kako planira da izvrši neke promene kada se vrati. Znamo šta se desilo, tako da ostaje misterija šta bi bilo, ali, stalno mi pada na pamet da Džon, vrlo sigurno sin Lijene i Regara, nije kopile. To bi bio zanimljiv obrt, budući da je celoga života bio uveren u to i patio zbog toga, ali i zbog njegovog specifičnog morala usled pripadnosti Noćnoj straži. Postoji velika mogućnost da je Regar u tajnosti oženio Lijenu i planirao da prizna dete dobijeno u tom braku kao prvog naslednika trona. Prvo, Targarjeni su praktikovali bigamiju. Drugo, Lijena nije bilo ko, već devojka iz plemićke, lordovske kuće nekadašnjih kraljeva Severa i što je još bitnije, sigurno ne naivna žrtva otmice i silovanja. Pada mi na pamet slučaj Ane Bolejn kao druge supruge Henrija VIII, tj. da je Lijena sa svoje strane mogla da utiče na to da postane druga i - vrlo moguće - glavna kraljica, koja će nastojati da "progura" svoje dete u prvi plan. Ovo je samo asocijacija.
A inače, odbegla verenica/oteta nevesta je stari književni motiv, od Helene Trojanske i Medeje, a junakinja tad nipošto nije bespomoćna i pasivna, plus je gotovo obavezno u pozadini neki politički okršaj, što je i u ovom sižeu slučaj.
Sve to sa maskiranim borcem doziva "Prsten Nibelunga" i "Tristana i Izoldu", tj. onaj "bitter-sweet" završetak koji Martin najavljuje.
Mislim da mali Ridovi znaju mnogo i da će Bren biti ključna osoba u prenošenju priče do onih koji treba da je čuju.
S druge strane, ima nagoveštaja koji su u seriji baš eksplicirani, valjda da bi se gledaocima malo više sugerisalo, kao npr. kada Deni u Kući Neumirućih
vidi Gvozdeni presto po kome veje sneg.
I, naravno, Nedovi grozničavi snovi, osećaj opterećenosti i krivice, opsednutost "obećanjima koja je dao Lijeni i ceni koju je platio da ih održi". Ako je stvarno neka tamo beznačajna Vila majka njegovog kopileta, zašto nije bio iskren bar prema najboljem prijatelju? Što se Ket tiče, možemo li govoriti o laganju, ili je pre stvar u prećutkivanju? Ned odbija da pruži bilo kakvu informaciju, ali, ono "Džon je moja krv i to je sve što ti treba o tome da znaš", kao i njen zaključak da "ko god je njegova majka, sigurno ju je mnogo voleo, jer nikada nije dozvolio da se dečko nekuda pošalje" govore mnogo više od bilo kakvih iskaza.
Još par vrlo simptomatičnih pasusa iz Nedovih misli u graničnoj situaciji, pred licem izvesne smrti:
1) "Šta bih uradio da je došlo do toga da život nekog nepoznatog deteta dam za život Roba, Sanse, Arje, Brena i Rikona? Još važnije, šta bi uradila Kejtlin da život njene dece zavisi od Džonovog života?"
2) "Pomisao na Džona ispuni Neda osećanjem sramote i tugom preteškom za reči. Kada bi samo mogao da ga ponovo vidi, da sednu i razgovaraju.."
U Brenovom snu, otac je u kripti, tužan, a razlog je "nešto u vezi sa Džonom". Ned upravo misli o Lijeni i Džonu opterećuju jer postoji mogućnost da napusti ovaj svet, a da ne ispuni do kraja zavet i ne upozna Džona sa istinom.
3) "venac od zimskih ruža, plav kao mraz" jedan je od najupadljivijih simbola koji se kroz delo provlače. Plave ruže, jasno, simbolizuju Lijenu, ALI, plave ruže joj je predao Regar na turniru, skandalizujući sve plemićke krugove. Kad se sećanje pomešalo sa snom:
" Ned pruži ruku da uhvati cvetnu krunu, ali, pod bledoplavim laticama je vrebalo trnje. Osetio je kako mu razdire kožu, oštro i okrutno, video tanak mlaz krvi kako mu curi niz prste, i tada se probudio, tresući se u tami."
-Kada se seća njene smrti, Ned vidi "ružine latice koje su se prosule iz njenih šaka, mrtve i crne"- kada se cvet osuši, on potamni, ali, samo tamni cvet može da pocrni. Crvena ili bela ruža nikada neće postati crna, ali, plava hoće.
-"Donosim joj cveće kada dolazim. Lijena je...volela cveće." (možda u ovom slučaju i nije važno, ali, svaka promena intonacije ili pauza u govoru junaka je značajna)
- u jednoj od vizija, Lijena nosi venac od plavih ruža i roni krvave suze
- soba u kojoj je našao mirisala je na ruže i krv, venac u snu čini da Nedova ruka krvari, dakle, sve je povezano u tragičnom krugu...
Sjajno! Odavno nije bilo ovako dobre interpretacije. Što je najvažnije, tvoj post sadrži neke sasvim nove informacije, nisu one standardne koje se stalno vrte po forumu.
Potpuno sam zaboravila kako je majka jezovuk umrla. Možda ima neke simbolike u tome što je to bio jelen, mada opet, ništa ne mora da znači.
E, ovo je sasvim nešto novo. Još niko nije zapazio ovaj detalj. Definitivno je to vrlo bitan detalj.
To ja stalno govorim. Za Targove ne važe pravila vjere Sedmoro. Najvjerovatnije je da su se vjenčali pošto bi to bilo baš zanimljivo i ironično s obzirom na to da je Džon toliko propatio u životu zbog toga.
Mnogo mi se sviđa ovo tvoje poređenje. Opšte poznata činjenica je da je Martin našao inspiraciju za Rat pet kraljeva u Ratu ruža, a plemstvo je kao preslikano iz Engleske u srednjem vijeku (možda čak i renesansi) samo što su izbačene titule poput vojvode itd. Postoje samo lordovi i kralj (i prinčevi u Dorni). Moguće je da je inspiraciju za slučaj Lijene i Regara ponovo našao u Tjudorima.
Mislim da sam izbor riječi poput "on je moja krv", a ne npr. "on je moj sin", govore više nego dovoljno. Ned nikada nije lagao Ket, samo je odbijao da priča sa njom o tome. Jednom se izderao na nju kada ga je pitala za Ašaru Dejn i od tad se u Zimovrelskom zamku više nikada nije čulo to ime. To mi je baš ostalo u pamćenju kada sam čitala Igru prestola.
Ove ostale citate smo već secirali na forumu i složili se sa tvojim iskazom.
U svakom slučaju, odlično izlaganje, detaljno i potkovano činjenicama. Zaslužila si plus od mene.
Potpuno sam zaboravila kako je majka jezovuk umrla. Možda ima neke simbolike u tome što je to bio jelen, mada opet, ništa ne mora da znači.
Lya ::
E, ovo je sasvim nešto novo. Još niko nije zapazio ovaj detalj. Definitivno je to vrlo bitan detalj.
Postoji velika mogućnost da je Regar u tajnosti oženio Lijenu i planirao da prizna dete dobijeno u tom braku kao prvog naslednika trona. Prvo, Targarjeni su praktikovali bigamiju. Drugo, Lijena nije bilo ko, već devojka iz plemićke, lordovske kuće nekadašnjih kraljeva Severa i što je još bitnije, sigurno ne naivna žrtva otmice i silovanja.
To ja stalno govorim. Za Targove ne važe pravila vjere Sedmoro. Najvjerovatnije je da su se vjenčali pošto bi to bilo baš zanimljivo i ironično s obzirom na to da je Džon toliko propatio u životu zbog toga.
Pada mi na pamet slučaj Ane Bolejn kao druge supruge Henrija VIII, tj. da je Lijena sa svoje strane mogla da utiče na to da postane druga i - vrlo moguće - glavna kraljica, koja će nastojati da "progura" svoje dete u prvi plan. Ovo je samo asocijacija.
Mnogo mi se sviđa ovo tvoje poređenje. Opšte poznata činjenica je da je Martin našao inspiraciju za Rat pet kraljeva u Ratu ruža, a plemstvo je kao preslikano iz Engleske u srednjem vijeku (možda čak i renesansi) samo što su izbačene titule poput vojvode itd. Postoje samo lordovi i kralj (i prinčevi u Dorni). Moguće je da je inspiraciju za slučaj Lijene i Regara ponovo našao u Tjudorima.
Što se Ket tiče, možemo li govoriti o laganju, ili je pre stvar u prećutkivanju? Ned odbija da pruži bilo kakvu informaciju, ali, ono "Džon je moja krv i to je sve što ti treba o tome da znaš", kao i njen zaključak da "ko god je njegova majka, sigurno ju je mnogo voleo, jer nikada nije dozvolio da se dečko nekuda pošalje" govore mnogo više od bilo kakvih iskaza.
Mislim da sam izbor riječi poput "on je moja krv", a ne npr. "on je moj sin", govore više nego dovoljno. Ned nikada nije lagao Ket, samo je odbijao da priča sa njom o tome. Jednom se izderao na nju kada ga je pitala za Ašaru Dejn i od tad se u Zimovrelskom zamku više nikada nije čulo to ime. To mi je baš ostalo u pamćenju kada sam čitala Igru prestola.
Ove ostale citate smo već secirali na forumu i složili se sa tvojim iskazom.
U svakom slučaju, odlično izlaganje, detaljno i potkovano činjenicama. Zaslužila si plus od mene.
Hvala!
Meni je drago ako mogu iole da doprinesem forumu, kao novajlija, imajući u vidu da je sve ključno već manje-više prodiskutovano.
Što se simbolike ubijenog jezovuka tiče, to je bio očigledan loš znamen za Starkove. Vuk ubijen ubodom pod grlom - Ned posečen kao "veleizdajnik" Barateona.
Ali, budući da je reč o vučici, koja još ima ima albino-mladunče, nametnula mi se još jedna asocijacija, jer je Robert bio vrlo gnevan na Targove i njegova reakcija na Džona kao dete voljene žene sa drugim sigurno ne bi bila ništa manje surova nego što je bilo zalaganje da se svi ostali iz te kuće likvidiraju.
Uostalom, kada Ned misli o nalogu da pošalju ubice na Deneris, asocijativno mu se misli nižu od Elije i njene dece, preko Sanse koja moli da ne ubiju Ledi, pa do toga "kako je Lijena jednom preklinjala". U sva tri slučaja, preklinje se za život bespomoćnog stvorenja.
Na Tjudorove sam odmah pomislila, na slučaj Henrija i Ane. Kralj vrši prevrat, ima moć da uradi šta želi, pa i da raskine brak i sklopi drugi, koliko god to posledica i sukoba sa poretkom povlačilo.
Martin je pokazao izuzetno dobro i svestrano oslanjanje na istorijske i književne izvore.
A ja sam se ovde zapravo samo nadovezala na svoje malo duže postove sa teme o uzroku Lijenine smrti, pre nego što smo je pretvorili u međudinastičko prepucavanje.
Meni je drago ako mogu iole da doprinesem forumu, kao novajlija, imajući u vidu da je sve ključno već manje-više prodiskutovano.
Što se simbolike ubijenog jezovuka tiče, to je bio očigledan loš znamen za Starkove. Vuk ubijen ubodom pod grlom - Ned posečen kao "veleizdajnik" Barateona.
Ali, budući da je reč o vučici, koja još ima ima albino-mladunče, nametnula mi se još jedna asocijacija, jer je Robert bio vrlo gnevan na Targove i njegova reakcija na Džona kao dete voljene žene sa drugim sigurno ne bi bila ništa manje surova nego što je bilo zalaganje da se svi ostali iz te kuće likvidiraju.
Uostalom, kada Ned misli o nalogu da pošalju ubice na Deneris, asocijativno mu se misli nižu od Elije i njene dece, preko Sanse koja moli da ne ubiju Ledi, pa do toga "kako je Lijena jednom preklinjala". U sva tri slučaja, preklinje se za život bespomoćnog stvorenja.
Na Tjudorove sam odmah pomislila, na slučaj Henrija i Ane. Kralj vrši prevrat, ima moć da uradi šta želi, pa i da raskine brak i sklopi drugi, koliko god to posledica i sukoba sa poretkom povlačilo.
Martin je pokazao izuzetno dobro i svestrano oslanjanje na istorijske i književne izvore.
A ja sam se ovde zapravo samo nadovezala na svoje malo duže postove sa teme o uzroku Lijenine smrti, pre nego što smo je pretvorili u međudinastičko prepucavanje.
kada ste pominjali vucicu i mladunce, meni je realno najjeziviji opis i momenat bio to sto su mladunci sisali mrtvu majku vucicu, dakle, los znamen je bio ne to sto je jezovuk nadjen mrtav sa mladuncima, vec pored toga, dakle kumulativno, i to da su mladunci sisali mrtvu majku
sad ne znam kakvu bi tacno to simboliku imalo, al sama pomisao na tako sta je jeziva, i iako ne pamtim tako detalje kao vi, ovaj detalj sam upamtila, jer mi je realno, sledio krv dok sam ga citala ...
sad ne znam kakvu bi tacno to simboliku imalo, al sama pomisao na tako sta je jeziva, i iako ne pamtim tako detalje kao vi, ovaj detalj sam upamtila, jer mi je realno, sledio krv dok sam ga citala ...
Zandrin- Zakleta sestra
- Broj poruka : 10789
Raspoloženje : op trt gevezen zajn
Reputacija : 857
Datum upisa : 29.01.2013
Kejtlin je isto "ubodena u grlo" kao i vučica, i mrtva je, ali ipak hoda. Hmm... Možda će takva da podoji Rikona? xD Šalim se, ali možda stvarno ima neku simboliku. Ja nemam pojma na šta bi to moglo da se odnosi.
Strana 31 od 38 • 1 ... 17 ... 30, 31, 32 ... 34 ... 38
Strana 31 od 38
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu