WORLD OF WESTEROS
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Traži

Rezultati od :

Rechercher Napredna potraga

Zadnje teme
» Spam Tema....
od Nim Ned 14 Apr 2024, 04:08

» Sta trenutno slusate
od Zevs86 Sub 03 Feb 2024, 23:56

» Slike prirode nam majke
od Lala Pet 26 Maj 2023, 21:46

» Predstavite nam se....
od Assassin Pet 28 Apr 2023, 18:23

» Robert Džordan "Točak vremena"
od Uno Nomesta Pon 26 Sep 2022, 14:57

» Robin Hobb - Vidovnjaci
od Zevs86 Uto 29 Dec 2020, 15:25

» Stiven Erikson- Malaska knjiga palih
od Assassin Pon 13 Apr 2020, 10:31

» Igrice (Generalno)
od Lord M. Pet 03 Apr 2020, 12:33

» Sta sada citate?
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:58

» Winter Is Coming...to HBO
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:55

» Dela, po povoljnoj ceni.
od Vazarius Uto 10 Mar 2020, 08:25

» Srećna 2o2o!
od Assassin Uto 07 Jan 2020, 12:43

» Serije koje volite / trenutno pratite
od Assassin Uto 12 Nov 2019, 16:54

» Silmarilion
od Vazarius Čet 31 Okt 2019, 09:38

» Jezik Čitanja
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:23

» Novi filmovi i filmske novosti
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:19

» "Vukodav" - Marija Semjonova
od Zevs86 Pet 25 Jan 2019, 10:49

» Demon Cycle - Peter V. Brett [spoiler]
od Vazarius Uto 08 Jan 2019, 14:44

» Srećna 2o19!
od Areal Sre 02 Jan 2019, 20:56

» Rejmond E. Fajst "Ratovi kapije sveta"
od Vazarius Pet 19 Okt 2018, 12:46

Pristupi

Zaboravio sam šifru

Ko je trenutno na forumu
Imamo 41 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 41 Gosta :: 1 Provajder

Nema

[ Videti svu listu ]

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 95 dana Čet 14 Nov 2024, 22:08
Naj bolji poslanici
Зимоврел (15838)
Sfinga je zagonetka, ne zagonetač Vote_lcapSfinga je zagonetka, ne zagonetač Voting_barSfinga je zagonetka, ne zagonetač Vote_rcap 
Sparkling Comet (15528)
Sfinga je zagonetka, ne zagonetač Vote_lcapSfinga je zagonetka, ne zagonetač Voting_barSfinga je zagonetka, ne zagonetač Vote_rcap 
Assassin (13622)
Zevs86 (11916)
Zandrin (10789)
CRNIJASTREB (10420)
Princ Regar (9341)
LunarFang (9218)
Uno Nomesta (8868)
Nim (8274)

Novembar 2024
PonUtoSreČetPetSubNed
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Kalendar Kalendar

Sfinga je zagonetka, ne zagonetač

+4
Oberin Martel
VojaLu
Princ Regar
Ket sa kanala
8 posters

Ići dole

Sfinga je zagonetka, ne zagonetač Empty Sfinga je zagonetka, ne zagonetač

Počalji od Ket sa kanala Ned 13 Jan 2013, 23:17

Nisam vidjela ovu temu nigdje, pa da počnem. Smile

I teorija

Alleras = Sarella

Kao što znamo Sarelina majka je Letnjeostrvljanka, a otac Dornjanin. Isto tvrdi i Aleras Sfinga.
Aleras je rekao da nije sin lorda. Sarela je kći princa.
Rečeno je već da Sarela voli Starigrad.
Kada Doran Martel šalje ljude da zarobe Pješčane zmije, ne šalje ih po Sarelu jer je izvan grada i kaže "Ostavimo je njenoj... igri"

Fizički izgled Alerasa:
- oči boje oniksa
- koža tamna kao tikovina
- šiljasta brada
- crna kovrdžava kosa
- zgodan

Aleras je vješt strijelac, a znamo da sve Oberinove kćerke znaju rukovati sa oružjem.
Isto tako, nigdje u knjizi nije rečeno da učenici dijele kupatila pa da neko može da prepozna žensko. Takođe, jednom su pitali Martina da li bi meštri primijetili crossdressera među njima, a on je odgovorio da ne bi nužno primijetili.

Kao što svi znate, riječi iz naslova su one koje je meštar Emon rekao na samrti. Sumnjam da je znao za Sarelu, tako da je ili mislio na nešto drugo ili je jednostavno imao vizije o Sareli. Mnogi govore da je to bio proročki san, a Targarjenima isti nisu strani. Druga teorija je da je arhimeštar Marvin ušao u Emonov um pomoću svijeća od opsidijana (crnih svijeća) da sazna o Semovoj misiji, ali je u procesu nešto njegovih misli prešlo u Emona, pa otuda ono "sfinga je zagonetka, ne zagonetač". Marvin sigurno zna za Sarelu i vjerovatno joj pomaže.

Ali onda se postavlja pitanje, zašto je Sarela važna za priču? Da li to ona nekako pokušava da osveti svog oca? Ili možda igra neku opasniju igru? Možda namjerava nekako da zajedno sa Marvinom stane na Denerisinu stranu i "pripremi teren" za njen dolazak? Ili da pomoću magije zavlada njenim zmajevima? Sve je moguće.

II teorija

Sfinga predstavlja Citadelu.

Ispred Citadele se nalaze dvije visoke zelene sfinge sa tijelom lava, krilima orla i repom zmije. Jedna ima lice muškarca, a druga žene. Ako je sfinga zagonetka, a ne zagonetač, onda je Citadela zagonetka. Citadela ispituje sve (kao zagonetač) pa možda odgovara. Marvin je rekao da Citadela gradi svijet koji će biti bez magije, a pogotovo bez zmajeva. Možda to ima neke veze sa gorepomenutom Emonovom izjavom? Možda one dvije sfinge ispred kapije Starigrada nešto znače, možda imaju nekakvu moć, tipa da odbiju zmajeve?

III teorija

Sfinga je Tirion.

Egipatska sfinga je pola čovjek, pola lav (tradicionalno egipatske sfinge su muške, a ne ženske). Pa šta je to pola lav, pola čovjek? Takođe postoji zanimljiva slučajnost da sfingi u Gizi fali nos (jako raširena legenda tvrdi da su ga odstrelili Napoleonovi ratnici prilikom njegovih pohoda na Egipat). Kome nedostaje nos, a pola je čovjek, pola lav? Čak i ako bi se mislilo na valirijsku sfingu (u toj verziji ima i krila) to bi možda značilo da bi Tirion nekako došao do Deneris i postao njena desnica (da je brani baš kao sfinga), pa bi eto bio i pola zmaj... ili ne. Imam i neku ludu teoriju da bi se Tirion možda oženio sa Deneris. Tipa obeća joj svu snagu i bogatstvo Livačke stene budući da je on naslijednik, a Deneris pošto zna da kraljica ne pripada sebi već svom narodu prihvati samo da može da zavlada Vesterosom. I onda tako Tirion uzjaše zmaja i bude pola zmaj.

IV teorija

Sfinga jeste varga.

Valirijske sfinge su zapravo životinje i ljudi kombinovani u jedno biće. Sastoje se od svega po malo, što bi Lenji Leo rekao. Ako malo bolje razmislite o tome, to je tačno ono što je varga: ljudsko biće čiji je dio postao jedna ili više životinja. Šta je zagonetka? Emon je pričao o ovoj "zagonetka/zagonetač" frazi nekako u vezi sa AA/PTWP proročanstvom, zajedno sa cijelom "zmaj mora imati tri glave" problematikom. Možda je to zagonetka, a sfinga je odgovor? Zmajevi mogu imati samo jednog jahača, tako da jedan zmaj ne može zapravo imati tri "glave". Ali primjer sfinge nam govori kako jedan zmaj može imati tri glave: ne postojanjem tri individualna zmaja, već preko moći ljudskog bića koji bukvalno može "biti" nekoliko životinja - zverobraz. Tako zmaj ima tri glave - ali te glave neće sve biti zmajevske glave, nego glave koje dolaze od drugih stvorenja. A moć da se bude ujedno i čovjek i nekoliko životinja (kao sfinga), da se bude zmaj i i da se ima nekoliko "glava" u jednom stvorenju, je moć koju smo vidjeli samo kod zverobraza: biće koje može imati tri "glave", tri uma u jednom, i kao sfinga, je obavezno pola čovjek, a pola životinja/životinje.

Lično se najviše zalažem za IV teoriju, a da je Aleras = Sarela je sasvim očigledno. Mada, ne mislim da je ona toliko značajan lik pa da je meštar Emon viđa u svojim proročkim snovima. Prije će biti da se ovo odnosi na neko od Starkove djece (osim Sanse). Najvjerovatnije Bren ili Arja, mada ja tipujem na Arju pošto je Bren već postao drvo.

Pa, šta vi mislite? Very Happy
Ket sa kanala
Ket sa kanala

Broj poruka : 2648
Raspoloženje : ...
Reputacija : 482
Datum upisa : 06.01.2013

Nazad na vrh Ići dole

Sfinga je zagonetka, ne zagonetač Empty Re: Sfinga je zagonetka, ne zagonetač

Počalji od Princ Regar Ned 13 Jan 2013, 23:30

Malo ti je isuvise komplikovana ova cetvrta teorija nisam bas siguran, ja sam vise za 2 teoriju, da je jednostavno rec o nekoj zaveri citadele.
Princ Regar
Princ Regar

Broj poruka : 9341
Godina : 36
Raspoloženje : :)
Reputacija : 630
Datum upisa : 13.09.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od VojaLu Ned 13 Jan 2013, 23:34

Ket, lepo, sve analize su OK.
Prva teorija je jasna, nju ne moramo dovoditi u vezu sa Sfingom.
Druga teorija je najverovatnija Very Happy
VojaLu
VojaLu
Savant
Savant

Broj poruka : 5172
Godina : 43
Raspoloženje : Radioaktivno
Reputacija : 829
Datum upisa : 22.05.2012

https://www.facebook.com/vojalu

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ket sa kanala Ned 13 Jan 2013, 23:38

@Regar: Malo sam zakomplikovala. Fazon je u tome da je sfinga zapravo varga (biće sastavljeno od svega po malo: i čovjeka i životinje), a ona je odgovor na zagonetku "zmaj ima tri glave". Znači zmaj može da ima tri glave ako njima upravlja varga tako da nema potrebe za tri jahača.
Ket sa kanala
Ket sa kanala

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Princ Regar Ned 13 Jan 2013, 23:42

aha kontam sta zelis da kazes, ali to znaci da otpada sve ono Regarovo o njegovoj deci i slicno, kao i teorija o zaveri Citadele. A i ako je tako kao sto smatras onda je Azor Ahai Deneris i ona je varga. Njoj su nekoliko puta neumiruci iz Karta rekli da je dete troje, i da je ceo njen zivot u nekom trojstvu, tri izdaje, tri ne znam cega jos.

I da se razumemo ne smatram ja da sfinge odbijaju zmajeve, vec je to simbolicki receno nesto u vezi sveta koji gradi Citadela, bez magije, bez zmajeva ili bilo cega fantasticnog. Zbog toga su i mestri pootrovali poslednje zmajeve. Onaj test koji se posveceniku ili kome vec daje da upali svecu od opsidijana, da bi postao mestar je zapravo obrnuti test. Poenta je ne upaliti svecu, da ne bi slucajno Citadlela pustila nekog mestra u svet koji je carobnjakl.
Princ Regar
Princ Regar

Broj poruka : 9341
Godina : 36
Raspoloženje : :)
Reputacija : 630
Datum upisa : 13.09.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Oberin Martel Ned 13 Jan 2013, 23:55

Emonovi snovi nisu proročki (mada jesu o proročanstvima bar delimično). A ja sam za varijantu IV, bar utoliko da se odnosi na valirijske sfinge, ali se ne slažem sa obrazloženjem i paralelom sa vargama. Odgovor verovatno ima veze sa specifičnom vezom Valirijaca/Targova sa zmajevima, možda sa alternativom rogu kakav ima Viktarion za kontrolu zmajeva, ali mislim da nemamo dovoljno podataka za valjanu teoriju.
Oberin Martel
Oberin Martel
Legendarni vojnik
Legendarni vojnik

Broj poruka : 2710
Godina : 43
Raspoloženje : E ja kuliram
Reputacija : 670
Datum upisa : 19.02.2009

http://www.tolkien.rs

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od CRNIJASTREB Ned 13 Jan 2013, 23:59

Ja ti skidam kapu i dajem plus... Zato jer mi je sve ovo promaklo a 2 puta sa čitao serijal....
CRNIJASTREB
CRNIJASTREB
Lord od Starigrada
Lord od Starigrada

Broj poruka : 10420
Godina : 37
Raspoloženje : PARTIZAN=SRCE ŠAMPIONA
Reputacija : 636
Datum upisa : 01.07.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Chandrian Pon 14 Jan 2013, 02:01

Ket jel ti sama skapiraš te teorije il čuješ za njih? Ako si sama.. svaka čast Sfinga je zagonetka, ne zagonetač 487423
Chandrian
Chandrian
Kralj Rojnara, Andala i Prvih ljudi, gospodar Sedam kraljevstava
Kralj Rojnara, Andala i Prvih ljudi, gospodar Sedam kraljevstava

Broj poruka : 5140
Godina : 33
Raspoloženje : ^
Reputacija : 604
Datum upisa : 21.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ket sa kanala Pon 14 Jan 2013, 13:20

Pa, prvu i četvrtu sam sama skontala (realno, prvu je svako mogao provaliti). Onda sam malo pretražila na netu da vidim šta ljudi kažu pa sam vidjela ovu teoriju sa Tirionom i sa Citadelom, jer sam potpuno zaboravila da Citadela ima one dvije sfinge ispred kapija.
Ket sa kanala
Ket sa kanala

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Starfell Sre 16 Jan 2013, 08:44

Ja mislim da je Sfinga Citadela.
Starfell
Starfell

Broj poruka : 861
Raspoloženje : a la stark
Reputacija : 50
Datum upisa : 31.03.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Zevs86 Sre 16 Jan 2013, 12:24

Ja sam za drugu teoriju. Dok je prva vec dokazana, i kao sto kaze Voja ne mora biti povezana sa Sfingom uopste jer ni ja ne mislim da je Sarela bitna iz tog razloga.
EDIT: Btw dobar post Wink
Zevs86
Zevs86
Lord zaštitnik Dola
Lord zaštitnik Dola

Broj poruka : 11916
Godina : 37
Raspoloženje : Meh
Reputacija : 651
Datum upisa : 28.02.2012

Nazad na vrh Ići dole