Traži
Similar topics
Zadnje teme
» Spam Tema....od Nim Ned 14 Apr 2024, 04:08
» Sta trenutno slusate
od Zevs86 Sub 03 Feb 2024, 23:56
» Slike prirode nam majke
od Lala Pet 26 Maj 2023, 21:46
» Predstavite nam se....
od Assassin Pet 28 Apr 2023, 18:23
» Robert Džordan "Točak vremena"
od Uno Nomesta Pon 26 Sep 2022, 14:57
» Robin Hobb - Vidovnjaci
od Zevs86 Uto 29 Dec 2020, 15:25
» Stiven Erikson- Malaska knjiga palih
od Assassin Pon 13 Apr 2020, 10:31
» Igrice (Generalno)
od Lord M. Pet 03 Apr 2020, 12:33
» Sta sada citate?
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:58
» Winter Is Coming...to HBO
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:55
» Dela, po povoljnoj ceni.
od Vazarius Uto 10 Mar 2020, 08:25
» Srećna 2o2o!
od Assassin Uto 07 Jan 2020, 12:43
» Serije koje volite / trenutno pratite
od Assassin Uto 12 Nov 2019, 16:54
» Silmarilion
od Vazarius Čet 31 Okt 2019, 09:38
» Jezik Čitanja
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:23
» Novi filmovi i filmske novosti
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:19
» "Vukodav" - Marija Semjonova
od Zevs86 Pet 25 Jan 2019, 10:49
» Demon Cycle - Peter V. Brett [spoiler]
od Vazarius Uto 08 Jan 2019, 14:44
» Srećna 2o19!
od Areal Sre 02 Jan 2019, 20:56
» Rejmond E. Fajst "Ratovi kapije sveta"
od Vazarius Pet 19 Okt 2018, 12:46
Pristupi
Ko je trenutno na forumu
Imamo 23 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 23 Gosta Nema
[ Videti svu listu ]
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 95 dana Čet 14 Nov 2024, 22:08
Naj bolji poslanici
Зимоврел (15838) | ||||
Sparkling Comet (15528) | ||||
Assassin (13622) | ||||
Zevs86 (11916) | ||||
Zandrin (10789) | ||||
CRNIJASTREB (10420) | ||||
Princ Regar (9341) | ||||
LunarFang (9218) | ||||
Uno Nomesta (8868) | ||||
Nim (8274) |
Omiljena Dinastija(Kuca) iz istorije
+16
White Rabbit
Ket sa kanala
Окир
Oberin Martel
Lemius the Queen's blade
Dušan
Ergon Lar Tund
Lord Dirk
Princ Regar
Legolas
LunarFang
inogoste
Prince of Ravens
arya
Lord M.
Vazarius
20 posters
Strana 1 od 3
Strana 1 od 3 • 1, 2, 3
Omiljena Dinastija(Kuca) iz istorije
KROZ ISTORIJU SU POSTOJALE MNOGE SPECIFICNE DINASTIJE.ODABERITE NEKE
Poslednji izmenio vazarius dana Ned 11 Sep 2011, 01:02, izmenjeno ukupno 1 puta
Vazarius- Gospodar Brzorečja
- Broj poruka : 3077
Raspoloženje : koracanje
Reputacija : 237
Datum upisa : 27.06.2011
Re: Omiljena Dinastija(Kuca) iz istorije
Meni su sledece
Hoenstaufen-najbolji predstavnik Fridrih I Barbarosa (Nemacka)
Plantangenti(valjda se tako pise) i predstavnik Ricard Lavlje Srce (Engleska)
I naravno Dzingis Kan i njegovi potomci (Mongoli)
Za domace se ne bi opredeljivao posto ne volim podele srba na srbe,ali bih naravno izdvojio Nemanjice kao i Stefana Lazarevica kao primer pravog viteza
Hoenstaufen-najbolji predstavnik Fridrih I Barbarosa (Nemacka)
Plantangenti(valjda se tako pise) i predstavnik Ricard Lavlje Srce (Engleska)
I naravno Dzingis Kan i njegovi potomci (Mongoli)
Za domace se ne bi opredeljivao posto ne volim podele srba na srbe,ali bih naravno izdvojio Nemanjice kao i Stefana Lazarevica kao primer pravog viteza
Pa naravno Nemanjići (pošto sam Vasojević) lol
Onda Petrovići (pametni likovi)
A Romanov mi je zanimljiva zbog masakra izvšenog nad njima.
Onda Petrovići (pametni likovi)
A Romanov mi je zanimljiva zbog masakra izvšenog nad njima.
Lord M.- Zapovednik Belih plaštova
- Broj poruka : 4090
Godina : 34
Raspoloženje : idealno
Reputacija : 276
Datum upisa : 09.11.2010
Романови такође.
arya- Vitez Bezemljaš
- Broj poruka : 218
Godina : 28
Raspoloženje : :)
Reputacija : 9
Datum upisa : 26.06.2011
Arja imam neki osecaj da te je najvise zaintrigirala prica o princezi Anastasiji.
Dinastija Paleologa, vladara Vizantije.
Dinastija Brankovića, šta god ljudi pričali ta linija je izrodila gomile dobrih ljudi i vladara. Recimo Vuk Grgurović zvani Zmaj Ognjeni Vuk koji je jedno vreme komandovao Crnom Legijom (plaćenička četa u Mađarskoj koja je kasnije postala regularna vojska, bili su prepoznatljivi po crnim oklopima , evo ovde wiki link, proverio sam izvore, u redu su. )
Onda Balšići koji su jedno vreme vladali Zetom dok nisu kleknuli pred Lazarevićima.
Dinastija Brankovića, šta god ljudi pričali ta linija je izrodila gomile dobrih ljudi i vladara. Recimo Vuk Grgurović zvani Zmaj Ognjeni Vuk koji je jedno vreme komandovao Crnom Legijom (plaćenička četa u Mađarskoj koja je kasnije postala regularna vojska, bili su prepoznatljivi po crnim oklopima , evo ovde wiki link, proverio sam izvore, u redu su. )
Onda Balšići koji su jedno vreme vladali Zetom dok nisu kleknuli pred Lazarevićima.
Prince of Ravens- Broj poruka : 5786
Godina : 35
Raspoloženje : Sorrowfully happy
Reputacija : 791
Datum upisa : 01.04.2010
Za postovanje je i dinastija Habzburgovaca.Vladali su skoro osam vekova.Pocevi od manjih titula do carske.
ˇ@vazarius-nije.zainrigirala me cjela priča,pogotovo o malom Alekseju.
po čemu to misliš?
po čemu to misliš?
arya- Vitez Bezemljaš
Pa posto te je Arja inspirisala,pomislio sam i za Anastasiju.
samo su jedni na svetu sinovi Davidovi
inogoste- Broj poruka : 161
Godina : 58
Raspoloženje : pliva
Reputacija : 22
Datum upisa : 17.06.2011
Paleolozi, Plantadzeneti, Lujevi (bilo je tu par dobrih likova), Nemanjici, Karadjordjevici, Lazarevici, Brankovici
LunarFang- Lord od Besnog Rta
- Broj poruka : 9218
Godina : 33
Raspoloženje : kako kad
Reputacija : 368
Datum upisa : 21.03.2011
Canak (ne znam kako se pise).. oni su vladali Kankuerom u vreme starih maja.. Taz Canak je 40 godina vladao i posle njegove smrti su stare Maje nestale..
I naravno dinastija Merovinga, zato sto su pokorili neke od veoma jakih civilizacija poput Vizigota, Saksonaca i td. A i zato sto se oni smatraju svetom lozom, tj. potomaka Isusa Hrista.. Ukoliko ste citali Da Vincijev kod razumete
I naravno dinastija Merovinga, zato sto su pokorili neke od veoma jakih civilizacija poput Vizigota, Saksonaca i td. A i zato sto se oni smatraju svetom lozom, tj. potomaka Isusa Hrista.. Ukoliko ste citali Da Vincijev kod razumete
Legolas- Broj poruka : 39
Godina : 30
Raspoloženje : odlicno
Reputacija : 2
Datum upisa : 14.11.2011
Nemanjici naravno.
P.S. Ricard Lavljeg srca je bio malo dete za Dusana Nemanjica, e sad to sto Ricarda ima skoro u svakom drugom filmu a za Dusana niko skoro i ne zna je stvar politike:)
P.S. Ricard Lavljeg srca je bio malo dete za Dusana Nemanjica, e sad to sto Ricarda ima skoro u svakom drugom filmu a za Dusana niko skoro i ne zna je stvar politike:)
Princ Regar- Broj poruka : 9341
Godina : 36
Reputacija : 630
Datum upisa : 13.09.2011
da budem iskren, mislim da to nije stvar politike. vecinu ljudi u svijetu ne mari za istoriju malih Evropskih naroda. Dusan je iskoristio gradjanski rat u Vizantiji za pridobijanje teritorija, ali nazalost nije pozivio dovoljno dugo da asimiluje taj narod i da ostvari neke druge planove kao npr krstaski rat protiv Otomana u dogovoru sa papomPrince Regar ::Nemanjici naravno.
teritorija i nije toliko bitna koliko je unutrasnje uredjenje same drzave. Dusanov zakonik je predvidjao neka pravila koja ce se u Evropi pojaviti tek posle Francuske revolucije. A da smo recimo danas malo razvijeniji mogli bi da ga naravno vise popularizujemo. Sto bi recimo neko snimao film o nekoj Srbiji iz srednjeg veka?
sa tim se slažem. Mi smo narod koji voli da se busa u grudi, ali nazalost nikada se ne uradi nesto konkretno.
Prince Regar ::teritorija i nije toliko bitna koliko je unutrasnje uredjenje same drzave. Dusanov zakonik je predvidjao neka pravila koja ce se u Evropi pojaviti tek posle Francuske revolucije. A da smo recimo danas malo razvijeniji mogli bi da ga naravno vise popularizujemo. Sto bi recimo neko snimao film o nekoj Srbiji iz srednjeg veka?
Da li mozes da mi navedes clanove ili odredbe za koje mislis da su izvan svog vremena?
Recimo, dva najvaznija su bila:1. D zakonik je predvidjao jedno pravilo ustavnog karaktera gde Dusan izricito kaze da ako cak i on kao car pise pismo sudijama da presude onako kako on trazi, sudije tom pismu da ne veruju vec da sude po zakoniku( prvi ustav u svetu je bio Ustav SAD-a iz 1787, DZ je donet 1349) 2. Skrivljena neuracunljivost, institut gde je neko sam sebe doveo u neuracunljivo stanje i uradio neko krivicno delo nece moci da se izvuce zbog toga sto je bio pijan, naduvan i slicno, zato sto je upravo sam sebe doveo u takvo stanje, to se pojavilo u Evropi tek posle Francuske revolucije. Ova dva su najvaznija, a ima i ostalih za koje ne mogu da poredim sa drugim drzavama jer nisam dovoljno siguran za njih kao sto su... Recimo Dusan je strogo zabranjivao skrnavljenje grobova zarad "nabadanja vampira", optuzivanje zena da su vestice i njihovo spaljivanje. Ako skontas da se radi o srednjem veku gde je u drustvu jako bilo ukorenjeno takvo misljenje videces da su ovo ipak napredne odredbe. Sto se tice samog feudalizma moze se reci da je ipak posredno Dusan zastitio kmetove odnosno ublazio tu feudalnu nejednakost izmesju vlastele i kmetova na taj nacin sto je predvideo posebno krivicno delo koje se zove nasilje nad seljacima gde se kaze ako vlastelin radi nesto seljacima sto nije odobreno zakonikom konfiskovace mu se cela imovina. Svakako ces se sloziti da je ovo dosta stroga kazna i da ce taj neko dobro da razmisli pre nego sto siluje neku "kmetkinju" Mozda ima jos nesto sto sada ne mogu da se setim...vazarius ::Prince Regar ::teritorija i nije toliko bitna koliko je unutrasnje uredjenje same drzave. Dusanov zakonik je predvidjao neka pravila koja ce se u Evropi pojaviti tek posle Francuske revolucije. A da smo recimo danas malo razvijeniji mogli bi da ga naravno vise popularizujemo. Sto bi recimo neko snimao film o nekoj Srbiji iz srednjeg veka?
Da li mozes da mi navedes clanove ili odredbe za koje mislis da su izvan svog vremena?
najprije
@arya preporucio bih ti knjigu "Prorocanstvo Romanov" od Stiva Berija, za slucaj da nisi procitala, zainteresovace te, vrlo dobro stivo.
A sto se tice dinastija, pa to je nesto o cemu bih mogao toliko toga da pisem, ali skraticu. Za mene su Petrovici zbilja nesto posebno, ne svaki pojedinacno naravno, ali kao dinastija koja je drzala C.Goru nepokorenu za vrijeme najzescih turskih napada. Neko ce reci nije im ni bilo u interes to malo parce zemlje, ali ja licno mislim da je lijepo vidjet na onim starim mapama u moru zelenog Otomanskog carstva ostrvo slobode, kakva god bila, ostavili smo trag u istoriju. Petar I Petrovic Njegos je naravno bio neprikosnoven, i nije svetac bez razloga.
Morao bih istaci jos i dinastiju Vasa za koju ne znam koliko je od vas culo. Vladali su Svedskom od 1521-1654. godine, najvise zbog jednog od mojih omiljenih vojskovodja Gustava II Adolfa. On je bio pravi inovator na polju vojne taktike i tehnike i prakticno neporazen u bici. Dao je novu dimenziju koriscenju topova u bici. U svojim osvajanjima stigao je i nadomak Beca, a cak do Bavarske. U bici kod Licena gdje je izgubio zivot, svedska vojska je izvojevala pobjedu.
@arya preporucio bih ti knjigu "Prorocanstvo Romanov" od Stiva Berija, za slucaj da nisi procitala, zainteresovace te, vrlo dobro stivo.
A sto se tice dinastija, pa to je nesto o cemu bih mogao toliko toga da pisem, ali skraticu. Za mene su Petrovici zbilja nesto posebno, ne svaki pojedinacno naravno, ali kao dinastija koja je drzala C.Goru nepokorenu za vrijeme najzescih turskih napada. Neko ce reci nije im ni bilo u interes to malo parce zemlje, ali ja licno mislim da je lijepo vidjet na onim starim mapama u moru zelenog Otomanskog carstva ostrvo slobode, kakva god bila, ostavili smo trag u istoriju. Petar I Petrovic Njegos je naravno bio neprikosnoven, i nije svetac bez razloga.
Morao bih istaci jos i dinastiju Vasa za koju ne znam koliko je od vas culo. Vladali su Svedskom od 1521-1654. godine, najvise zbog jednog od mojih omiljenih vojskovodja Gustava II Adolfa. On je bio pravi inovator na polju vojne taktike i tehnike i prakticno neporazen u bici. Dao je novu dimenziju koriscenju topova u bici. U svojim osvajanjima stigao je i nadomak Beca, a cak do Bavarske. U bici kod Licena gdje je izgubio zivot, svedska vojska je izvojevala pobjedu.
Lord Dirk- Broj poruka : 131
Raspoloženje : Na nivou
Reputacija : 10
Datum upisa : 02.07.2011
^slazem se sa Dirkm sto se tice Petrovica. Petar I je pomirio sukobljena plemena i totalno iskorijenio krvnu osvetu na prostoru Crne Gore i Brda. ne bih da zvuci politicki ali tako nesto susjednim Albancima nije poslo za rukom ni do dana danasnjeg.
Čitala sam,dopala mi se.Do duše početak mi je malo smor,ali kako se priča 'zakuvava' sve više mi se dopadala.Lord Dirk ::najprije
Ja bih tebi preporučila 'Oko Crvenog Cara' ,meni jednu od omiljenjih knjiga,sa sličnom temom,dakle o Romanovima odnosno o vremenu poslije njih.Meni lično fantastična knjiga.
arya- Vitez Bezemljaš
@arya Kolko je sjutra cu je potraziti u biblioteci, ionako sam neodlucan sto da citam sad. Pa javljam impresije
Lord Dirk- Broj poruka : 131
Raspoloženje : Na nivou
Reputacija : 10
Datum upisa : 02.07.2011
Ima dosta knjiga o Romanovima, mada ništa od toga nisam čitao.
Ergon Lar Tund- Gospodar Zmajkamena
- Broj poruka : 3940
Godina : 25
Raspoloženje : Nekakvo
Reputacija : 84
Datum upisa : 23.12.2010
@Lrd Dirk
Da napomenem Sam Eastland je autor.
Da napomenem Sam Eastland je autor.
arya- Vitez Bezemljaš