Traži
Zadnje teme
» Spam Tema....od Nim Ned 14 Apr 2024, 04:08
» Sta trenutno slusate
od Zevs86 Sub 03 Feb 2024, 23:56
» Slike prirode nam majke
od Lala Pet 26 Maj 2023, 21:46
» Predstavite nam se....
od Assassin Pet 28 Apr 2023, 18:23
» Robert Džordan "Točak vremena"
od Uno Nomesta Pon 26 Sep 2022, 14:57
» Robin Hobb - Vidovnjaci
od Zevs86 Uto 29 Dec 2020, 15:25
» Stiven Erikson- Malaska knjiga palih
od Assassin Pon 13 Apr 2020, 10:31
» Igrice (Generalno)
od Lord M. Pet 03 Apr 2020, 12:33
» Sta sada citate?
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:58
» Winter Is Coming...to HBO
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:55
» Dela, po povoljnoj ceni.
od Vazarius Uto 10 Mar 2020, 08:25
» Srećna 2o2o!
od Assassin Uto 07 Jan 2020, 12:43
» Serije koje volite / trenutno pratite
od Assassin Uto 12 Nov 2019, 16:54
» Silmarilion
od Vazarius Čet 31 Okt 2019, 09:38
» Jezik Čitanja
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:23
» Novi filmovi i filmske novosti
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:19
» "Vukodav" - Marija Semjonova
od Zevs86 Pet 25 Jan 2019, 10:49
» Demon Cycle - Peter V. Brett [spoiler]
od Vazarius Uto 08 Jan 2019, 14:44
» Srećna 2o19!
od Areal Sre 02 Jan 2019, 20:56
» Rejmond E. Fajst "Ratovi kapije sveta"
od Vazarius Pet 19 Okt 2018, 12:46
Pristupi
Ko je trenutno na forumu
Imamo 9 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 9 Gosta Nema
[ Videti svu listu ]
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 95 dana Čet 14 Nov 2024, 22:08
Naj bolji poslanici
Зимоврел (15838) | ||||
Sparkling Comet (15528) | ||||
Assassin (13622) | ||||
Zevs86 (11916) | ||||
Zandrin (10789) | ||||
CRNIJASTREB (10420) | ||||
Princ Regar (9341) | ||||
LunarFang (9218) | ||||
Uno Nomesta (8868) | ||||
Nim (8274) |
Inspiracija
+12
Witcher
Vazarius
orome
arya
Vlad
Ragona
bookman
Lord M.
Sharpshooter
Balerion
Ergon Lar Tund
Prince of Ravens
16 posters
Strana 4 od 5
Strana 4 od 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Inspiracija
A Tivin i Sersei? Ne bih rekao da su oni imali srama.
Witcher- Zaštitnik Severa
- Broj poruka : 4075
Godina : 29
Raspoloženje : i'm a diamond that is tired
Reputacija : 251
Datum upisa : 15.07.2010
procitao sam clanak o ratu ruza, ne vidim paralele. znate kako verovatno je uzeo to kao osnovu ali je Martinova borba za presto mnogo zanimljivija i kompleksnija sa deteljima. u ratu ruza su bile dve frakcije a u Vesterosu ih je 5-6. Grejdzoji (polazu pravo na sever i ostrva ne na citavo kraljevstvo), Starkovi (Brzorecje i sever ne celo kraljevstvo), dok Stanis, Renli, Dzofri i Deneris na celo sa vecim ili manjim pravom na vladavinu (right to rule). Boltonovo kopile ne brojim . okvirne paralele ima, ali borba za vlast se desavala na 1000 drugih mesta, Dusan Silni je oteo presto od oca, Vukan se ostro suprostavljao bratu cak i ratovao s njim.. tako da bi ja mogao reci da je Srbija posle Dusana Silnog nadahnula Martina. Mrnjavcevici su krenuli u rat, pripojili okolne teritorije sebi i proglasili se za kralja odnosno despota. Na drugoj strani Lazar i Vuk su porazili Nikolu Altomanovica zajedno sa Tvrtkom i podelili njegove zemlje itd. znaci moze se i o tome predivna knjiga napisati
naravno, Martin nije znao za ove stvari iz nase istorije, znao je za rat ruza, i moze biti inspiracija ali ne moze se reci da je iskopirao ideju kad se to dogodilo tako puno puta u istoriji.
naravno, Martin nije znao za ove stvari iz nase istorije, znao je za rat ruza, i moze biti inspiracija ali ne moze se reci da je iskopirao ideju kad se to dogodilo tako puno puta u istoriji.
orome- Legendarni Gusar
- Broj poruka : 319
Raspoloženje : :)
Reputacija : 21
Datum upisa : 28.07.2011
Ne shvatam šta hoćeš da kažeš, da te ovo iz PLIVa podseća na našu istoriju, ili...?
Mondenkind- Broj poruka : 1622
Raspoloženje : .....
Reputacija : 64
Datum upisa : 30.05.2011
Pa da, ipak je on Amerikanac koji ne zna razliku između Srbije i Avganistana,niti zna za našu istoriju koja bi bila dobar izvor za HF knjigu.
Ergon Lar Tund- Gospodar Zmajkamena
- Broj poruka : 3940
Godina : 25
Raspoloženje : Nekakvo
Reputacija : 84
Datum upisa : 23.12.2010
Mondenkind ::Ne shvatam šta hoćeš da kažeš, da te ovo iz PLIVa podseća na našu istoriju, ili...?
ne, nego da je morao naci utemeljenje u necemu, e sad tvrditi da je to bas rat ruza nije zahvalno. jer je Tolkin na primer, znao brojne jezike, citao i razumeo srpski izmedju ostalog, bio svestran i izuzetno inteligentan (to je za ovo da ne znaju razliku izmedju Srbistana i Avganistana) . hocu da kazem da ne mora da znaci da od svih borbi za tron da ga je bas rat ruza inspirisao, tj da je ukrao ideju ko sto su neki ovde pisali. ja u tome ne vidim nista lose. jer od rata ruza je bilo dosta komplikovanijih borbi za presto, jedna od njih je i PLIV. borbe iz nase istorije sam napisao da naznacim da u svakoj srednjovekovnoj kralj. porodici je bilo slicnih stvari. martin je to stavio u jedan odlican roman.
orome- Legendarni Gusar
- Broj poruka : 319
Reputacija : 21
Datum upisa : 28.07.2011
uf bas ima ovde svega... ali ipak mislim da je uticaj Britanske istorije najsnazniji.
Secam se da sam procitao negde da je sukob Starka i Lanistera inspirisan ratom ruza (Yorka i Lancastera). Cak su i imena slicna.
Takodje ceo kontinent Westerosa podseca na Veliku britaniju a Zid je u stvari Hadrijanov zid koji je takodje sluzio za odbranu od divljih plemena sa severa.
Kralj Robert je po meni slika i prilika Henrija VIII, slicnosti su beskrajne osim sto se ovaj nije zenio nego samo kurvao.
Prvi ljudi- keltska plemena, Andali- Anglosaksonci i Targarjeni- kao Normanski osvajaci.
Imajte na umu da se ovde radi o inspiraciji, ne kazem da su pomenuti pojmovi identicni,mada neki jesu, vec samo da su posluzili kao osnova na kojoj je Martin stvorio nesto sasvim novo
Secam se da sam procitao negde da je sukob Starka i Lanistera inspirisan ratom ruza (Yorka i Lancastera). Cak su i imena slicna.
Takodje ceo kontinent Westerosa podseca na Veliku britaniju a Zid je u stvari Hadrijanov zid koji je takodje sluzio za odbranu od divljih plemena sa severa.
Kralj Robert je po meni slika i prilika Henrija VIII, slicnosti su beskrajne osim sto se ovaj nije zenio nego samo kurvao.
Prvi ljudi- keltska plemena, Andali- Anglosaksonci i Targarjeni- kao Normanski osvajaci.
Imajte na umu da se ovde radi o inspiraciji, ne kazem da su pomenuti pojmovi identicni,mada neki jesu, vec samo da su posluzili kao osnova na kojoj je Martin stvorio nesto sasvim novo
Glumac92- Broj poruka : 541
Godina : 32
Raspoloženje : Da je bolje ne bi valjalo
Reputacija : 3
Datum upisa : 09.02.2009
Ili recimo
- Spojler:
- onaj Sersein hod srama se zaista desio u istoriji, bese to neka zena, kurva, sta vec koja je bila sa nekim Edvardom iz Engleske....
Princ Regar- Broj poruka : 9341
Godina : 36
Reputacija : 630
Datum upisa : 13.09.2011
e vidis za to nisam znao, ali je jako zanimljivo.
Reko bih da je definitivno britranska istorija dominantna u postavci price, ali da je u nju upleteno jos mnogo detalja iz drugih kultura i istorija. npr. Dotraci- Huni ili Mongoli, Dornjani- narodi bliskog Istoka, Bravos- Venecija, Stari Gis- Rimsko carstvo, Gvozdenrodjeni su u stvari vikinski pljackasi itd.
Reko bih da je definitivno britranska istorija dominantna u postavci price, ali da je u nju upleteno jos mnogo detalja iz drugih kultura i istorija. npr. Dotraci- Huni ili Mongoli, Dornjani- narodi bliskog Istoka, Bravos- Venecija, Stari Gis- Rimsko carstvo, Gvozdenrodjeni su u stvari vikinski pljackasi itd.
Glumac92- Broj poruka : 541
Godina : 32
Raspoloženje : Da je bolje ne bi valjalo
Reputacija : 3
Datum upisa : 09.02.2009
Pa i jeste, bukvalno sve sto si rekao... Britanska istorija ponajvise ali ima i dosta tih egzoticnih, orijentalnih narocito za istocni deo Martinovog sveta. Ja recimo Dornjane nisam zamisljao kao neke Arape i slicno, ali oni bas jesu kao Arapi. Jasu kamile, imaju lake oklope kao i Arapi, dosta njih su crnomanjasti kao Romi. Tek kada Doran i ekipa ulaze kao POV, onda sam skontao...
Valirija mene recimo skroz podseca na Atlantidu
Prince Regar ::Ili recimo
- Spojler:
onaj Sersein hod srama se zaista desio u istoriji, bese to neka zena, kurva, sta vec koja je bila sa nekim Edvardom iz Engleske....
Šta...? Ne kapiram?
Pustinja svuda..Prince Regar ::Pa i jeste, bukvalno sve sto si rekao... Britanska istorija ponajvise ali ima i dosta tih egzoticnih, orijentalnih narocito za istocni deo Martinovog sveta. Ja recimo Dornjane nisam zamisljao kao neke Arape i slicno, ali oni bas jesu kao Arapi. Jasu kamile, imaju lake oklope kao i Arapi, dosta njih su crnomanjasti kao Romi. Tek kada Doran i ekipa ulaze kao POV, onda sam skontao...
Nim- Kraljica Rojnara, Andala i Prvih ljudi, gospodarica Sedam kraljevstava
- Broj poruka : 8274
Godina : 37
Raspoloženje : kiselo grozdje :P
Reputacija : 388
Datum upisa : 13.03.2012
PA morala bi da iscitas ples monden...Mondenkind ::Prince Regar ::Ili recimo
- Spojler:
onaj Sersein hod srama se zaista desio u istoriji, bese to neka zena, kurva, sta vec koja je bila sa nekim Edvardom iz Engleske....
Šta...? Ne kapiram?
Napiši u spojleru. Mada mislim da Sersei nema u Plesu. o.O
- Spojler:
- Secas se da je Sersei zatocena od strane Prvoobrednika i uopste Religije Sedmoro kao institucije? U Plesu ima dva poglavlja sa njome. Kako je vratila na snagu zakone o Ratobornim vernicima kao sto se secas ona im je i vratila pravo da je drze zatocenu. Videla je da se uplela i morala je da prizna da je varala Roberta, i jos neke manje detalje ali nista socno nije priznala, i pritom je naravno lila krokodilske suze zbog toga. prvoobrednik je rekao ok i nagodio se sa njom da joj se sudi borbom i dopustio joj da se vrati u Crvenu tvrdjavu ali da prethodno predje tzv put srama da bi procistila svoje telo od greha. Mora citav put od Belorovog obredista do zamka da predje gola i obrijana do glave. I naravno dobro se drzala veci deo puta ali na kraju je briznula u plac i vristeci se srusila pred kapije zamka.
Au...hahahahha, to kraj plesa? A kako je prošla devica Margeri? Kako me nerviraju ti popovi, čak više od Sersei...
Mondenkind ::Au...hahahahha, to kraj plesa? A kako je prošla devica Margeri? Kako me nerviraju ti popovi, čak više od Sersei...
- Spojler:
- Pa za nju manje vise jeste, posle toga je podigne u narucje onaj Planinin zombi i odnese je u zamak. Ima jos jedna scena u epilogu bas na kraju gde vecera sa Tomenom i kevanom i to je to ali je taj epilog iz Kevanovog POV-a. Pustili su i Margeri i njoj ce se suditi ali imaju veoma slabo dokaza protiv nje a i generalno ona je samo optuzena da nije devica dok ova druga....
Kako su mi odvratni ti septovi...
Sad sam nesto skontao, Martin jeste dobio inspiraciju za Dornjane od blisko istocnih zemalja ali u delo nije preneo samo jednu stvar vezanu za bliski istok. a to je naravno polozaj zene. U Dorni zena moze cak da ima pravo seniorata nad muskarcem a i pritom kako se zene u Dorni ponasaju ....
Definitivno ne kao na Bliskom istoku
Definitivno ne kao na Bliskom istoku
Što se tiče njihovih žena prva asocijacija odmah Boadicea! Mada one vuku malo više na nešto drugo...
Gost- Gost
Ona kraljica iz ustanka protiv Rimljana?Red_Cherry ::Što se tiče njihovih žena prva asocijacija odmah Boadicea! Mada one vuku malo više na nešto drugo...
Da, čuo si za nju? Ona mi je baš tako nekako, vatrena i borbena ~Prince Regar ::Ona kraljica iz ustanka protiv Rimljana?Red_Cherry ::Što se tiče njihovih žena prva asocijacija odmah Boadicea! Mada one vuku malo više na nešto drugo...
Gost- Gost
Pa uclili smo malo o njoj.... A i generalno volim istoriju.
Ajde bre Regare koga mazes, proguglao sad malo
Hm, hm.... Moracemo ponovo nekog Starka da spalimoNim ::Ajde bre Regare koga mazes, proguglao sad malo
Strana 4 od 5 • 1, 2, 3, 4, 5