Traži
Similar topics
Zadnje teme
» Spam Tema....od Nim Ned 14 Apr 2024, 04:08
» Sta trenutno slusate
od Zevs86 Sub 03 Feb 2024, 23:56
» Slike prirode nam majke
od Lala Pet 26 Maj 2023, 21:46
» Predstavite nam se....
od Assassin Pet 28 Apr 2023, 18:23
» Robert Džordan "Točak vremena"
od Uno Nomesta Pon 26 Sep 2022, 14:57
» Robin Hobb - Vidovnjaci
od Zevs86 Uto 29 Dec 2020, 15:25
» Stiven Erikson- Malaska knjiga palih
od Assassin Pon 13 Apr 2020, 10:31
» Igrice (Generalno)
od Lord M. Pet 03 Apr 2020, 12:33
» Sta sada citate?
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:58
» Winter Is Coming...to HBO
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:55
» Dela, po povoljnoj ceni.
od Vazarius Uto 10 Mar 2020, 08:25
» Srećna 2o2o!
od Assassin Uto 07 Jan 2020, 12:43
» Serije koje volite / trenutno pratite
od Assassin Uto 12 Nov 2019, 16:54
» Silmarilion
od Vazarius Čet 31 Okt 2019, 09:38
» Jezik Čitanja
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:23
» Novi filmovi i filmske novosti
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:19
» "Vukodav" - Marija Semjonova
od Zevs86 Pet 25 Jan 2019, 10:49
» Demon Cycle - Peter V. Brett [spoiler]
od Vazarius Uto 08 Jan 2019, 14:44
» Srećna 2o19!
od Areal Sre 02 Jan 2019, 20:56
» Rejmond E. Fajst "Ratovi kapije sveta"
od Vazarius Pet 19 Okt 2018, 12:46
Pristupi
Ko je trenutno na forumu
Imamo 49 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 49 Gosta :: 1 ProvajderNema
[ Videti svu listu ]
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 95 dana Čet 14 Nov 2024, 22:08
Naj bolji poslanici
Зимоврел (15838) | ||||
Sparkling Comet (15528) | ||||
Assassin (13622) | ||||
Zevs86 (11916) | ||||
Zandrin (10789) | ||||
CRNIJASTREB (10420) | ||||
Princ Regar (9341) | ||||
LunarFang (9218) | ||||
Uno Nomesta (8868) | ||||
Nim (8274) |
Ekatarina Velika
+4
Igrit
VojaLu
JohnieRW
Ket sa kanala
8 posters
WORLD OF WESTEROS :: Umetnost :: Muzika :: Grupe
Strana 1 od 1
Ekatarina Velika
Danas se navršava 19 godina otkako je Milan Mladenović preminuo od raka pankreasa. Htjedoh da mu odam počast spamovanjem mojih omiljenih pjesama u temi EKV-a, ali vidim da ista nije postojala do sada. Ja inače ne pratim kad je kome godišnjica smrti ili rođenja, ali EKV je jedan od mojih omiljenih bendova ikada, nema njihove pjesme koju ja ne znam i tekstovi su im nestvarno dobri. Njih ne treba porediti na nivou bendova iz regije jer su daleko iznad. Većina domaćih bendova ima neke jednostavne tekstove, dok su tekstovi EKV-a čista poezija. Dobro, sad počinjem da zvučim kao tipični EKV fanatik koji od Mladenovića pravi boga. Uglavnom, ja sam samo htjela da kažem koliko ja volim ovaj bend, i sigurna sam da je njihova muzika uticala na mene u stvaralačkom smislu. Zaboga, jednom sam čak sanjala da mi je Milan lično otpjevao i odsvirao pjesmu EKV-a koja ne postoji u stvarnosti.
Počeću sa mojom omiljenom pjesmom koja je istovremeno veoma potcijenjena:
У новембру 2006. године песма "Пар година за нас" је изгласана за најбољу југословенску песму свих времена од стране слушалаца београдског радија Б92. Милан Младеновић је у свом интервјуу за емисију РТС ТВБ „ТВ Постер“ 1992. године изјавио да је "Пар година за нас" најбоља песма коју је Екатарина Велика направила.
Moj omiljeni album:
Албум Дум дум се сматра најмрачнијим албумом групе. Његова суморност и атмосфера трагедије одају опште стање у Југославији која се у то време, почетком 90-их лагано распада и приближава грађанском рату.
Pjesma koja me je navukla na EKV:
Njihova, rekla bih, najpopularnija pjesma:
Nešto onozemaljsko sa strašnom simbolikom u tekstu:
Još jedna popularna:
Јутелов концерт за мир
У лето 1991. године долази до избијања рата у Словенији и Хрватској због отцепљења од СФРЈ. 28. јула 1991. године Јутел је огранизовао Концерт за мир на платоу код хотела Холидеј Ин, да би политичарима скренуо пажњу да би њиховим руководством рат могао да се прошири на остале делове Југославије. Због кише која је падала тог дана претила је опасност да концерт буде одложен, али самопрегорним радом радника који су радили на монтажи опреме и организатора концерта, концерт је у рекордном времену пресељен у дворану Зетра. Поред великог броја Сарајлија на концерт су организованим превозом дошли људи из разних крајева Југославије. Петнаест хиљада места у дворани није било довољно да прими све који су дошли, тако да су напољу остали многобројни који нису успели ући у дворану. Програм су водили Горан Милић и Гордана Суша која је читала вести говорећи публици да реагују на сваку информацију својим аплаузом или звиждуком. Цео догађај преносила је директно Телевизија Сарајево, док је од осталих ЈРТ центара концерт директно емитовала само ТВ Скопље. Гледаоци у Србији били су ускраћени за пренос концерта јер ТВ Београд није хтела да извештава, тако да је директан пренос емитовала НТВ Студио Б, али само за подручје Београда јер им је толики био домет. На концерту су наступили протагонисти емисије Топ листа надреалиста, Горан Бреговић, Раде Шербеџија, групе Индекси, Плави оркестар, Црвена јабука, Хари Мата Хари, Регина, Бајага и инструктори, Екатарина Велика, Горан Бреговић, Раде Шербеџија, Мерлин...
"U svakom porazu ja sam video deo slobode"
EKV su zaista bili nešto drugačije, neponovljivo, vanvremenski bend koji je postojao u pogrešno vrijeme. Da je ovaj bend nastao negdje na području SAD-a, u to doba bi sigurno bio popularniji i od same Nirvane (još jedan od mojih omiljenih bendova). Mislim da su imali taj duh koji je vladao početkom devedesetih, iako nisu svirali grandž, imali su tu "tamu" u tekstovima. Mnogi bi se složili sa mnom da je EKV doživio pravu popularnost tek kasnije, kada je Milan preminuo i ujedno se i bend raspao. U ono ratno doba nikome nije bilo do muzike, naročito ne do rok muzike, pa je i razumljivo to što je tako genijalan album kao što je "Dum dum" ostao neprimijećen. Međutim, zahvaljujući modernoj tehnologiji, audio snimci koje su nam ostavili u nasljeđe su omogućili nama mlađim generacijama da uhvatimo dio tog genijalnog čime je EKV naprosto zračio. Slušati EKV nije značilo slušati samo muziku već i proživljavati je. To je značilo duboko poniranje u sebe na koje nisu svi spremni, pa tako svi znaju pjesme kao što su "Krug", "Srce" i "Ti si sav moj bol", ali EKV obožava samo uži krug ljudi. Ne kažem da samo "elitisti" slušaju EKV i da su oni nešto iznad ostalih koji ne slušaju, nego da mnogima upravo smetaju njihovi mračni tekstovi i nisu svi u stanju da se potpuno prepuste tom nečem čudnom i drugačijem kao što je njihova muzika.
Sigurno se vama ne čini ovako pola od ovoga što sam napisala, ali shvatite me, ja to iz ugla obožavateljke. Svi mi tako krenemo da se zanosimo kada pričamo o nečem što volimo. Uostalom, čovjek je mrtav, a o pokojnicima treba pričati sve najbolje.
„Моја прва и највећа жеља би била да се пробудим и да установим да је 1990. година и да кажем: Ух, ал сам нешто ружно сањао!“
- Milan Mladenović
Počivaj u miru, legendo!
Ket sa kanala- Broj poruka : 2648
Raspoloženje : ...
Reputacija : 482
Datum upisa : 06.01.2013
JohnieRW- Poznavalac Plamena
- Broj poruka : 707
Godina : 35
Raspoloženje : :)
Reputacija : 124
Datum upisa : 26.09.2012
Re: Ekatarina Velika
Plus za temu...
Dodao bih ovo za početak
GLAD
U krugu oka, ispod nervozne kože
Mirno čeka glad
Napukle snage, ali gvozdenog stiska
Vreba glad
I kada mislim da je svega mi dosta
Kada krenem da se hvatam za zemlju
Opet osećam glad
To nije igra za jedno
To je igra za dvoje, za mene i glad
Ta greska moze da me košta života
Živim samo za glad
Glad mi otima dodir
Glad mi uzima dušu
Glad mi otima dodir
Uzima dušu, uzima dušu
Uvek budna je glad
Ždere glad
Opet osećam glad
Dodao bih ovo za početak
GLAD
Mirno čeka glad
Vreba glad
Opet osećam glad
To nije igra za jedno
To je igra za dvoje, za mene i glad
Ta greska moze da me košta života
Živim samo za glad
Glad mi otima dodir
Glad mi uzima dušu
Glad mi otima dodir
Uzima dušu, uzima dušu
Uvek budna je glad
Ždere glad
Opet osećam glad
jedna od mojih omiljenih.. inače Milan je rođen 21. septembra baš kao i ja..
Igrit- Broj poruka : 325
Godina : 36
Raspoloženje : jaooo :)
Reputacija : 92
Datum upisa : 17.10.2013
Areal- Lord zaštitnik Zapada
- Broj poruka : 5992
Godina : 40
Raspoloženje : Lord Protector of Casterly Rock, Lord of Windblade and Tumbleston, Shield of Lannisport and Warden of the West, Lion from the North, Noble Lord Areal
Reputacija : 403
Datum upisa : 01.01.2012
Jeдна од ретких група која је умела текст и мелодију да уплете у нераскидиву целину тако да док слушаш песму напросто "осећаш речи"... Велика је штета што су били заробљени у замци наркоманије и на тај начин упропастили свој огроман таленат
Мој омиљени члан је прелепа Маги <3, црна принцеза југословенског новог таласа Без њих је домаћа музичка сцена остала ускраћена, осиромашена
Криво ми је што је на крају завршила у условима недостојним човека
Неке омиљене песме и текстови:
Ручали смо месо
Глодали смо кости добрих животиња
Ми мењамо дан за ноћ
ми мењамо ноћ за дан
Пољуби прво оне несрећне, па онда смири оне немирне
Луткама сашиј мале хаљине, и ловцима затегни лукове
Пронађи ме, пронађи ме, у соби где умире дан
У мојим хладним, кишним собама, на зиду цртеж црног црва
Погледај зид, погледај зид, из црног, мртвог, празног мртвила
Ми смо слободни, ми смо слободни
Ја сам рођен сасвим сам, рођен сасвим сам
Помири псе и мачке речима, нахрани гладне својим очима
Додирни дланом недодирљиве, и спаси нас неухватљиве
Сигуран сам, или само мислим да сам сигуран
Стакленим ногама, ово је ход по танкој жици
Маскиран сам, или само мислим да сам маскиран
Под овим бојама, говорим само речи што ме крију
Саставићу крајеве, исцепане поруке
Трагове под прозором и обале под јастуком, као у сну...
Опрезан сам, твоје очи гледају у мој длан
Ти не знаш ко сам ја, ја не знам ко бих могао бити
Покушај сазнати, ни из чега склопити
Подигни завесу, покажи све што мислиш да кријем
Мој омиљени члан је прелепа Маги <3, црна принцеза југословенског новог таласа Без њих је домаћа музичка сцена остала ускраћена, осиромашена
Криво ми је што је на крају завршила у условима недостојним човека
Неке омиљене песме и текстови:
Ручали смо месо
Глодали смо кости добрих животиња
Ми мењамо дан за ноћ
ми мењамо ноћ за дан
Пољуби прво оне несрећне, па онда смири оне немирне
Луткама сашиј мале хаљине, и ловцима затегни лукове
У мојим хладним, кишним собама, на зиду цртеж црног црва
Погледај зид, погледај зид, из црног, мртвог, празног мртвила
Ми смо слободни, ми смо слободни
Ја сам рођен сасвим сам, рођен сасвим сам
Помири псе и мачке речима, нахрани гладне својим очима
Додирни дланом недодирљиве, и спаси нас неухватљиве
Сигуран сам, или само мислим да сам сигуран
Стакленим ногама, ово је ход по танкој жици
Маскиран сам, или само мислим да сам маскиран
Под овим бојама, говорим само речи што ме крију
Саставићу крајеве, исцепане поруке
Трагове под прозором и обале под јастуком, као у сну...
Опрезан сам, твоје очи гледају у мој длан
Ти не знаш ко сам ја, ја не знам ко бих могао бити
Покушај сазнати, ни из чега склопити
Подигни завесу, покажи све што мислиш да кријем
Зимоврел- Gospa od Zimovrela
- Broj poruka : 15838
Godina : 38
Raspoloženje : :)
Reputacija : 2659
Datum upisa : 09.09.2012
Херметично препуцано ђубре. То бих рекао пре пар година, а онда сам схватио да није ЕКВ толико лош (и даље гајим анимозитет према тим текстовима, да се разумемо, а има и пар песама које могу да слушам) колико не волим да видим припаднике култа Младеновићевих сведока. Ниједан бенд, осим можда Тула, да ја знам, нема толико залуђена стада фанова и идеализатора, нарочито међу шипарицама, а то поприлично уме да поквари слику. У Туловом случају није успело...
азор ахаи- Lord zaštitnik Juga
- Broj poruka : 2440
Raspoloženje : there is no order as pure as this storm
Reputacija : 428
Datum upisa : 02.12.2012
Vidi Az, znam par ljudi koji slično misli, jer su zaboga u srednjoj školi EKV slušale te šiparice i stado fanova kako ti kažeš :DAli to je bilo nekad kada su ljudi birali između EKV-a, Nirvane, Metallice, Alice In Chains i još mnogo mnogo bendova što dobrih, što loših, što osrednjih. Iskreno, ja ih nešto nisam slušao u periodu srednje škole, bili su mi OK.
Kada sada napravim otklon i ponovo čujem muziku i tekstove koje su stvarali, onako realno, moglo bi se reći da su jedan od najboljih, ako ne i najbolji bend sa ovih prostora bez obzira na stada i sekte Mladenovića kojima nikad nisam pripadao
Kada sada napravim otklon i ponovo čujem muziku i tekstove koje su stvarali, onako realno, moglo bi se reći da su jedan od najboljih, ako ne i najbolji bend sa ovih prostora bez obzira na stada i sekte Mladenovića kojima nikad nisam pripadao
Amen.Kad ljudi nauče da posmatraju stvari iz nekog drugog ugla, ne samo iz svog, kad nauče da razmišljaju o tome da je moguće imati nekoliko istina i da prava istina nikad ne postoji, da je ona vrlo retko na jednoj strani, onda će jednog dana, možda 6800. godine, to biti moguće. Za sada, ljudski rod još nije na tom nivou da bi mogao da živi u miru, mislim da je ovo prirodno stanje stvari.
Ket sa kanala- Broj poruka : 2648
Raspoloženje : ...
Reputacija : 482
Datum upisa : 06.01.2013
EKV
mozemo pricati siparice, fanovi ovi oni..nisu oni krivi sto su bili to sto jesu
a bili su i ostali mnogo toga sto niko nece nikad dostici
bend sa najjacim tekstovima na ex ju sceni, uz jos neke grupe tipa azre, corbe etc, ali mnogo mnogo iznad svih njih
kad slusas te reci, zapitas se, imaju dubinu, smisao, lepotu, melodiju, oni su imali harizmu
ne, od njih nema dalje, uz duzno postovanje prema svima ostalima
i najvise su me nervirali plagijatori, a od plagijatora najvise mi ide na nerve van gogh i djule..umislio itripovao se covek da je drugi milan..e pa nije
mozemo pricati siparice, fanovi ovi oni..nisu oni krivi sto su bili to sto jesu
a bili su i ostali mnogo toga sto niko nece nikad dostici
bend sa najjacim tekstovima na ex ju sceni, uz jos neke grupe tipa azre, corbe etc, ali mnogo mnogo iznad svih njih
kad slusas te reci, zapitas se, imaju dubinu, smisao, lepotu, melodiju, oni su imali harizmu
ne, od njih nema dalje, uz duzno postovanje prema svima ostalima
i najvise su me nervirali plagijatori, a od plagijatora najvise mi ide na nerve van gogh i djule..umislio itripovao se covek da je drugi milan..e pa nije
Zandrin- Zakleta sestra
- Broj poruka : 10789
Raspoloženje : op trt gevezen zajn
Reputacija : 857
Datum upisa : 29.01.2013
WORLD OF WESTEROS :: Umetnost :: Muzika :: Grupe
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu