Traži
Similar topics
Zadnje teme
» Spam Tema....od Nim Ned 14 Apr 2024, 04:08
» Sta trenutno slusate
od Zevs86 Sub 03 Feb 2024, 23:56
» Slike prirode nam majke
od Lala Pet 26 Maj 2023, 21:46
» Predstavite nam se....
od Assassin Pet 28 Apr 2023, 18:23
» Robert Džordan "Točak vremena"
od Uno Nomesta Pon 26 Sep 2022, 14:57
» Robin Hobb - Vidovnjaci
od Zevs86 Uto 29 Dec 2020, 15:25
» Stiven Erikson- Malaska knjiga palih
od Assassin Pon 13 Apr 2020, 10:31
» Igrice (Generalno)
od Lord M. Pet 03 Apr 2020, 12:33
» Sta sada citate?
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:58
» Winter Is Coming...to HBO
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:55
» Dela, po povoljnoj ceni.
od Vazarius Uto 10 Mar 2020, 08:25
» Srećna 2o2o!
od Assassin Uto 07 Jan 2020, 12:43
» Serije koje volite / trenutno pratite
od Assassin Uto 12 Nov 2019, 16:54
» Silmarilion
od Vazarius Čet 31 Okt 2019, 09:38
» Jezik Čitanja
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:23
» Novi filmovi i filmske novosti
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:19
» "Vukodav" - Marija Semjonova
od Zevs86 Pet 25 Jan 2019, 10:49
» Demon Cycle - Peter V. Brett [spoiler]
od Vazarius Uto 08 Jan 2019, 14:44
» Srećna 2o19!
od Areal Sre 02 Jan 2019, 20:56
» Rejmond E. Fajst "Ratovi kapije sveta"
od Vazarius Pet 19 Okt 2018, 12:46
Pristupi
Ko je trenutno na forumu
Imamo 13 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 13 Gosta Nema
[ Videti svu listu ]
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 95 dana Čet 14 Nov 2024, 22:08
Naj bolji poslanici
Зимоврел (15838) | ||||
Sparkling Comet (15528) | ||||
Assassin (13622) | ||||
Zevs86 (11916) | ||||
Zandrin (10789) | ||||
CRNIJASTREB (10420) | ||||
Princ Regar (9341) | ||||
LunarFang (9218) | ||||
Uno Nomesta (8868) | ||||
Nim (8274) |
Sta sada citate?
+45
Faceless Girl
азор ахаи
Srle
VojaLu
Nim
Vazarius
Svinjotaur
bockybp
Gart
Dr Nedeljkovic
Mesečeva Devojčica
Princ Regar
AbsintVila
Hokins
JohnieRW
Окир
Arwen
Kian The Nephilim
Althinne
Chandrian
Petyr Baelish
Лираел
Lord Dirk
Blacko
Prince of Ravens
Вештица
HuddleBre
Lothesse
Assassin
Uno Nomesta
Lord M.
Esme Weatherwax
LunarFang
Ergon Lar Tund
Dimeks
Kingslayer
Sparkling Comet
Nocnoi_Dozor
Lya
Зимоврел
Zevs86
Zandrin
CRNIJASTREB
Nocturnal
Ket sa kanala
49 posters
Strana 15 od 40
Strana 15 od 40 • 1 ... 9 ... 14, 15, 16 ... 27 ... 40
Re: Sta sada citate?
Eto ne secam se da je Ljevin bio protiv toga, bas me cudi da nisam to upamtila, sigurno mi se nije dopalo :Don i Kiti spadaju u idealne savrsene likove i svima se dopadaju verovatno zbog toga, mene je Kiti nervirala.
Au Zim ja nisam podnosila Pjera i svaki put sam ga bitchslapovala u glavi, kakav mekusac jbt i posle kad sam citala da je Tolstoj njemu prepisao neke svoje karakteristike, fuj
Au Zim ja nisam podnosila Pjera i svaki put sam ga bitchslapovala u glavi, kakav mekusac jbt i posle kad sam citala da je Tolstoj njemu prepisao neke svoje karakteristike, fuj
Gost- Gost
Kako je mene smarala Ana Karenjina. Nisam mogao da pročitam celu knjigu pa sam zamolio drugaricu da mi je prepriča. A Majstora i margaritu i RAt i mir ću uskoro pročitati.
Nocnoi_Dozor- Vitez od Zimovrela
- Broj poruka : 6765
Godina : 36
Raspoloženje : Ok
Reputacija : 260
Datum upisa : 11.01.2013
Ako nisi uspeo Karenjinu koja je ono, samo dva toma, zamisli Rat i mir koji je u cetiri jos veca toma
Gost- Gost
Jeste, jeste. Cak, ako se dobro seca, je pricao i sa neki robovlasnikom,Trešnja ::Eto ne secam se da je Ljevin bio protiv toga, bas me cudi da nisam to upamtila, sigurno mi se nije dopalo :Don i Kiti spadaju u idealne savrsene likove i svima se dopadaju verovatno zbog toga, mene je Kiti nervirala.
koji je podrzavao njegove poglede na stvari, pricali na nekom banketu.
Pa mi je jos vise neumesno to bilo.
Ali eto, zaboravi se. Ja na primer zaboravio kosidbu, pa gledam sta pisete
o njoj, tek se pre pet sekundi setio svega, vecine.
Assassin- Lord Zapovednik Noćne Straže
- Broj poruka : 13622
Godina : 33
Raspoloženje : Arise!
Reputacija : 937
Datum upisa : 09.12.2009
ne mislim ništa od navedenog da pročitam
Uno Nomesta- Zapovednik Istočne Morobdije
- Broj poruka : 8868
Godina : 29
Raspoloženje : lepo
Reputacija : 259
Datum upisa : 21.02.2013
Ne znam za RAt i Mir ali mene Karenjina podseća na špansku seriju.Trešnja ::Ako nisi uspeo Karenjinu koja je ono, samo dva toma, zamisli Rat i mir koji je u cetiri jos veca toma
onda Rat i mir nije za tebe, jer je mnogo duzi vremenski period i ne zna se ko sa kim......
Gost- Gost
Ne zna se ko koga...
Meni se nesto ti klasici ne citaju,al' to moze da bude zaostavstina iz srednje skole,sto neko rece
Unapred mislim da su dosadni :p
Unapred mislim da su dosadni :p
Lothesse- Broj poruka : 5764
Godina : 34
Raspoloženje : Sleepy kitty, pur, pur, puuuuur
Reputacija : 343
Datum upisa : 11.02.2009
Kad se setim da smo mi morali da čitamo Proce, Sto godina samoće, Derviš i smrt. Jedino se Andrićem nisam razočarao u srednjoj.
Meni su najveci problem bili Faust i Ana Karenjina.I Necista krv.
Ostalo se moglo citati.Mada,nismo puno lektira citali,profesorka nam je davala da izaberemo po jednu lektiru za polugodiste.
A za neke smo na casu gledali filmove (npr Balkanski spijun) ili pravili mini predstave (Cekajuci Godoa).
Ostalo se moglo citati.Mada,nismo puno lektira citali,profesorka nam je davala da izaberemo po jednu lektiru za polugodiste.
A za neke smo na casu gledali filmove (npr Balkanski spijun) ili pravili mini predstave (Cekajuci Godoa).
Čekajući Godoa je knjiga koju bi čovek trebao da čita naduvan. Kod nas je profesorka svake nedelje davala novu lektiru.
faust ti bio problem Premocna knjiga... jos ces mi reci da ti je Majstor bio smorLothesse ::Meni su najveci problem bili Faust i Ana Karenjina.I Necista krv.
Petyr Baelish- Broj poruka : 556
Raspoloženje : Climbing the ladder
Reputacija : 47
Datum upisa : 01.06.2013
Secam se da mi je u drugoj godini bilo zao sto
citam samo strane pisce, a slabo nase.
Pa rekoh neki nas roman da uzmem, pogledam medj'
knjige i vidim Andricevu Prokletu Avliju.
Pa rekoh koga nego naseg nobelovca.
Citao dve veceri, procitao i odusevio se knjigom,
jednostavno, kratko i dobro.
Cini mi se da je profesor pomenuo, da Andric
nije dobio nagradu za Na Drini cuprija, da bi dobio
za Prokletu Avliju, ako se dobro secam.
citam samo strane pisce, a slabo nase.
Pa rekoh neki nas roman da uzmem, pogledam medj'
knjige i vidim Andricevu Prokletu Avliju.
Pa rekoh koga nego naseg nobelovca.
Citao dve veceri, procitao i odusevio se knjigom,
jednostavno, kratko i dobro.
Cini mi se da je profesor pomenuo, da Andric
nije dobio nagradu za Na Drini cuprija, da bi dobio
za Prokletu Avliju, ako se dobro secam.
Andrić je car. Iz njegovi knjiga se može dosta saznati o istoriji balkanskih naroda.
Сто година самоће <3 Како је то добра књига. Микс магичног реализма и филозофије никад не омане <3
Чери мени је супер био Безуков јер је био "људски", кроз читаво дело је тражио себе.... Иначе Рат и Мир је 16. најдужа књига на свету...
"У потрази за изгубљеним временом" је најдужа књига на свету, писао је Марсел Пруст 4300 страна Нараторов живот од рођења до сазревања... Није лоша, намерно сам је читала јер држи Гинисов рекорд за дужину да видим каква је
Мени се у Фаусту допала идеја али нам је превод био неки грозан...
Чери мени је супер био Безуков јер је био "људски", кроз читаво дело је тражио себе.... Иначе Рат и Мир је 16. најдужа књига на свету...
"У потрази за изгубљеним временом" је најдужа књига на свету, писао је Марсел Пруст 4300 страна Нараторов живот од рођења до сазревања... Није лоша, намерно сам је читала јер држи Гинисов рекорд за дужину да видим каква је
Зимоврел- Gospa od Zimovrela
- Broj poruka : 15838
Godina : 38
Raspoloženje : :)
Reputacija : 2659
Datum upisa : 09.09.2012
Nisam citala.Petyr Baelish ::faust ti bio problem Premocna knjiga... jos ces mi reci da ti je Majstor bio smorLothesse ::Meni su najveci problem bili Faust i Ana Karenjina.I Necista krv.
4300 strana? Taj je i Martina zeznuo. Mora da je knjigu pisao ceo život.Зимоврел ::Сто година самоће <3 Како је то добра књига. Микс магичног реализма и филозофије никад не омане <3
"У потрази за изгубљеним временом" је најдужа књига на свету, писао је Марсел Пруст :)4300 страна Нараторов живот од рођења до сазревања... Није лоша, намерно сам је читала јер држи Гинисов рекорд за дужину да видим каква је
Malo kasnim sa ovim ali - upravo to! On je sasvim obican lik, sa vrlinama i manama, koji ponekad gresi, kao i svi ostali ljudi... Njegova velicina se ogleda u tome kako se on nosi sa posledicama nastalim zbog njegovih gresaka, kako uci na svojim greskama i zbog toga postaje sve bolji... I ni malo ne mislim da je njegovo ponasanje oholo, vec je sasvim normalno da covek zeli da sazna neke nove stvari i da napreduje, pa cak i da ima zelju da bude bolji od ostalih... I upravo ta njegova nesavrsenost je ono sto citaocima dozvoljava da se poistovecuju sa njim... I upravo zbog njega, takvog kakav je, Ime vetra mi je medju omiljenim knjigama!Chandrian ::Zan Rotfus je odličan!
A vidiš, meni se baš sviđa što Kvout ima tu "mračnu" nijansu i što nije savršen glavni junak
JohnieRW- Poznavalac Plamena
- Broj poruka : 707
Godina : 35
Raspoloženje : :)
Reputacija : 124
Datum upisa : 26.09.2012
Dzoni
BoldovanoTrešnja ::Secam se da smo mi pravili 'sudjenje' u srednjoj skoli na casu knjizevnosti i skoro se poubijali medjusobno ko osudjuje Anu a ko neZandrin ::slusajte..jednostavno kurvala se, znala je koje posledice mogu da nastanu, u ono vreme, znalo se nazalost koliko slobode zena ima, citajte, nema uopste, a ona je onda povrh svega svoje uzivanje stavila iznad svoje dece..e pa trt..naravno u ovom vremenu to bi bila apsurdna situacija, ali, tada je to bilo tako. Takodje ispala je taaaakva glupaca, jer je ovaj citaj Vronski s oprstenjem ubo i otisao..eto, a ona posle patila
ona je tragedija od lika, al je sama sebi skuvala tu corbu
Kako to mislis kurvala se sa jednim covekom? Inace, ja je ne osudjujem sto je izabrala ljubav. A sto da je ne izabere? Roditelji nikada ne trebaju da budu robovi svoje dece, ona svog sina nikada nije prestala da voli i da je mogla, bila bi sa njim sigurno. Ja sam je osudjivala jedino sto se ubila na kraju, Vronski nju nikada ne bi ostavio, ali eto nije mogla da podnese pritisak i u tome je cela njena tragedija, misljenje drustva uve prevagne.
Ana nije mogla da izdrži ni život u braku kojim je bila nezadovoljna, a ni život preljubnice. Prtisak društva s jedne i njena sopstvena nemogućnost da izabere s druge strane, doveli su je do sloma. Ona nije odmah uletela Vronskom u naručje, kao što ni kasnije nije mogla da zbog njega ostavi sve, što pokazuje da nije sebična, ali, nije ni dovoljno jaka da se opredeli na jednu stranu: ni da podnese svoj novi položaj, a ni da se vrati Karenjinu. Za nju, jednostavno, nije bilo kompromisa.
Zanimljivo je kako ona obožava svog sina, koga ima sa Karenjinom koga ne voli, dok je prema detetu koje ima sa Vronskim ravnodušna. I to pokazuje njenu kolebljivost.
A kada je uporedimo sa Emom Bovari, vidimo da je ova prva postala preljubnica iz dosade i ubila se iz kukavičluka, kao jedna glupava i samoživa provincijalka, dok je Ana mnogo tragičnija ličnost.
Zim +
Samo što je meni Pjer Bezuhov bio baš dosadan, dok sam se u Andreja Bolkonskog prosto zaljubila. I
- Spojler:
- njegova smrt
Ljevin je rađen po piščevom liku, dok je kneza Miškina iz "Idiota", nestvarno pozitivnog lika, možda najbolje fiktivno stvorenje ikada, Dostojevski nazvao Lav Nikolajevič.
"Braću Karamazove" obožavam. Ne znam volim li više Ivana ili Aljošu, ne mogu da se odlučim i uopšte Dostojevski mi je zanimljiviji nego Tolstoj.
Cela problematika lektire je u tome što uopšte nije srećno izabrana, nameću nam se dela koja najčešće tada nisu za naš uzrast, nemamo dovoljno ni iskustva, ni erudicije da bismo ih razumeli, plus onaj prirodni otpor prema nečemu što se mora.
Ja sam tek na fakultetu stvarno shvatila većinu dela, zavolela ih i pronašla lepotu u nekim prethodno predosadnim knjigama. Npr. "Ljudi govore" je jedina lektira koju nisam pročitala (da pojasnim, ja sam bila jedno od onih nenormalnih bića što celom razredu prepričavaju lektiru i pišu sastave , na odmoru čitaju, a bogami i ispod klupe na časovima fizike i biologije), da bih posle na studijama morala i shvatila suštinu tog dela. I "Hazarski rečnik"...sve mi se to tek kasnije otvorilo na pravi način.
Smatram da pojedine knjige zaista nisu prikladne za određeni uzrast, te ne treba primoravati učenike da ih čitaju onda kada ih svakako neće razumeti kako treba, a mogu ih omrznuti i time biti sasvim odbijeni od književnosti. Ja sam bila jedna od dve osobe koje su pročitale "Anu Karenjinu" (na raspustu pred polazak u II razred srednje) i nije mi škodilo, ali, bilo je rano. Međutim, nisam ni za to da se deci povlađuje time što će se lektira smanjivati, trivijalizovati ili izbacivati. Svako klasično delo ima univerzalnu, istorijski i teorijski potvrđenu vrednost, a osim poruke nosi i značajnu lekciju iz stila, rečnika, opšte kulture...i zato je lektira višestruko značajna.
Osim toga, mnogo zavisi i od profesora, roditelja, okruženja u celini. Ako oni ne umeju da na pravi način decu usmere ka knjigama, ne možemo se čuditi otporu koji postoji prema čitanju i lektiri. Umesto što se i sami profesori drže interpretacija, šablona i papagajskog ponavljanja izlizanih tema i teza, promenom pristupa bi mnogo postigli! Koliko god nešto samo po sebi vredelo, ukoliko ga ne znamo približiti na pravi način, slaba je vajda.
"Nečista krv", "Derviš i smrt", "Majstor i Margarita", "Faust", "Braća Karamazovi", "Hamlet"- ova dela su me osvojila na prvu. Pogotovo Stankovića volim, njegovu posebnu melanholiju, čulnost i tragiku, likovi Sofke i Koštane su mi uvek bili bliski, da ne kažem poistovećujem se s njima.
Poslednji izmenio Lya dana Čet 26 Sep 2013, 11:33, izmenjeno ukupno 1 puta
odlicno receno Dzoni +JohnieRW ::Malo kasnim sa ovim ali - upravo to! On je sasvim obican lik, sa vrlinama i manama, koji ponekad gresi, kao i svi ostali ljudi... Njegova velicina se ogleda u tome kako se on nosi sa posledicama nastalim zbog njegovih gresaka, kako uci na svojim greskama i zbog toga postaje sve bolji... I ni malo ne mislim da je njegovo ponasanje oholo, vec je sasvim normalno da covek zeli da sazna neke nove stvari i da napreduje, pa cak i da ima zelju da bude bolji od ostalih... I upravo ta njegova nesavrsenost je ono sto citaocima dozvoljava da se poistovecuju sa njim... I upravo zbog njega, takvog kakav je, Ime vetra mi je medju omiljenim knjigama!Chandrian ::Zan Rotfus je odličan!
A vidiš, meni se baš sviđa što Kvout ima tu "mračnu" nijansu i što nije savršen glavni junak
Lord M.- Zapovednik Belih plaštova
- Broj poruka : 4090
Raspoloženje : idealno
Reputacija : 276
Datum upisa : 09.11.2010
A Starac i more, kako je to fina knjiga.
Da, uzivao sam u toj knjizi!
Kako mi se cita Rotfuuuuuus!!!
Kako mi se cita Rotfuuuuuus!!!
LunarFang- Lord od Besnog Rta
- Broj poruka : 9218
Raspoloženje : kako kad
Reputacija : 368
Datum upisa : 21.03.2011
@Lija
Necistu krv i Kostanu sam procitala.Ne volim Stankovica,mnogo je mracan i depresivan.Posle te dve knjige imala sam osecaj da je sve crno,da nema nikakve svetle tacke u zivotu,da je najbolje da odem i skocim sa mosta ili se obesim odmah nego da se mucim.
Ne volim kad knjiga ostavi takav utisak na mene.
Izbegavam knjige koje docaravaju realnost.Toga mi je dosta u zivotu,ljudskih sudbina,patnji i teskog zivota.Volim fantastiku,jer me upravo tih stvari rastereti
Ne mogu i necu da opovrgnem da su ta dela (i Ana i Faust i ova) dobra,ali jednostavno,meni nisu legla
Jedino sam volela Grofa od Monte Krista,od lektira koje sam procitala.
Necistu krv i Kostanu sam procitala.Ne volim Stankovica,mnogo je mracan i depresivan.Posle te dve knjige imala sam osecaj da je sve crno,da nema nikakve svetle tacke u zivotu,da je najbolje da odem i skocim sa mosta ili se obesim odmah nego da se mucim.
Ne volim kad knjiga ostavi takav utisak na mene.
Izbegavam knjige koje docaravaju realnost.Toga mi je dosta u zivotu,ljudskih sudbina,patnji i teskog zivota.Volim fantastiku,jer me upravo tih stvari rastereti
Ne mogu i necu da opovrgnem da su ta dela (i Ana i Faust i ova) dobra,ali jednostavno,meni nisu legla
Jedino sam volela Grofa od Monte Krista,od lektira koje sam procitala.
Strana 15 od 40 • 1 ... 9 ... 14, 15, 16 ... 27 ... 40
Strana 15 od 40
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu