Traži
Similar topics
Zadnje teme
» Spam Tema....od Nim Ned 14 Apr 2024, 04:08
» Sta trenutno slusate
od Zevs86 Sub 03 Feb 2024, 23:56
» Slike prirode nam majke
od Lala Pet 26 Maj 2023, 21:46
» Predstavite nam se....
od Assassin Pet 28 Apr 2023, 18:23
» Robert Džordan "Točak vremena"
od Uno Nomesta Pon 26 Sep 2022, 14:57
» Robin Hobb - Vidovnjaci
od Zevs86 Uto 29 Dec 2020, 15:25
» Stiven Erikson- Malaska knjiga palih
od Assassin Pon 13 Apr 2020, 10:31
» Igrice (Generalno)
od Lord M. Pet 03 Apr 2020, 12:33
» Sta sada citate?
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:58
» Winter Is Coming...to HBO
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:55
» Dela, po povoljnoj ceni.
od Vazarius Uto 10 Mar 2020, 08:25
» Srećna 2o2o!
od Assassin Uto 07 Jan 2020, 12:43
» Serije koje volite / trenutno pratite
od Assassin Uto 12 Nov 2019, 16:54
» Silmarilion
od Vazarius Čet 31 Okt 2019, 09:38
» Jezik Čitanja
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:23
» Novi filmovi i filmske novosti
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:19
» "Vukodav" - Marija Semjonova
od Zevs86 Pet 25 Jan 2019, 10:49
» Demon Cycle - Peter V. Brett [spoiler]
od Vazarius Uto 08 Jan 2019, 14:44
» Srećna 2o19!
od Areal Sre 02 Jan 2019, 20:56
» Rejmond E. Fajst "Ratovi kapije sveta"
od Vazarius Pet 19 Okt 2018, 12:46
Pristupi
Ko je trenutno na forumu
Imamo 32 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 32 Gosta Nema
[ Videti svu listu ]
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 95 dana Čet 14 Nov 2024, 22:08
Naj bolji poslanici
Зимоврел (15838) | ||||
Sparkling Comet (15528) | ||||
Assassin (13622) | ||||
Zevs86 (11916) | ||||
Zandrin (10789) | ||||
CRNIJASTREB (10420) | ||||
Princ Regar (9341) | ||||
LunarFang (9218) | ||||
Uno Nomesta (8868) | ||||
Nim (8274) |
Stiven Erikson- Malaska knjiga palih
+24
Milan981
Sparkling Comet
KrleTuđin
gahgah
Lyanna Stark
Eriops
Oberin Martel
CRNIJASTREB
Zandrin
Zevs86
Prince of Ravens
Lya
AbsintVila
Areal
Ergon Lar Tund
Зимоврел
Assassin
Nocturnal
Uno Nomesta
Lothesse
Nocnoi_Dozor
Chandrian
Lord M.
Vazarius
28 posters
Strana 3 od 15
Strana 3 od 15 • 1, 2, 3, 4 ... 9 ... 15
Re: Stiven Erikson- Malaska knjiga palih
Čini mi se da će se desiti nešto neočekivano.
- Spojler:
- Došao sam do dela kada su ono troje izboli Parana.
Nocnoi_Dozor- Vitez od Zimovrela
- Broj poruka : 6765
Godina : 36
Raspoloženje : Ok
Reputacija : 260
Datum upisa : 11.01.2013
Ja moram ovo da pročitam, toliko svi hvalite, ne sumnjam da je dobro.
Eriksonov kolega sa kojim je napravio taj svet piše Malazan Empire serijal koji još nisam pročitao ali mi je na listi kada završim sa Palim Knjigama. https://www.goodreads.com/series/42512-malazan-empire . I ima i side story serijal sa ona dva nekromensera koji se pojavljuju https://www.goodreads.com/series/49187-the-tales-of-bauchelain-and-korbal-broach
Inače njegov stil pisanja gde se ne opterećuje sa objašnjavanjima i ne vodi čitaoca za ruku me oduševljava.
Inače njegov stil pisanja gde se ne opterećuje sa objašnjavanjima i ne vodi čitaoca za ruku me oduševljava.
Prince of Ravens- Broj poruka : 5786
Godina : 35
Raspoloženje : Sorrowfully happy
Reputacija : 791
Datum upisa : 01.04.2010
Ja sam na kraju druge knjige i već razmišljam kako ću da dođem do treće...
Imam problem sa mnoštunima - pogotovo insektoidnim, krvne muve i to... a ni leptire nikad više neću gledati istim očima
našla sam ovo:
Imam problem sa mnoštunima - pogotovo insektoidnim, krvne muve i to... a ni leptire nikad više neću gledati istim očima
našla sam ovo:
AbsintVila- Broj poruka : 109
Raspoloženje : I'm so bad baby I don't care :)
Reputacija : 22
Datum upisa : 28.09.2013
@Vila LOLz kakvo uputstvo i kakav prikaz! Ja sam krenuo sa drugim delom, i moram da priznam da mi ide znatno lakse nego sa prvim( zato sto sam vec upoznat sa likovima i svetom)
Videcemo kuda prica ide
Videcemo kuda prica ide
Zevs86- Lord zaštitnik Dola
- Broj poruka : 11916
Godina : 37
Raspoloženje : Meh
Reputacija : 651
Datum upisa : 28.02.2012
Čini mi se da je 2. knjiga dosta mračnija nego prethodna. Sumnja u sebe i u svoje saborce koja se u ljudima javlja kada priroda poludi, kad se nađu between a rock and a hard place je baš dobro opisana (nije da znam nešto o tome...). prosto se oseti beznadežnost.
...i naravno Iskaral Pust mi je famozan!!!!
...i naravno Iskaral Pust mi je famozan!!!!
Put za Aren
Kažu da su druga i treća knjiga najtužnije. Sada ne znam. Obavezno ću nabaviti ovo štivo samo ne znam kako.
I jesu, there are no happy endings.
A da se odvijaju istovremeno. Ne znam zašto ga porede sa Martinom ali ću videti kako priča bude odmicala.
Ma nema veze s Martinom za sad po meni....
Ljudi treba mi mala pomoc
Pocela sam da citam Meseceve vrtove
Za sada su mi utisci - cudni...
Jos ne mogu da pohvatam ko koga sta i kako i naravno zasto
S toga, da li bi mogli da mi malo pomognete, jos sam na prvoj stotini stranica, da mi malo pojasnite ko je ko - ko protiv koga - zasto - i na kraju ko je pozitivac
Moje misljenje za sada je da tamo nema pozitivaca :/
S toga, da li bi mogli da mi malo pomognete, jos sam na prvoj stotini stranica, da mi malo pojasnite ko je ko - ko protiv koga - zasto - i na kraju ko je pozitivac
Zandrin- Zakleta sestra
- Broj poruka : 10789
Raspoloženje : op trt gevezen zajn
Reputacija : 857
Datum upisa : 29.01.2013
Pa nema baš crno/belo postavljeno ko je dobar a ko loš. Mesečevi vrtovi su najčudniji u tom polarisanju u celoj seriji. Ovaj Paran je nešto kao glavni lik ali ipak nije, Bridgeburners (ne znam kako su kod nas preveli, Palitelji mostova?) su kao centralni akteri stavljeni u ulogu da nesmeju da veruju nikome i onda cela knjiga postaje jedna velika sumnja da su svi antagonisti pa i oni sami jer u svojoj želji da prežive postaju veoma nezgodni, onda Kotilion/The Rope ... ček da ne napravim neki spoiler. Uglavnom čitaj pa ćeš pohvatati šta je šta.Zandrin ::Ljudi treba mi mala pomoc
ta nejasna polarizacija mi pravi bas problem..msm odlicno je pisano, nema zbora, ali me zamara kada moram da povezujem i mozgam sta gde kako...tu mi je malo slican martinu..u tom haoticnom pocetku u kom svako svakoga na svakakav nacin i gde nema pozitivaca/negativacaPrince of Ravens ::Pa nema baš crno/belo postavljeno ko je dobar a ko loš. Mesečevi vrtovi su najčudniji u tom polarisanju u celoj seriji. Ovaj Paran je nešto kao glavni lik ali ipak nije, Bridgeburners (ne znam kako su kod nas preveli, Palitelji mostova?) su kao centralni akteri stavljeni u ulogu da nesmeju da veruju nikome i onda cela knjiga postaje jedna velika sumnja da su svi antagonisti pa i oni sami jer u svojoj želji da prežive postaju veoma nezgodni, onda Kotilion/The Rope ... ček da ne napravim neki spoiler. Uglavnom čitaj pa ćeš pohvatati šta je šta.Zandrin ::Ljudi treba mi mala pomoc
aj nastavljam da citam pa cu videti
ps uopste mi nije jasna ona nekkormantska baba vestica s pocetka i ona devojka, pa susret sa onim carobnjacima..paljenje sa pocetka, Tuga i Paran, i onda Meseceva ikra na kraju bitke tj kada se Tuga pojavljuje...
e ta Tuga mi nije jasna i sta ona predstavlja, cija je
Zandrin- Zakleta sestra
Upravo to... Znaci nerviranje i bezrazlozna tenzija Sada sam na sredini drugog dela i moram da kazem da sam ODUSEVLJEN!!! Znaci ako bih prvom dao ocenu 6.5 do 7. Drugom bi dao ( do sada barem) 8.5- 9! Znaci vrhunsko delo. Zaista. Opisi bitaka, borbi, i svega sto ima izmedju( pre i posle) bitaka tokom ratovanja. Tu mislim i na naoruzanje, i na snabdevanje i logistiku, postavke i taktike tokom( kao i pre i posle) bitaka. Vrh!!! Nesto najbolje sto sam do sada citao iz sveta EF, a da ima toliko opisa tokom samih bitaka i borbi( Martinu realno fali toga, i to iz srca bitaka. Previse ide okola izokola i itd) . Sto se tice magija, mislim da sam se privikao na taj "high fantasy" i polako mogu da vidim uzrocno posledicne odnose u svetu koja magija prouzrukuje, zajedno sa odnosima medju rasama i ljudima.Zandrin ::Ljudi treba mi mala pomoc
Sve u svemu, neobicno je reci, ali prvi deo je dosta losiji od drugog. Nekako previse prikrivenog petljanja, spijunstva, cudnih dijaloga- monologa a opet manje akcije u vidu bitaka, i manjak opisa SVEGA. I to me najvise nerviralo, jer on opisuje neke stvari koje nemaju direktne veze sa trenutnim desavanjima i pricama, a onda ubrzano nastavlja sa pricom. Ne znam....
Prvi deo mi je bio sve u sveu zanimljiv, ali je to nekako moralo bolje i jasnije.
pda Zevse, uprvo to...nerviram se...nisam navikla da ovako citam knjigu..desi mi se da nekada se vratim i dva puta procitam istu stranu, wtf..al, kairam ja da je ovo delo i malo vise od obicne EF i da treba vremena da se zalaufa
Nije ovo kao Bret koji je pitak i ima stiln pisanja kao da plese valcer, ili jedan Rotfus koji je opet stvorio antiherojskog heroja lika koji je tast i obican a opet genijalan i pravican...ne znam kako da drugacije opisem
Nije ovo kao Bret koji je pitak i ima stiln pisanja kao da plese valcer, ili jedan Rotfus koji je opet stvorio antiherojskog heroja lika koji je tast i obican a opet genijalan i pravican...ne znam kako da drugacije opisem
Zandrin- Zakleta sestra
Структура у првом делу је некако нејасна и помало испреметана, није хронолошка, што се тиче представљања ликова и радње па мало отежава читање јер му ни стил није баш свакидашњи, треба времена док уђеш у причу али кад се упознаш са свиме и навикнеш се на његов стил онда почнеш да уживаш у причи... Стварно су му описи и ликови форте (што је случај код најбољих писаца, имају одличне описе и занимљиве јунаке)... По тој сивоћи јунака подсећа доста на Мартина.
Зимоврел- Gospa od Zimovrela
- Broj poruka : 15838
Godina : 38
Raspoloženje : :)
Reputacija : 2659
Datum upisa : 09.09.2012
Erikson je rekao da je prvi deo namerno tako napisao kako bi odbio nestrpljive čitaoce na početku. Mene recimo nervira sada što je peti deo hronološki pre četvrtog i što je na sasvim drugom kontinentu sa novim likovima ... pa objašnjava lika koji se pojavio u četvrom delu. Zato sam malo stao da odmorom ali nastaviću dalje to je sigurno.
I najjači lik do sada je Kruppe (Krup)
Onda je Erikson trolcina i kreten! Iako je dobar pisac....Prince of Ravens ::Erikson je rekao da je prvi deo namerno tako napisao kako bi odbio nestrpljive čitaoce na početku. Mene recimo nervira sada što je peti deo hronološki pre četvrtog i što je na sasvim drugom kontinentu sa novim likovima ... pa objašnjava lika koji se pojavio u četvrom delu. Zato sam malo stao da odmorom ali nastaviću dalje to je sigurno.
kupila sam na sajmu sve cetri knjige koje su kod nas objavljene i tako se nerviram jer kontam da cu ih godinama citati i da mi nekako nije to to kao npr sto mi je martin ili bret lil rotfus legao
Zandrin- Zakleta sestra
A meni je baš legao taj stil. Koliko ljudi pričali da je komplikovano ja ne vidim to. Ljudima kojima sam dao da čitaju mojih stotinjak stranica Slomljenog sveta su takođe pričali da mi je radnja fragmentirana i komplikovana zato nisam više postovao na forumu. Ali kada sam počeo da čitam Eriksona sam shvatio da nisam jedini koji voli takav način pripovedanja. Jednostavno ne vodi čitaoca za ruku, ne smatra nas budalama i daje nam šansu da sami pohvatama konce. Džordan me je užasavao što je u svom epskom delu od sto delova stalno ponovo i ponovo objašnjavao neke stvari, shvatamo Džordane da Ninaeva vuče svoju pletenicu dosta više.
Druga stvar koja mi se svidela je što je uzeo antropološki razvoj u opticaj ne samo uspon i pad civilizacija. To sam i ja hteo sa svojim slomljenim svetom ali sam bio previše ambiciozan. Erikson je iskusan pisac i on može da opiše stotine hiljade godina istorije i različite vrste humanoida ali ja sam amater.
Možda mi se sviđa njegov stil jer me podseća na mene? Haotično na prvi pogled ali sve dolazi na svoje do kraja.
Druga stvar koja mi se svidela je što je uzeo antropološki razvoj u opticaj ne samo uspon i pad civilizacija. To sam i ja hteo sa svojim slomljenim svetom ali sam bio previše ambiciozan. Erikson je iskusan pisac i on može da opiše stotine hiljade godina istorije i različite vrste humanoida ali ja sam amater.
Možda mi se sviđa njegov stil jer me podseća na mene? Haotično na prvi pogled ali sve dolazi na svoje do kraja.
Ono sto mene uzasava su IMENA
joj bre, pa too mi je tako komplikovanooo, sto ne napisa neka jednostavnija imena, onako dok citam kontam ih, kada razmisljam o njima, kazem onaj na T ili onaj na R lol
joj bre, pa too mi je tako komplikovanooo, sto ne napisa neka jednostavnija imena, onako dok citam kontam ih, kada razmisljam o njima, kazem onaj na T ili onaj na R lol
Zandrin- Zakleta sestra
Možda je to do prevoda? Recimo Tuga je u originalu Sorry, odmah vidiš da je uzet veoma slobodan način prevođenja. Problem je što će kasnije svi vojnici u Malaškoj armiji da budu imenovani po nadimcima. Fiddler, Hedge, Whiskeyjack, One Arm ... kada oni počnu više da se pojavljaju lakše će da ide sa imenima. Samo ako prevod bude dobar
Što se tiče one veštice na početku i pokolja sve će biti objašnjeno. Stotinjak strana u knjizi znači da će tek sada da se pojavljuju likova iz Darujhistana (kako je spelovan taj grad u našem prevodu?)
Što se tiče one veštice na početku i pokolja sve će biti objašnjeno. Stotinjak strana u knjizi znači da će tek sada da se pojavljuju likova iz Darujhistana (kako je spelovan taj grad u našem prevodu?)
bem ga ja sam ga zapamtila kao Dzaba nesto..o tome ti pricam, prekomplikovana imenaPrince of Ravens ::Možda je to do prevoda? Recimo Tuga je u originalu Sorry, odmah vidiš da je uzet veoma slobodan način prevođenja. Problem je što će kasnije svi vojnici u Malaškoj armiji da budu imenovani po nadimcima. Fiddler, Hedge, Whiskeyjack, One Arm ... kada oni počnu više da se pojavljaju lakše će da ide sa imenima. Samo ako prevod bude dobar
Zandrin- Zakleta sestra
Haha Džaba ... to ime mu pristaje gledano iz perspektive carice. Ja ga izgovaram Darudžistan mada sigurno nije tako.
Strana 3 od 15 • 1, 2, 3, 4 ... 9 ... 15
Similar topics
» Mracna kula-Stiven King
» Stiven King i njegov svet mracnih cudesa
» Savrsena knjiga epske fantastike
» Stiven King i njegov svet mracnih cudesa
» Savrsena knjiga epske fantastike