Traži
Zadnje teme
» Spam Tema....od Nim Ned 14 Apr 2024, 04:08
» Sta trenutno slusate
od Zevs86 Sub 03 Feb 2024, 23:56
» Slike prirode nam majke
od Lala Pet 26 Maj 2023, 21:46
» Predstavite nam se....
od Assassin Pet 28 Apr 2023, 18:23
» Robert Džordan "Točak vremena"
od Uno Nomesta Pon 26 Sep 2022, 14:57
» Robin Hobb - Vidovnjaci
od Zevs86 Uto 29 Dec 2020, 15:25
» Stiven Erikson- Malaska knjiga palih
od Assassin Pon 13 Apr 2020, 10:31
» Igrice (Generalno)
od Lord M. Pet 03 Apr 2020, 12:33
» Sta sada citate?
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:58
» Winter Is Coming...to HBO
od Zevs86 Čet 19 Mar 2020, 19:55
» Dela, po povoljnoj ceni.
od Vazarius Uto 10 Mar 2020, 08:25
» Srećna 2o2o!
od Assassin Uto 07 Jan 2020, 12:43
» Serije koje volite / trenutno pratite
od Assassin Uto 12 Nov 2019, 16:54
» Silmarilion
od Vazarius Čet 31 Okt 2019, 09:38
» Jezik Čitanja
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:23
» Novi filmovi i filmske novosti
od White Rabbit Pon 03 Jun 2019, 00:19
» "Vukodav" - Marija Semjonova
od Zevs86 Pet 25 Jan 2019, 10:49
» Demon Cycle - Peter V. Brett [spoiler]
od Vazarius Uto 08 Jan 2019, 14:44
» Srećna 2o19!
od Areal Sre 02 Jan 2019, 20:56
» Rejmond E. Fajst "Ratovi kapije sveta"
od Vazarius Pet 19 Okt 2018, 12:46
Pristupi
Ko je trenutno na forumu
Imamo 36 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 36 Gosta Nema
[ Videti svu listu ]
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 95 dana Čet 14 Nov 2024, 22:08
Naj bolji poslanici
Зимоврел (15838) | ||||
Sparkling Comet (15528) | ||||
Assassin (13622) | ||||
Zevs86 (11916) | ||||
Zandrin (10789) | ||||
CRNIJASTREB (10420) | ||||
Princ Regar (9341) | ||||
LunarFang (9218) | ||||
Uno Nomesta (8868) | ||||
Nim (8274) |
Sustina!!!
+2
Nocnoi_Dozor
do_balcaka
6 posters
Strana 1 od 1
Sustina!!!
Voleo bih da otvorim jednu raspravu ovde
Primetio sam na forumu da svi Pesmu Leda i Vatre povezuju sa Dzonom, Deneris i sl.
Pa me zanima da li sam ja jedini koji misli da su te trivijalne stvari suvise nebitne da bi se serijal nazvao po njima.
Moje duboko misljenje je da se serijal zove tako, i da je njegova srz i poenta u borbi protiv Tudjina (leda).
Razlozi za moje misljenje su prosti.
Prvenstveno u serijal smo uvedeni tako sto smo se prvo upoznali sa Tudjinima, odnosno predstavljeno nam je da se to iskonsko zlo ponovo pojavilo. Mislim da to nije ni malo slucajno.
Zatim u samom serijalu je vise puta pomenuta opasnost od Tudjina. I svi to sistematski odbijaju. Moje misljenje je da je to tako napisano, da bi nam bilo stavljeno do znanja da su ljudi budale. Zaokupljeni svojim ambicijama, ponosom, cascu i ostalim glupostima dovode u pitanje svoj opstanak, jer ove stvari koje sam nabrojao stavljaju na prvo mesto.
A najjasnije nam je to stavljeno do znanja u petoj knjizi, kada cak i Nocna straza, red koji je osnovan iskljucivo da cuva svet ljudi od Tudjina, na prvo mesto stavlja borbu protiv ljudi sa druge strane zida. Cak su i svoje reci zaboravili "cuvam kraljevstva ljudi". Mislim da nije slucajno receno bas ljudi. Znaci Nocna straza, stvorena za borbu protiv Tudjina, ubija svog zapovednika koji sve radi da bi ljude odbranio od Tudjina
Sada, da ne mislite da sam toliko plitak i glup pa ne kapiram da su price ispreplitane, i da je sustina povezana sa zapletima "nebitnih" likova, odmah da kazem da ne mislim tako. Mislim da je bitna i sudbina Deneris, i Dzona i svih ostalih, ali iz razloga koji su povezani sa sustinom, a to je borba protiv Tudjina. Deneris je mozda tu i najbitnija, jer jedino njeni zmajevi donose spas u tom novom Ratu za zoru. Duboko sam ubedjen da ti zmajevi nisu tu tek tako, niti da bi osvojili Vesteros za Deneris, niti da bi ih neko drugi koristio za nesto trece. Nego samo za Rat za zoru.
A na kraju, poslednji deo sedmologije treba da se zove Snovi o prolecu??? Govori li to nesto kada se uzme u obzir da se Tudjini pojavljuju u toku duge zime?
I da ne duzim dalje, imam jos misli na ovu temu, ali se nadam da cu ih deliti u debati sa vama.
Sada da cujem vas
Primetio sam na forumu da svi Pesmu Leda i Vatre povezuju sa Dzonom, Deneris i sl.
Pa me zanima da li sam ja jedini koji misli da su te trivijalne stvari suvise nebitne da bi se serijal nazvao po njima.
Moje duboko misljenje je da se serijal zove tako, i da je njegova srz i poenta u borbi protiv Tudjina (leda).
Razlozi za moje misljenje su prosti.
Prvenstveno u serijal smo uvedeni tako sto smo se prvo upoznali sa Tudjinima, odnosno predstavljeno nam je da se to iskonsko zlo ponovo pojavilo. Mislim da to nije ni malo slucajno.
Zatim u samom serijalu je vise puta pomenuta opasnost od Tudjina. I svi to sistematski odbijaju. Moje misljenje je da je to tako napisano, da bi nam bilo stavljeno do znanja da su ljudi budale. Zaokupljeni svojim ambicijama, ponosom, cascu i ostalim glupostima dovode u pitanje svoj opstanak, jer ove stvari koje sam nabrojao stavljaju na prvo mesto.
A najjasnije nam je to stavljeno do znanja u petoj knjizi, kada cak i Nocna straza, red koji je osnovan iskljucivo da cuva svet ljudi od Tudjina, na prvo mesto stavlja borbu protiv ljudi sa druge strane zida. Cak su i svoje reci zaboravili "cuvam kraljevstva ljudi". Mislim da nije slucajno receno bas ljudi. Znaci Nocna straza, stvorena za borbu protiv Tudjina, ubija svog zapovednika koji sve radi da bi ljude odbranio od Tudjina
Sada, da ne mislite da sam toliko plitak i glup pa ne kapiram da su price ispreplitane, i da je sustina povezana sa zapletima "nebitnih" likova, odmah da kazem da ne mislim tako. Mislim da je bitna i sudbina Deneris, i Dzona i svih ostalih, ali iz razloga koji su povezani sa sustinom, a to je borba protiv Tudjina. Deneris je mozda tu i najbitnija, jer jedino njeni zmajevi donose spas u tom novom Ratu za zoru. Duboko sam ubedjen da ti zmajevi nisu tu tek tako, niti da bi osvojili Vesteros za Deneris, niti da bi ih neko drugi koristio za nesto trece. Nego samo za Rat za zoru.
A na kraju, poslednji deo sedmologije treba da se zove Snovi o prolecu??? Govori li to nesto kada se uzme u obzir da se Tudjini pojavljuju u toku duge zime?
I da ne duzim dalje, imam jos misli na ovu temu, ali se nadam da cu ih deliti u debati sa vama.
Sada da cujem vas
Re: Sustina!!!
Mislim da je suština u sudaru dva pojma koji su suprotni jedan od drugog. Sam Martin je u jednom intervjuu rekao da led predstavlja hladnoću i Tuđine, a vatra toplotu i zmajeve.
Nocnoi_Dozor- Vitez od Zimovrela
- Broj poruka : 6765
Godina : 36
Raspoloženje : Ok
Reputacija : 260
Datum upisa : 11.01.2013
Naravno. Tama, zlo je led, svjetlo, dobro je vatra.... Epska borba arhirivala....
CRNIJASTREB- Lord od Starigrada
- Broj poruka : 10420
Godina : 37
Raspoloženje : PARTIZAN=SRCE ŠAMPIONA
Reputacija : 636
Datum upisa : 01.07.2012
Balcace, ovo je veoma zanimljivo... I moze se reci da je zaista tako: izgubljeni u svojim razmiricama, ljudi ne vide nadolazecu katastrofu...
LunarFang- Lord od Besnog Rta
- Broj poruka : 9218
Godina : 33
Raspoloženje : kako kad
Reputacija : 368
Datum upisa : 21.03.2011
Lunar, a ona će im doći kao avet... Ili bolje rečeno Utvara
Lepo receno Jastrebe!
LunarFang- Lord od Besnog Rta
- Broj poruka : 9218
Godina : 33
Raspoloženje : kako kad
Reputacija : 368
Datum upisa : 21.03.2011
Naravno, ali svaki roman bez pazljivo obradjenih profila likova, gubi svoj smek. Balcak, Jastrebe, apsolutno se slazem sa vama sta je sustina serijala. Ali zamislite, kada ne bi bilo toliko likova, njihove interakcije, problema, akcije... To ne bi bilo to.
HBK_Bojan- Broj poruka : 500
Godina : 36
Raspoloženje : Izmedju jave i sna
Reputacija : 36
Datum upisa : 15.07.2012
Pa ne... Ja mislim da je to primarno.... Naravno puno je još poveznica šta je Led a šta vatra.... Kao sudbina u venama
Naravno da su bitni i likovi, napisao sam to. Ali mislim da oni nisu sustina, i da ce oni shvatiti to i sami kada zima dodje.
A mene zanima sto svi misle da se naslov "Pesma Leda i Vatre" odnosi na Deneris? Samo zato sto je Regar rekao "tvoja ce biti pesma leda i vatre" ili sta???
A mene zanima sto svi misle da se naslov "Pesma Leda i Vatre" odnosi na Deneris? Samo zato sto je Regar rekao "tvoja ce biti pesma leda i vatre" ili sta???
Верујем да ће "Снови о пролећу" бити епилог и завршница свих дешавања и капиталних сукоба који би се одиграли у "Ветровима Зиме", од којих очекујем много више но и од "Олује Мачева" чак, у смислу садржаја и квалитета. Верујем да ће седма књига бити тек мирно разрешење свих заплета који ће се одиграти у шестој. Такође, и сам очекујем да трка за престо буде гурнута по страни у корист сукоба са Туђинима.
азор ахаи- Lord zaštitnik Juga
- Broj poruka : 2440
Raspoloženje : there is no order as pure as this storm
Reputacija : 428
Datum upisa : 02.12.2012
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu